ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΜΑΜΟΥΘ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων και του νερού, διαμορφώνοντας καλύτερους όρους για τους επενδυτές σε αυτούς τους τομείς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, είναι οι βασικοί άξονες του πολυνομοσχεδίου - σκούπας των 263 άρθρων, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος» και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως προστασία των υδάτων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για καμία ιδιωτικοποίηση του νερού». Αυτό όταν το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου όσον αφορά το νερό είναι η προετοιμασία εδάφους για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ, που προβλέπει την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για τις απρόσκοπτες επενδύσεις των ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές όπως με την Ενέργεια.
Επιπλέον, για τις παραπέρα fast track επενδύσεις των αρπακτικών των ΑΠΕ, πέρα από τη συνέχιση της παράδοσης δασών και δασικών εκτάσεων, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών και άλλα εκτρωματικά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά εισάγεται ρύθμιση για απαλλοτρίωση χωραφιών των βιοπαλαιστών αγροτών. Δηλαδή, όποιου αγρότη η γη συνορεύει με επένδυση ΑΠΕ, κινδυνεύει με αναγκαστική απαλλοτρίωση του 20% του χωραφιού τους! Κανονικό πλιάτσικο, δηλαδή.
Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, είναι αξιοσημείωτο ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, αφού κατήγγειλε υποκριτικά την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση του νερού, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έβαλε τις ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΘ στο Υπερταμείο, όσον αφορά τις ΑΠΕ προσπέρασε στο «φτερό» τις σχετικές διατάξεις και επιδόθηκε σε σκυλοκαβγά με τον υπουργό Κ. Σκρέκα για το ποιος πρόσφερε τα περισσότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, με τον Σ. Φάμελλο να λέει ότι «εσείς θριαμβολογείτε για τα έργα τα οποία είχαν δρομολογηθεί με τις διαγωνιστικές διαδικασίες του κ. Σταθάκη. Γιατί η Ελλάδα ήταν ήδη με υπερκάλυψη του στόχου το 2019, του στόχου που είχε για το 2020 στις ΑΠΕ, τον ευρωπαϊκό και ήταν στις δέκα πρώτες χώρες παραγωγής Ενέργειας από ήλιο και αέρα». Και ο υπουργός να απαντάει πως «χρειάζεται πολύ θράσος να έρχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να μιλούν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα γιατί την πενταετία που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 1.000 μεγαβάτ οι ΑΠΕ στη χώρα, όταν από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 5.000 μεγαβάτ» και άλλα τέτοια ωραία που ακριβοπληρώνει με χίλιους τρόπους ο λαός.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι υπαγορευμένοι από τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου όπως αυτές προωθούνται μέσω των Οδηγιών και τόνισε ειδικά για το νερό πως η πορεία ιδιωτικοποίησής τους έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. «Το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τις εισαγάγατε στο Χρηματιστήριο. Το 2000 εισήχθη η ΕΥΔΑΠ και το 2001 η ΕΥΑΘ. Αλήθεια, το χρηματιστήριο δεν είναι ο ναός του τζόγου και της κερδοσκοπίας; Εκτός αν το θεωρείτε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, δεν είναι αυτό που ευθύνεται για την αύξηση της τιμής της Ενέργειας, δεν κερδίζουν εκατομμύρια οι ενεργειακοί όμιλοι από τις πλάτες του κοσμάκη;».
Οσον αφορά στις μετοχικές συνθέσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, σημείωσε ότι «το 51% ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και τα υπόλοιπα ποσοστά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, σε φυσικά πρόσωπα, μέχρι και στην πολυεθνική GDF Suez», πορεία που φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. «Μην κοροϊδεύετε και ανταγωνιζόσαστε ποιος είναι υπέρ του νερού σαν αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Και οι τρεις σας εμπόρευμα έχετε το νερό, την Ενέργεια, την Υγεία, την Παιδεία. Είσαστε κόμματα του αστικού συστήματος, που εμπορευματοποιείτε όλες τις ανάγκες του λαού», τόνισε δίνοντας απάντηση και στην ψευτοαντιπαράθεσή τους.
«Καταλαβαίνω - πρόσθεσε - ότι σας απωθεί ο όρος και προσπαθείτε να μην ακούγεται η λέξη "απελευθέρωση", ειδικά μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αφού η αιτία είναι η απελευθέρωση των τρένων, που συμβάλατε όλοι σας, γιατί είσαστε δεσμευμένοι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτήν εφαρμόζετε ακόμα και σε αυτό το νομοσχέδιο, πολλά προσαρμόζετε στην Ευρω-οδηγία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου