Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ο χαιρετισμός από την Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας από τη Βραζιλία


 Αγαπητοί σύντροφοι της ΚΝΕ,

Εδώ και δεκαετίες, η Βραζιλία βιώνει μια βίαιη αστική νεοφιλελεύθερη επίθεση, η οποία εντάθηκε τα τελευταία 8 χρόνια. Ο πληθωρισμός υποβαθμίζει την αγοραστική δύναμη της Εργατικής Τάξης, το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα υπέστη μια επιθετική αντιλαϊκή μεταρρύθμιση το 2019, οι εργατικοί νόμοι έχουν δεχτεί ένα τεράστιο χτύπημα με αποτέλεσμα την αποσάθρωσή τους και οι παράτυπες μορφές εργασίας κυριαρχούν στη χώρα.

Εκτός από αυτό, τα τελευταία χρόνια, στη Βραζιλία έχει ξεκινήσει ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και το νερό. Αυτό φαίνεται στην καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας της Petrobras, μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες δημόσιες εταιρείες. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία συνδέονται άμεσα με την αδυναμία να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση, κατά την οποία η αστική τάξη εφαρμόζει την πιο βάναυση εκμετάλλευση των υπερωριών και βαθαίνει τη διαδικασία μετατροπής κάθε ανθρώπινης ανάγκης σε εμπόρευμα.

Η πιο βίαιη και αποτελεσματικότερη αστική πολιτική έκφραση που ανταποκρινόταν σε αυτό το οικονομικό σκηνικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν η κυβέρνηση Μπολσονάρου. Η κυβέρνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης αστικής συμμαχίας μεταξύ τμημάτων των θεσμών του κράτους, νεο-πεντηκοστιανών εκκλησιών, από διάφορα διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης της Βραζιλίας και μεγάλου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και της Στρατιωτικής Αστυνομίας που αποτελούσαν πολιτική δύναμη για την υπεράσπιση των αστικών συμφερόντων, ενώ την ίδια στιγμή είχαν αναλάβει την ένοπλη καταστολή της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΕΚΝ) - Βραζιλίας συμμετείχε ενεργά στους πιο σημαντικούς αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας της Βραζιλίας. Έχουμε διευρύνει σημαντικά την επιρροή μας στο φοιτητικό κίνημα, τις προλεταριακές γειτονιές και μέσω των μαζικών αγώνων γενικότερα. Σταθερά και υπομονετικά, βαδίζουμε στο δρόμο της πολιτικής αυτονομίας, δίνοντας ακούραστα την ιδεολογική μάχη ενάντια στον αντεπαναστατικό αναθεωρητισμό, τον φιλελευθερισμό και τις σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες!

Τον Οκτώβριο είχαμε εκλογές στη Βραζιλία. Η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, υπό την καθοδήγηση και την αποφασιστικότητα του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, υποστήριξε και συμμετείχε άμεσα στην κομμουνιστική εναλλακτική, η οποία εκφράστηκε από τη συντρόφισσά μας Σοφία Μανζάνο. Στραφήκαμε σε αυτή την επιλογή, επειδή έχουμε επίγνωση της μόνιμης ανάγκης οι κομμουνιστές να εκφράζουν ένα πολιτικό πρόγραμμα με ταξική ανεξαρτησία, χωρίς να περιορίζονται ή να δεσμεύονται, υπό οποιαδήποτε άποψη, από οποιοδήποτε είδος πολιτικής συμφωνίας. με την αστική τάξη. Καταφέραμε με επιτυχία να διαδώσουμε το πρόγραμμα του κόμματος, συνδέοντας τον οικονομικό με τον πολιτικό αγώνα, την ίδια στιγμή που παρουσιάσαμε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, γεγονός που συνέβαλε στη σημαντική αύξηση του αριθμού των αγωνιστών στις γραμμές μας. Στον δεύτερο γύρο, όταν η εργατική τάξη είχε να διαλέξει ανάμεσα σε μόνο δύο εναλλακτικές, στον Λούλα ή τον Μπολσονάρου, οι κομμουνιστές της Βραζιλίας δεν δίστασαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να νικήσουν τον Μπολσονάρου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο εμπιστοσύνης σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήσαμε το 9ο Εθνικό Συνέδριο της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Βραζιλίας. Είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να προσκαλέσουμε δύο συντρόφους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας ως καλεσμένους μας εργασίες του Συνεδρίου. Με μεγάλη χαρά ανταποδίδουμε αυτή την πράξη συντροφικότητας συμμετέχοντας από κοντά στο 13ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Αυτή η χρονιά, όπως και οι επόμενες, δεν θα είναι εύκολη όσον αφορά τους αγώνες της εργατικής τάξης. Ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις και καπιταλιστικές κρίσεις θα προκαλέσουν ενδεχομένως μεγάλη δυσαρέσκεια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το αν θα καταλήξουν σε νίκες και δυνάμει εξεγέρσεις θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των κομμουνιστών να δράσουν ως πρωτοπορία και να οργανώσουν την εργατική τάξη.

Η νίκη του Λούλα στις εκλογές ήταν μια σημαντική υποχώρηση του πιο αντιδραστικού τμήματος της βραζιλιάνικης αστικής τάξης, αν και γνωρίζουμε ότι το Κεφάλαιο δεν αναγνωρίζει την πίστη που δεν ενισχύει τα δικά του συμφέροντα. Επομένως, με τον ίδιο τρόπο που τμήματα της αστικής τάξης υποστήριξαν και υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα τον Λούλα και τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησή του, αύριο μπορεί να του γυρίσουν την πλάτη, όπως ακριβώς έκαναν στη Ντίλμα το 2016.

Η νίκη της Σοσιαλδημοκρατίας της Βραζιλίας είχε να κάνει με μια βασική συμφωνία με τεράστια τμήματα της αστικής τάξης με τα οποία έχει συμμαχήσει. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι, γρήγορα, η αφελής ελπίδα με την οποία τροφοδότησαν οι Σοσιαλδημοκράτες την εργατική τάξη σχετικά με θεμελιώδεις και οικονομικές αλλαγές, θα μετατραπεί σε θυμό και αγανάκτηση όταν αυτές οι υποσχέσεις δεν εκπληρωθούν από εκείνους που δεσμεύτηκαν να συμβιβάσουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα της Εργατικής και της Αστικής Τάξης. Δεν έχουμε μπει ακόμα στον δεύτερο μήνα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και τα όριά της έχουν ήδη φανεί, αφού αντιστέκεται ενάντια στο αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού στη Βραζιλία.

Αυτή η κατάσταση φέρνει τους νέους Βραζιλιάνους κομμουνιστές μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό καθήκον. Η νεολαία της Βραζιλίας, που πλήττεται βαθιά από την καπιταλιστική κρίση, την ανεργία, τις παράνομες μορφές εργασίας και την έλλειψη προοπτικής στη ζωή, πρέπει να βρει στην Κομμουνιστική Νεολαία το πολιτικό εργαλείο για να παλέψει για το μέλλον της. Η πάλη για τη σοσιαλιστική επανάσταση, ως η μόνη δυνατότητα να απαλλαγούμε από μια μίζερη ζωή, πρέπει να είναι στο μυαλό κάθε νέου Βραζιλιάνου, γιατί μόνο μέσα από την καταστροφή του καπιταλισμού θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια συνολικά πλούσια κοινωνία.

Ο αγώνας των νέων κομμουνιστών της Βραζιλίας και της Ελλάδας έχει πολλά να κερδίσει μέσα από τους στενούς δεσμούς μεταξύ των οργανώσεών μας, γιατί είμαστε ειλικρινείς και έχουμε δίκιο όταν λέμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Εμείς δεν σκορπάμε φρούδες ελπίδες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να εξανθρωπιστεί ή ότι υπάρχει μια αφηρημένη δημοκρατία που δεν καθορίζεται από τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Θεωρούμε τους συντρόφους στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας γενναίους. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, οι ιδεολογικοί μας δεσμοί δυναμώνουν και ενισχύουν τους δεσμούς συντροφικότητας και ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην ΚΝΕ στη διεθνή μας πάλη και τη διαμόρφωση ενός μαρξιστικού-λενινιστικού μετώπου στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Εκ μέρους του Εθνικού Συντονιστικού της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία, ευχόμαστε σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας ένα επιτυχημένο συνέδριο! Θέλουμε ειλικρινά να μεγαλώσει η ΚΝΕ και να ισχυροποιηθεί, καθώς αποτελεί την επαναστατική εναλλακτική λύση στον αγώνα για μια μελλοντική σοσιαλιστική Ελλάδα και στον διεθνή κομμουνιστικό αγώνα.

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία του κόσμου!

Ζήτω ο Σοσιαλισμός- Κομμουνισμός.

  Γκιλγιέρμε Μπερντ, Γραμματέας Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας από τη Βραζιλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου