Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Ξανά «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές δαπάνες


Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται και για το 2022 η Ελλάδα, με τον λαό να χρυσοπληρώνει άλλη μια χρονιά τις επικίνδυνες προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της λυκοσυμμαχίας, που δημοσιοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα, σε ένα συνολικό ποσό στρατιωτικών δαπανών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, 1,052 τρισ. δολάρια (το υψηλότερο της δεκαετίας, σε άλλο ένα δείγμα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων), η Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 2022 7,4 δισ. ευρώ, πολύ πάνω κι από τα 6,7 δισ. του 2021, που θεωρείται το υψηλότερο έως τότε ποσό που πήγε σε τέτοιες δαπάνες.

Το ποσό αναλογεί σε 3,54% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον ΝΑΤΟικό στόχο 2% ετησίως του ΑΕΠ κάθε κράτους - μέλους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες. Μάλιστα, όπως και το 2021 (με το 3,7% τότε), έτσι και το 2022 η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον σχετικό δείκτη, καθώς προσπερνά και τις ΗΠΑ, που το 2022 δαπάνησαν το 3,46% (και το 2021 το 3,48%) του ΑΕΠ τους για τα πολεμικά τους σχέδια.

Η Ελλάδα υπερκαλύπτει και τον δεύτερο επιμέρους στόχο του ΝΑΤΟ, από τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες το 20% να πηγαίνει για «μείζονες εξοπλισμούς». Το 2022 έδωσε το 45,33% (από 37,24% το 2021), πίσω μόνο από την Ουγγαρία (48,02%).

Ιλιγγιώδη ποσά που πάνε για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της ντόπιας αστικής τάξης, ώστε με νέες φρεγάτες, κορβέτες, μαχητικά κ.λπ. να ελέγξει αποτελεσματικότερα ζώνες και διαύλους, διεκδικώντας τον ρόλο του αποδοτικότερου ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Παραπέρα στην Εκθεση τονίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως «συνεισφέρον κράτος» στο νέο Battlegroup που έστησε το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία (συμμετέχει από ελληνικής πλευράς μία διμοιρία αντιαρματικών), αλλά και στις αποστολές Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης π.χ. με τα 8 UAV MQ-9 Reaper της USAFE, που μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους (από την 717 Expeditionary Attack Squadron) έχουν μετασταθμεύσει στη Λάρισα, ή τα αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των Αμερικανών που σηκώνονται από τη Σούδα, ή τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ που συχνά περιπολούν στον άξονα Βάρνα - Μπουργκάς στη Βουλγαρία ελέγχοντας τη Μαύρη Θάλασσα.

Η συνεισφορά της χώρας σημειώνεται επίσης στην υλοποίηση της υπό αμερικανική καθοδήγηση άσκησης «Defender Europe 2022», που κινητοποίησε πάνω από 8.000 στελέχη από 11 χώρες, με την Ελλάδα και ειδικά την Αλεξανδρούπολη (λιμένας, οδικός και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου) να δοκιμάζονται ως κόμβος εισόδου και διεκπεραίωσης αμερικανικών μέσων και πολεμοφοδίων στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων.

Τέλος, στην Εκθεση επισημαίνεται η ελληνική συμμετοχή στην αποστολή της λυκοσυμμαχίας στο Κόσοβο (KFOR) με τη συνεισφορά μέσων και 113 στελεχών, όπως και στις ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν στη Μεσόγειο, SNMG2 και SNMCMG2, με μέσα και προσωπικό.

«Ζόρια» για την ευρωατλαντική προπαγάνδα

Στο μεταξύ και παρά τους τόνους προπαγάνδας υπέρ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας - με την έκθεση του ΝΑΤΟ να καταγράφει ένα πραγματικό «κρεσέντο» τη χρονιά που πέρασε με επιστράτευση δεκάδων ΜΜΕ, εκατομμυρίων, influencers και μηχανισμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης - αυτή δεν περνάει εύκολα, καθώς μεγάλα τμήματα των λαών και ειδικά του ελληνικού - οπωσδήποτε από διαφορετικές αφετηρίες - βλέπουν το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του όπως πραγματικά είναι, ως μαγνήτη κινδύνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της Ετήσιας Εκθεσής του για το 2022 το ΝΑΤΟ δημοσίευσε και τα αποτελέσματα μιας σφυγμομέτρησης που το ίδιο διεξήγαγε στα κράτη - μέλη του, καθώς επίσης στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Στο ερώτημα «αν μπορούσατε να ψηφίσετε υπέρ ή κατά της παραμονής / ένταξης της χώρας σας στο ΝΑΤΟ, πώς θα ψηφίζατε;», το 22% των Ελλήνων απαντά ότι θέλει την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Σημειωτέον, στην προηγούμενη μέτρηση, στην Ετήσια Εκθεση του 2021, το ποσοστό όσων Ελλήνων ήθελαν έξοδο ήταν 17%, είχαμε δηλαδή αύξηση 5% μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Με την άποψη ότι «η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ καθιστά λιγότερο πιθανό ένα ξένο κράτος να επιτεθεί στη χώρα μας» συμφωνεί το 61% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων στα 32 κράτη. Στην Ελλάδα συμφωνεί με αυτήν το 58%, ενώ διαφωνεί το 22%, δείχνοντας την «αξία» και την «εμπιστοσύνη» που εμπνέει σε ευρύτερα στρώματα του λαού η λυκοσυμμαχία. Μάλιστα και αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς στην Εκθεση του 2021 το 20% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα διαφώνησαν ανοιχτά με την άποψη ότι η ιδιότητα της χώρας ως κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ μειώνει την πιθανότητα να δεχτεί επίθεση από το εξωτερικό.

Αλλωστε, παρά τους τόνους προπαγάνδας περί «ισχυρών συμμαχιών» της ντόπιας αστικής τάξης, μόλις το 49% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι αισθάνονται «ασφαλείς» (ο μέσος όρος των ερωτηθέντων στα 32 κράτη είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλός, 53%, δείγμα κι αυτό της ανασφάλειας που νιώθουν οι λαοί σε καιρούς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων), ενώ το 39% δηλώνουν ευθέως «ανασφαλείς».

Αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις των Ελλήνων και σε άλλα δύο ερωτήματα. Το πρώτο: «Σκεφτόμενοι όλα όσα έχετε διαβάσει, ακούσει και βιώσει, πόσο θετικά ή αρνητικά βλέπετε το ΝΑΤΟ;». Η Ελλάδα είναι τελευταία ανάμεσα στα κράτη - μέλη (μέσος όρος 58%), καθώς μόλις το 34% βλέπει θετικά το ΝΑΤΟ, ενώ αρνητικά διάκειται το 44%.

Το δεύτερο: «Λαμβάνοντας τα πάντα υπόψη, σε ποιον βαθμό εμπιστεύεστε το ΝΑΤΟ;». Η Ελλάδα είναι και πάλι τελευταία, καθώς μόλις το 34% «εμπιστεύεται» το ΝΑΤΟ (μέσος όρος 57%), ενώ δεν εμπιστεύεται τη λυκοσυμμαχία το 45% των Ελλήνων.

Τέλος, ενώ όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, στηρίζουν με χαρακτηριστική «μονοφωνία» την πολιτική της εμπλοκής, στο ερώτημα «πόσο σθεναρά υποστηρίζετε να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία», «υποστηρίζω σθεναρά» απαντά μόλις το 12% (το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα 32 κράτη),«τείνω να υποστηρίξω» απαντά το 29%, «τείνω να εναντιωθώ» το 27% και «αντιτίθεμαι σθεναρά» το 25% (πιο «σθεναρά» αντιτίθενται μόνο στη Βουλγαρία, με 30%, και στη Βόρεια Μακεδονία, με 26%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου