Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες στον βόρειο τομέα κατά μήκος ενός τμήματος μετώπου που εκτείνεται από το Λιμάν έως το Κουπιάνσκ, καθώς και στο νότο στην Αφντίιφκα στα περίχωρα της πόλης Ντόνετσκ.
Την Πέμπτη, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Μπαχμούτ, φαινόταν να εξασθενεί και πως το Κίεβο θα μπορούσε να προχωρήσει στην αντεπίθεση «πολύ σύντομα».
Ωστόσο η νέα ρωσική επίθεση ενδέχεται να μεταβάλει αυτούς τους σχεδιασμούς, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου θα χρειαστεί να διατηρήσουν δυνάμεις ώστε να εμποδίσουν τους Ρώσους να προχωρήσουν κατά μήκος περισσότερων από 300 χιλιομέτρων του μετώπου του Ντονμπάς, από το Κουπιάνσκ στα βόρεια έως το Βουχλεντάρ στο νότο.
Η Μόσχα θέλει αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες
Στο μεταξύ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε σήμερα ότιη Μόσχα θέλει να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες μέσα στην Ουκρανία γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία αν τέτοιες ζώνες δεν μπορέσουν να δημιουργηθούν.
«Πρέπει να επιτύχουμε όλους στους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης η οποία αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Πρέπει να «διώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους που λειτουργούν σε μεσαίες και μικρές αποστάσεις, δηλ. 70-100 χιλιόμετρα, να την αποστρατιωτικοποιήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ.
Η Ρωσία θα χρειαστεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία αν δεν εγκαθιδρυθούν τέτοιες ζώνες, είπε, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Κίεβο ή ακόμη την πόλη Λβιβ της ανατολικής Ουκρανίας.
Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Μεντβέντεφ είπε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να μπει σε απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και πως ενδιαφέρεται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω συνομιλιών.
Προειδοποίησε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε προσπάθεια να καταληφθεί η χερσόνησος της Κριμαίας θα είναι λόγος ώστε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «οποιοδήποτε όπλο».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, TASS)
Ρωσία: «Εχθρική ενέργεια» της Σλοβακίας η παράδοση MiG-29 στην Ουκρανία
Η Ρωσία κατηγόρησε χθες Παρασκευή τη Σλοβακία για «εχθρική ενέργεια» και για «αθέτηση σύμβασης», με αφορμή την παράδοση των σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSVTS), αρμόδια για τις συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνάπτει η Μόσχα με κυβερνήσεις άλλων κρατών, υπογραμμίζει ότι η Σλοβακία δεσμευόταν από συνθήκη του 1997 να μην παραδώσει MiG-29 σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» της Σλοβακίας που παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παρά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κατηγορίες της Μόσχας, τις οποίες εξέφρασε επίσης η ρωσική πρεσβεία στην Μπρατισλάβα.
Η Σλοβακία παρέδωσε την Πέμπτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, ενώ άλλα εννέα θα ακολουθήσουν «τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Τρία εκ των συνολικά 13 MiG-29 από τη Σλοβακία δεν είναι σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου