Η Φινλανδία έγινε η 31η χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Η 30ή ήταν η Β. Μακεδονία, αμέσως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι έλεγαν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ ως αντιπολίτευση, που αν και επέκρινε τη Συμφωνία, στήριζε την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, την ένταξη δηλαδή και της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ; Οτι τα Βαλκάνια και η Ευρώπη θα γίνουν «πιο ασφαλή». Και ότι ο περιορισμός της ρωσικής και κινεζικής επιρροής θα ενισχύσει τη «σταθερότητα».
Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Οι εντάσεις που ξεσπάνε κάθε τόσο μεταξύ κρατών της Βαλκανικής, αλλά και στο εσωτερικό τους, είναι απόδειξη ότι καμιά «ασφάλεια» δεν αποκαταστάθηκε για τους λαούς. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός, με αιχμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν «σταθεροποιεί» την περιοχή, αλλά ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα.
Για την ένταξη της Φινλανδίας δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς τη συνέχεια. Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι τυχόν εγκατάσταση ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα είναι αιτία στρατιωτικής επίθεσης. Ως απάντηση στην περικύκλωση από Βορρά, μετακινεί πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, με άμεσο κίνδυνο να αποτελέσει «κρίκο» για να περάσει η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας έξω από το έδαφος της Ουκρανίας.
Η ένταξη επομένως της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - στο μέλλον και της Σουηδίας - μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στον λαό, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και των ανταγωνισμών. Σε πλήρη διάσταση δηλαδή με τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που χαιρετίζουν από τη μια τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και από την άλλη προωθούν και στηρίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, που «πάει πακέτο» με μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό...
«Ρυθμιστικός» παράγοντας για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν η Τουρκία. Το παζάρι μαζί της κράτησε πάνω από έναν χρόνο και θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο για την ένταξη της Σουηδίας. Είναι κι αυτή μια απάντηση σε όσους έλεγαν τον Φλεβάρη του 2022 ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο ως χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ «εκθέτει» την Τουρκία στη «συμμαχία» και την «απομονώνει» για τον αναθεωρητισμό της και τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Το εντελώς αντίθετο συνέβη.
Ο πόλεμος ενίσχυσε την «ανάγκη» να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να αγκιστρωθεί η Τουρκία στο «δυτικό» στρατόπεδο. Αυτός είναι στόχος και της κυβέρνησης, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων στη χώρα μας.
Το παζάρι ΝΑΤΟ - Τουρκίας πήρε και νέα διάσταση με τη διεύρυνση σε Φινλανδία και Σουηδία. Τα ανταλλάγματα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία, ακόμα δεν τα έχουμε δει. Είναι σίγουρο όμως ότι «ακουμπάνε» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως αναπόσπαστο μέρος των διευθετήσεων που προωθούνται με «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο.
Η προπαγάνδα λοιπόν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα για τον λαό περνάνε μέσα από την ενίσχυση και διεύρυνση του ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, αποδείχτηκε «πέτσινη». Οπως και ότι η εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν τον εγκληματικό σχεδιασμό «εγγυάται» τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η επικίνδυνη πολιτική τους, που μετατρέπει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό στρατώνα και πολεμικό ορμητήριο, είναι ώρα «να βγει στον τάκο»!
«Σταθερότητα» για τον λαό σημαίνει εργατικό - λαϊκό κίνημα πιο δυνατό απέναντι στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, και στην κάλπη των επερχόμενων εκλογών. Εκεί βρίσκεται η διέξοδος και η προοπτική, για να απολαμβάνει πραγματική ασφάλεια και ευημερία ο λαός, έξω από τις συμμαχίες του κεφαλαίου, με την εξουσία στα χέρια του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου