Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Εκ προμελέτης


Με κάθε ευκαιρία, ο Κυρ. Μητσοτάκης και στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, προτεραιότητά τους είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, εμφανίζοντας λίγο - πολύ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον»: Από την αναγνώριση των πτυχίων των καλλιτεχνών, ως τη «θεραπεία των παθογενειών» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως λένε.

Στο «εκ προμελέτης έγκλημα» ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει βέβαια παρών. Μετά τις δηλώσεις στελεχών του, που σκόπιμα καλλιεργούν θολούρα για τις θέσεις του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε προχτές ότι «αν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχουν εδώ μη κρατικά πανεπιστήμια τύπου Harvard, είμαι έτοιμος να το συζητήσω».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις. Από το 2008, έναν χρόνο μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας για την υπεράσπιση του άρθρου 16, διαβεβαίωνε ότι «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Ενώ το 2016, ο τότε υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Πελεγρίνης, υπερασπιζόταν κι αυτός τη λογική των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι συγκλίσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (από κοντά και του ΠΑΣΟΚ) βγάζουν μάτι και σ' αυτό το πεδίο. Ο ένας διαφημίζει το Harvard, και η υπουργός Παιδείας το Columbia, που ανοίγει στην Ελλάδα «διεθνές κέντρο εκπαίδευσης», αλλά δεν θα απονείμει τίτλους ...εξαιτίας του άρθρου 16!

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, από τη μια μοιράζουν κάλπικους «όρκους πίστης» στο δημόσιο πανεπιστήμιο, κι από την άλλη με τους νόμους οι επιχειρήσεις βρίσκουν ολοένα και περισσότερο χώρο να χωθούν. Οι ράγες αυτής της διαχρονικής πολιτικής τους οδηγούν και στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, ως κυβέρνηση θεσμοθέτησε τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, διεύρυνε τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά και διατήρησε τα εξ αποστάσεως και διά βίου προγράμματα που πουλούσαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η ΝΔ, με τον νόμο - πλαίσιο, διεύρυνε την γκάμα αυτών των τίτλων και πιστοποιήσεων (με θερινά, συνεργατικά προγράμματα με ξένα πανεπιστήμια κ.ά.), ενώ θεσμοθέτησε και τριετή πτυχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα στο πρόγραμμά του υπόσχεται να θεσμοθετήσει επιπλέον στα ΑΕΙ και διετή προγράμματα σπουδών, κατά παραγγελία των επιχειρήσεων, που τα είχε σχεδιάσει ως κυβέρνηση και δεν πρόλαβε να τα υλοποιήσει.

Είναι υποκρισία και πρόκληση λοιπόν η σύγκριση μεταξύ Harvard και «ΙΕΚ Φούφουτος» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα ιδρύματα μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ τίτλων σπουδών. Είναι υποκρισία, όταν η αντιμετώπιση όλων απέναντι στα πτυχία των κολεγίων είναι η πλήρης επαγγελματική τους αναγνώριση κι εξίσωση με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Και την ίδια ώρα, δεκάδες τμήματα πανεπιστημίων που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ είναι στον «αέρα» ως προς την επαγγελματική τους αναγνώριση.

Η σύγκλισή τους για την αναθεώρηση του άρθρου 16, πατάει πάνω στο κοινό τους πρόγραμμα, στην κοινή στρατηγική για πανεπιστημιακή μόρφωση - εμπόρευμα, με τίτλους πολλαπλών επιπέδων, όπου η πρόσβαση κρίνεται από το πόσο μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι του καθενός.

Απέναντι στην αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης που προωθούν και που χωράει τα πάντα, βρίσκεται η λαϊκή ανάγκη για δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμια, που θα εξασφαλίζουν όλους τους όρους για να σπουδάσει κανείς, με υψηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών κι όχι σούπερ μάρκετ πιστοποιήσεων, με πτυχία που θα έχουν ενσωματωμένη την επαγγελματική αναγνώριση και δεν θα απαιτούνται έξτρα κύκλοι και δοκιμασίες για την πρόσβαση των αποφοίτων στο επάγγελμα.

Γι' αυτήν την Ανώτατη Εκπαίδευση παλεύουν οι φοιτητές, που έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα με τις εκλογές τους την περασμένη βδομάδα. Σε αυτόν τον δρόμο έχει συμφέρον να βαδίσει ο λαός για την Παιδεία και το μέλλον των παιδιών του, για την ελπίδα και την προκοπή τους, με ισχυρό ΚΚΕ και στις κάλπες της Κυριακής.

 Ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου