30/01/1923
Υπογράφεται στη Λωζάνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Σύμβαση για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών.
30/01/1928
Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. Στο Ηράκλειο, οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο. Πάνω από 5.000 ένοπλοι κυκλώνουν τη νομαρχία και διαδηλώνουν την απόφασή τους να υπερασπίσουν τη ζωή τους πιο αποφασιστικά, αν η κυβέρνηση απορρίψει τα δίκαια αιτήματά τους.
30/01/1933
Ο πρόεδρος της Γερμανίας στρατάρχης Πωλ φον Χίντεμπουργκ ορίζει τον Α. Χίτλερ καγκελάριο του Ράιχσταγκ.
Η άνοδος των Ναζί στην εξουσία
30/01/1938
Δολοφονείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο κομμουνιστής εργάτης Λασκαρίδης.
30/01/1943
Το Γ’ Ράιχ, εξέδωσε η διαταγή για πολιτική επιστράτευση
Το Γ’ Ράιχ, εξέδωσε η διαταγή για πολιτική επιστράτευση
30/01/1948
Δολοφονείται από ινδουιστή εθνικιστή στο Νέο Δελχί ο Ινδός ηγέτης και σύμβολο της πάλης για ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές Μαχάτμα Γκάντι.
Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι
30/01/1949
Στις 30 - 31/1/1949 συνέρχεται στο Γράμμο η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο κλείσιμο του πρώτου θέματος ο Ν. Ζαχαριάδης καθόρισε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.
30/01/1950
Μέρα του ξυλοδαρμού των εξορίστων γυναικών στο κολασμένο νησί της Μακρονήσου. Στο ματοβαμμένο αυτό νησί της φρίκης και του τρόμου.
Οι γυναίκες στην Μακρόνησο Γενάρης – Αύγουστος 1959
30/01/1958
Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Ερνστ Χάινκελ, κατασκευαστής του πρώτου αεριωθουμένου αεροσκάφους.
30/01/1966
Σε συμβιβασμό καταλήγουν οι ηγέτες των έξι κρατών - μελών της ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο. Με το «Συμβιβασμό του Λουξεμβούργου» υιοθετήθηκε η γαλλική αξίωση για παραχώρηση του δικαιώματος «βέτο» στο Συμβούλιο Υπουργών για αποφάσεις που άπτονταν του «εθνικού συμφέροντος».
30/01/1972
«Ματωμένη Κυριακή»: Ο Βρετανικός στρατός ανοίγει πυρ κατά χιλιάδων διαδηλωτών στο Ντέρι της Β. Ιρλανδίας, που διαμαρτύρονταν κατά των διακρίσεων έναντι των Καθολικών, με αποτέλεσμα το θάνατο 26 εξ αυτών.
Η «Ματωμένη Κυριακή» της Βόρειας Ιρλανδίας
30/01/1980
Οι αυθαίρετες φυλακίσεις και τα βασανιστήρια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στη Σιγκαπούρη, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' αυτήν τη χώρα.
30/01/2007
Πεθαίνει ο ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος.
Νίκος Κούρκουλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δεκαετία του ’70 θα μπει με τον “Αστραπόγιαννο”, ακόμη ένα ελληνικό γουέστερν, σε σκηνοθεσία Νίκου Τζήμα, με το οποίο ο Κούρκουλος κέρδισε και πάλι το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η ταινία προβλήθηκε και στο εξωτερικό. Τα επόμενα δέκα χρόνια θα παίξει στα φιλμ “Κατάχρησις εξουσίας”, “Με Φόβο και Πάθος”, “Ο Εχθρός του Λαού”, “Η Δίκη των Δικαστών”, “Ένα Γελαστό Απόγευμα”, “Έξοδος Κινδύνου” και “Το Φράγμα”, στο οποίο έκανε και την τελευταία του εμφάνιση στο σινεμά.
https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_793.html
30 Ιανουαρίου 1919, 40,000 Σκωτσέζοι εργάτες βγαίνουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν την μεγάλη απεργία που είχε προκυρηχθεί τρείς μέρες πριν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν η περίοδος αμέσως μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Όσοι εργάτες δεν είχαν σκοτωθεί η δεν είχαν μείνει ανάπηροι πολεμώντας για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους, γυρνούσαν σπίτια τους και έβλεπαν ότι η "πατρίδα" δεν τους χρειαζόταν πια.
Η Σκωτία δεν αποτελούσε εξαίρεση. Το τέλος του πολέμου έφερε την ανασυγκρότηση της μέχρι τότε "πολεμικής οικονομίας" της Μεγάλης Βρετανίας για να συνεχιστεί-με νέους τρόπους-η αύξηση των κερδών των καπιταλιστών την περίοδο της ειρήνης όπως ακριβώς και την περίοδο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Ξέσπασε κύμα μαζικής ανεργίας στα λιμάνια και τα εργοστάσια και ο εργατόκοσμος των "νικητών" του ιμπεριαλιστικού πολέμου πεινούσε (όπως πεινούσε και ο εγρατόκοσμος των ηττημένων).
Τα Συνδικάτα απαίτησαν μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας απο 47 ώρες σε 40 (χωρίς καμία μείωση αποδοχών) ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Καθώς δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση, κήρυξαν πανεργατική απεργία
27 Ιανουαρίου 1919. Τρείς μέρες μετά 30 Ιανουαρίου 40,00 εργάτες βγήκαξν στους δρόμους της Γλασκώβης. Η απεργία εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά και γρήγορα έγινε η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση που είχε καταγραφεί στην Σκωτία τον τελευταίο αιώνα.
Η κυβέρνηση του "φιλελεύθερου" Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ πανικοβλήθηκε. Η νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης είχε ξεσηκώσει τους εργάτες και τους φτωχούς σε όλη την Ευρώπη και οι Βρετανοί εκμεταλλευτές και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι φοβήθηκαν ότι είχε έρθει η σειρά τους.
Με τον φόβο ότι η απεργία θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Μεγάλη Βρετανία και ότι μπορεί να προβάλλει ευρύτερα αιτήματα, αποφάσισε να κατεβάσει τον στρατό.
Το αστικό κράτος της Μεγάλης Βρετανίας, που λίγους μήνες καλούσε τους εργάτες να σκοτωθούν για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα για την ο οποίος συμμετείχε για να δηλώσει την υποστήριξη του στην στρατιωτική επέμβαση ενάντια στους απεργούς εργάτες.
31 Ιανουαρίου 25.000 εργάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου στην Γλασκώβη, περιμένοντας απάντηση σε μήνυμα που είχαν στείλει τα Συνδικάτα στην Κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
Η αστυνομία επιτέθηκε άγρια με έφιππα τμήματα και γκλοπς απέναντι στους άοπλους εργάτες και τις οικογένειες τους. Ακολούθησε πραγματική μάχη. Οι εργάτες ανασυγκροτήθηκαν,ξεκίνησαν οδομαχίες στην πλατεία και σε όλους τους γύρω δρόμους και η αστυνομία, ηττημένη, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
3 Φεβρουαρίου, τάνκς και στρατός μπήκαν στην Γλασκώβη και εγκαταστάθηκαν πολυβόλα στην πλατεία Γεωργίου και σε άλλα σημεία.
Κάτω απο το βάρος της καταστολής και χωρίς προετοιμασία και σχέδιο για την νέα φάση της αναμέτρησης,η απεργία άρχισε να υποχωρεί και τέλικα έληξε 18 Φεβρουαρίου, χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της. Ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για μήνες.
Οι αγώνες των εργατών στην περιοχή συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.