Είναι δύσκολο πλέον να παίξουν τους ρόλους των διαφωνούντων, αφού η στρατηγική τους σύμπλευση είναι εξόφθαλμη
Στο φόντο της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και πλειοδοτώντας για το ποιος τάζει περισσότερα ψίχουλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο απαντά δήθεν σε αιτήματα και εκκρεμότητες για τη σταδιοδρομία, τις αποδοχές και την περίθαλψη του προσωπικού.
Στην πράξη, το νομοσχέδιο αναφέρεται σε ένα ...υποσύνολο του υποσυνόλου από όσα διεκδικούν, εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι «απέχουμε αρκετά από το να είμαστε εκεί που θέλουμε», επικαλούμενος ξανά τις «αντοχές» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και τάζοντας ότι όσο αυτή θα επεκτείνεται τόσο θα επεκτείνεται και η αμοιβή των στελεχών, την ώρα που οι ανάγκες ανάπτυξής της υπέρ του κεφαλαίου και οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί υπαγορεύουν το ακριβώς αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, τους παρέπεμψε στις αρχές του 2024, όταν και θα παρουσιάσει ένα «ειδικό μισθολόγιο» για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλη μία από τις υποσχέσεις που έχουν «χορτάσει» χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απ' όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις.
Παραπέρα, εγκωμίασε τη λεγόμενη Εθνοφυλακή και τον «ζωτικό ρόλο» που της ανατίθεται να παίξει, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει την εκπαίδευσή της και ανοίγει τις τάξεις της στις γυναίκες. Χαρακτηριστική και εδώ η πρεμούρα της κυβέρνησης, ενώ δεν επιλύει βασικά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να εστιάζει σε έναν μηχανισμό που διαδέχεται τα αλήστου μνήμης Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ), τις Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ) και τα Μεικτά Αποσπάσματα Διώξεως (ΜΑΔ) και στη λειτουργία του σπεύδουν να έχουν λόγο με παρεμβάσεις τους ρατσιστικά, ξενοφοβικά, φασιστικά στοιχεία.
Στο πλαίσιο δε της δικομματικής αντιπαράθεσης για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τις προτεραιότητες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιτάχθηκε στις «διεθνείς αμυντικές συμφωνίες», ειδικά αυτές με ΗΠΑ και Γαλλία, «συμφωνίες που θωρακίζουν αμυντικά τη χώρα και την αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά», όπως είπε, αποσιωπώντας την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή που συνεπάγονται στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα. Αλλωστε και ο ίδιος είπε ότι με τέτοιες κινήσεις «είμαστε σε θέση να προβάλουμε ισχύ στην Ανατ. Μεσόγειο», ζώνη όπου οξύνονται οι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τις μερίδες σε ό,τι αφορά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για συμφωνίες που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, παρά μόνο με τα ΝΑΤΟικά σχέδια που την υπονομεύουν.
Επιπλέον, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφασή της να μη μετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή, γιατί τάχα «ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς», καλώντας τους να επανέλθουν ...στη «δημοκρατική ομαλότητα». Ταυτόχρονα, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ιδιότητες που δεν έχει, τον εγκάλεσε για το ότι σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ακούγεται από τα μεγάφωνα ο ύμνος του ΕΑΜ, έκανε μάλιστα λόγο για «διχασμό» και τις «χειρότερες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας». Επιβεβαιώνοντας δε την κοινή στρατηγική τους βάση, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να εγκαταλείψει «την εμπρηστική ρητορική και τις έωλες υποσχέσεις», υπενθυμίζοντάς του ότι «είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί».
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κυβερνητική τροπολογία για τις προϋποθέσεις συμμετοχής κομμάτων στις εκλογικές διαδικασίες (μπαίνει σήμερα στην Ολομέλεια, βλέπε και σελίδα 7), επιβεβαιώνοντας περίτρανα την κριτική του ΚΚΕ για επικίνδυνες γενικεύσεις. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «τροπολογία προστασίας της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις», χωρίς να αναφέρει σε κανένα σημείο του λόγου του φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο στη θεωρία των «δύο άκρων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι παρόμοιες νομοθεσίες ισχύουν «με διαφορετικούς τρόπους σε πολλά κράτη», κάτι που αληθεύει, με Κομμουνιστικά Κόμματα να τίθενται εκτός νόμου σε μια σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ, με βάση την κατάπτυστη θεωρία των «δύο άκρων» και τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της «ριζοσπαστικοποίησης». Οσον αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει η τροπολογία, είπε πως ανάμεσά τους είναι το ότι «η οργάνωση και η δράση του κόμματος πρέπει να εξυπηρετεί το πολίτευμα», ανοίγοντας τον δρόμο για ένταση του ελέγχου και της καταστολής του αστικού κράτους στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας πλειοδότησε σε «πατριωτικές» κορόνες, κάνοντας όμως «γαργάρα» τη σύμπλευση του κόμματός του με τη ΝΔ στην επικίνδυνη για τον λαό και τη χώρα πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Η «έγνοια» του για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα προβλήματα των οποίων παραμένουν ανεπίλυτα και διογκώνονται, περιορίστηκε στα βολικά και προσπέρασε το γεγονός ότι αμφότεροι υλοποιούν με ευλαβική προσήλωση τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ, υποτάσσοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στον πολεμοκάπηλο σχεδιασμό του, με αποστολές δυνάμεων και οπλισμού σε αποστολές εκτός συνόρων, σε βάρος της προστασίας της άμυνάς της, με διασπορά αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, κάτι που την καθιστά στόχο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται.
Ακριβώς στο φόντο αυτής τους της σύμπλευσης, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε επιλογές όπως η αγορά των «Ραφάλ» αλλά και των φρεγατών «Μπελαρά», η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου, ενώ έφτασε να επικαλεστεί μέχρι και την αμερικανική εταιρεία οπλικών συστημάτων «Lokheed Martin» σαν ...μάρτυρα της κατάστασης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας επί ΣΥΡΙΖΑ! Παραδέχτηκε ουσιαστικά τη στρατηγική συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά και τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με τη διαφωνία του να είναι μόνο ότι «πρέπει να ελέγχεται και το τελευταίο ευρώ»...
Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να τροφοδοτήσει και το κάλπικο δίλημμα «πρόοδος - συντήρηση», υπερασπιζόμενος την ανάκρουση του ύμνου του ΕΑΜ σε πρόσφατη συγκέντρωση του κόμματός του, σε μια άθλια προσπάθεια καπηλείας της ΕΑΜικής Αντίστασης, της οποίας τα ιδανικά έχουν τόση σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο του ως σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο!
Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, έφτασε να ξεπλύνει και τη ΝΔ ...προ Μητσοτάκη, επικαλούμενος τα όσα έκαναν ο ...Αβέρωφ αλλά και ο πατέρας του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να αντιπαρέλθει τις κατηγορίες για «εκτροπή» με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.
«Θέατρο» για να κρύψουν τη συναίνεσή τους
Παρέμβαση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη
Παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι στα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους ανταγωνισμούς τους πάνε μαζί, υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει το 70% αυτών.
(...) Τη συναίνεσή τους επιβεβαίωσαν στους εξοπλισμούς μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να δηλώνει ότι η αναβάθμιση των F-16 είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΗΠΑ.
Συναίνεση επέδειξαν στη Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, την οποία ξεκίνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να την υλοποιήσει.
Συναίνεση επέδειξαν στη διαβόητη "πράσινη μετάβαση" και την απολιγνιτοποίηση, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και την προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ για τα κέρδη των "πράσινων" επιχειρηματικών ομίλων.
Συναίνεση επέδειξαν στην πώληση των Ναυπηγείων Σύρου σε αμερικανικά κεφάλαια, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.
Συναίνεση και στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί νέο υπερμνημόνιο καθώς εμπεριέχει νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα».
Ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη που επικαλέστηκε τους «διχασμούς του παρελθόντος», σε αναφορά στον ύμνο του ΕΛΑΣ που ακούστηκε στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η κυβέρνηση ενοχλείται γιατί το ΕΑΜ απέδειξε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, που συσπείρωσε τον λαό σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σχέση του με τον ύμνο του ΕΑΜ, υπογράμμισε ότι αυτά τα δύο έχουν σχέση όσο «ο φάντης με το ρετσινόλαδο» σημειώνοντας πως την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί τον ύμνο του ΕΛΑΣ, εξυμνεί τον Γ. Παπανδρέου, φανατικό και δηλωμένο εχθρό του ΕΑΜ και στηρίζει το ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Απηύθυνε στον λαό και ειδικά στους στρατιωτικούς το κάλεσμα του αγώνα, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, «που και στις πιο δύσκολες στιγμές στάθηκε δίπλα τους. Γιατί όταν θα είναι ισχυρό το ΚΚΕ, θα είναι ισχυρός και ο λαός, γιατί θα οργανώσει τον αγώνα του. Είναι η ψήφος που δεν θα μεταλλαχθεί ούτε και θα πάει μεταγραφή για διάφορες καρέκλες. Θα είναι μόνιμα στην καρέκλα των συμφερόντων του ελληνικού λαού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου