Το μαρτύριο των λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζεται μήνα με τον μήνα, αφού από τη μία η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος τους τελευταίους μήνες και από την άλλη το ράλι της ακρίβειας που συνεχίζεται, εντείνουν το αδιέξοδο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών αλλά και οι διακανονισμοί προς τις εταιρείες, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 85% για οικιακούς καταναλωτές! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.
Και ενώ οι πάροχοι Ενέργειας έχουν ανακοινώσει τις νέες χρεώσεις για τον Φλεβάρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες έναν νέο γύρο επιδότησής τους. Θυμίζουμε ότι οι χρεώσεις του Φλεβάρη που κυμαίνονται μεταξύ 19 και 20 λεπτών η κιλοβατώρα είναι αυξημένες κατά 70% σε σχέση με όσα πλήρωνε ένα νοικοκυριό τον Αύγουστο του 2021 (0,094 ευρώ). Και που ακόμα και τότε θεωρούνταν ακριβό, μιας και οι επιπτώσεις της «πράσινης μετάβασης» και της απολιγνιτοποίησης είχαν αρχίσει να αποτυπώνονται στους λογαριασμούς. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 4 λεπτών/KWh, ενώ η συνολική αξία των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον Φλεβάρη ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.
Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες διακυμάνσεις των τιμών στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας και του Χρηματιστηρίου, το αποτέλεσμα για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι το ίδιο, αφού είτε θα πληρώνουν πανάκριβα μέσω των λογαριασμών είτε μέσω της φοροεπιδρομής από το κράτος, ώστε τα επιπλέον έσοδα να δίνονται ως επιδοτήσεις στις εταιρείες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», αυτή η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο μέχρι και το 2030, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση τιμή καταναλωτή προ φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ θα φτάσει τα 189,2 ευρώ η μεγαβατώρα το 2025 και 147 ευρώ το 2030!
Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια έχει ως εξής:
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση Ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ/MWh.
Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 ευρώ/MWh. Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 ευρώ/MWh.
Σε συνεχή ανοδική πορεία βρίσκονται από την αρχή του 2023 οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική αποκλιμάκωσης. Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα μαρτύριο και η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει κάνει σημαντικές περικοπές στα ψώνια, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις.
Η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος ντροπής, επιμένει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» αντιμετωπίζει την ακρίβεια, ενώ παρουσιάζει τα διάφορα pass ως διέξοδο στο πρόβλημα. Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν αυξημένος για τον Δεκέμβρη του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και «έτρεχε» με ρυθμό 15,6%.
Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι τιμές σε μερικά πολύ σημαντικά προϊόντα όπως τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο. Η τιμή για το γιαούρτι έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6%. Το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει κατά 10,10%. Το βόειο κρέας αυξήθηκε κατά 18,7%. Στο χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7%. Το φρέσκο γάλα έχει ακριβύνει 26%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου