Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Εκλογικές άδειες


Χορήγηση
ειδικής άδειας για τις εκλογές της 21 Μάη δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τη δώσουν.

Με βάση απόφαση του υπ. Εργασίας, οι μέρες άδειας καθορίζονται ως εξής:

α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100 - 200 χλμ χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, για απόσταση 201 - 400 χλμ χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών και για απόσταση 401 χλμ και άνω χορηγείται άδεια 3 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους. Για όσους εργαζόμενους μετακινηθούν από και προς νησιά στα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες μέρες.

β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, ενώ για απόσταση 401 χλμ και άνω χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. Για τα νησιά ισχύουν τα ίδια, όπως και για την εξαήμερη εργασία.

Για όσους μισθωτούς η Κυριακή 21 Μάη είναι εργάσιμη μέρα, θεωρείται μέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

 Μάθε πού ψηφίζεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου