Το ΝΑΤΟ θα εντείνει τις πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή
Μεγαλώνει ο κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης ή και επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενα επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα είναι πιο πιθανό μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ η Ουκρανία επιμένει να ζητάει ΝΑΤΟική στήριξη και συνοδεία για να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της.
Οι κίνδυνοι επιβεβαιώνονται και από την ανακοίνωση του Βουκουρεστίου, προχτές το βράδυ, ότι χτυπήθηκε ένα εμπορικό πλοίο της Ρουμανίας - που είναι μέλος του ΝΑΤΟ - κατά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της Τρίτης στο λιμάνι Ρένι στις όχθες του Δούναβη στα σύνορα με τη Ρουμανία.
Ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στην Ουκρανία φαίνεται να έχει διευρυνθεί καθώς πλέον περιλαμβάνει τόσο τη Μαύρη Θάλασσα όσο και τον Δούναβη, με πάνω από 50 πλοία να έχουν εγκλωβιστεί στον ποταμό, σύμφωνα με ΜΜΕ.
Η ανακοίνωση των Ρουμάνων έρχεται σε μια στιγμή που το Κίεβο επιμένει ΝΑΤΟικά πλοία να συνοδεύσουν τα εμπορικά και να «σπάσουν» τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία, αποκόπτοντας μεθοδικά την Ουκρανία από την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι εντόπισε ίχνη εκρηκτικών πάνω σε ξένο σκάφος μεταφοράς σιτηρών που έπλεε από την Τουρκία προς τη Ρωσία, το οποίο είχε προηγουμένως εισέλθει σε ουκρανικό λιμάνι, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια ανακοίνωση αυτήν τη βδομάδα. Τη Δευτέρα η FSB ανέφερε ότι βρήκε ίχνη εκρηκτικών σε άλλο πλοίο, που έπλεε από την Τουρκία προς το λιμάνι Ροστόφ επί του Ντον στη Ρωσία για να παραλάβει σιτηρά.
Επίσης, η FSB ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν ναύτη για συνωμοσία με στόχο «τρομοκρατική επίθεση» σε πολεμικό πλοίο «εξοπλισμένο με όπλα υψηλής ακρίβειας» στον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Ο ύποπτος είχε «στρατολογηθεί από ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών» και πιάστηκε με δύο αυτοσχέδιες βόμβες, ενώ φέρεται να διαβίβασε κρατικά μυστικά στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε υποδομές λιμανιών της Ουκρανίας ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη η Μόσχα εξαπέλυσε νέα πυραυλική επίθεση σε υποδομές σε λιμάνι στην περιοχή της Οδησσού, σκοτώνοντας έναν φρουρό ασφαλείας και καταστρέφοντας έναν τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.
Τουλάχιστον 26 εγκαταστάσεις σε λιμάνια της Ουκρανίας είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, τις τελευταίες 9 μέρες, αφότου η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά, δήλωσε στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε την Τετάρτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, ένας μηχανισμός που ιδρύθηκε πριν από δύο βδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία καταδίκασαν έντονα την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τις σκόπιμες προσπάθειές της να σταματήσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Καταδικάζουν επίσης τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε Οδησσό, Μικολάιφ και άλλες πόλεις - λιμάνια, καθώς και στην ουκρανική εγκατάσταση αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι του Δούναβη, στην πόλη Ρένι, πολύ κοντά στα ρουμανικά σύνορα.
Οι «Σύμμαχοι» σημείωσαν ότι η νέα περιοχή προειδοποίησης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Βουλγαρίας, έχει δημιουργήσει νέους κινδύνους για λαθεμένους υπολογισμούς και κλιμάκωση, καθώς και σοβαρά εμπόδια στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την επιτήρηση και αναγνώριση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «λάβουν μέτρα», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Πάντως, τα ΝΑΤΟικά παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας - Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία - δεν σκοπεύουν προσώρας να συμμετάσχουν σε μια ΝΑΤΟική συνοδεία νηοπομπών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Οσο για τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, δεν έχουν το δικαίωμα μακροχρόνιας παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς των τουρκικών Στενών σε Βόσπορο και Δαρδανέλια.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επαφές της Ουκρανίας προωθώντας την «Φόρμουλα Ειρήνης» των 10 σημείων και τις μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις ασφαλείας» από ισχυρά κράτη του ΝΑΤΟ και του G7, όπως ανακοινώθηκε κατά τη σύνοδο στο Βίλνιους.
Την ώρα που στην Αγία Πετρούπολη διεξάγεται η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - Αφρικής με τη συμμετοχή δεκάδων Αφρικανών ηγετών και αξιωματούχων, ο Ουρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, επισκέφτηκε τη Λιβερία, όπου ο Πρόεδρος της χώρας, Τζ. Γουί, δήλωσε στήριξη στην ουκρανική «Φόρμουλα Ειρήνης» και πρόθεση να συμμετάσχει σε μια μελλοντική Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη.
Για το ίδιο θέμα συζήτησαν τηλεφωνικά ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Αντρ. Γέρμακ, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν. Επίσης, συνέχισαν τις διαβουλεύσεις για τις μακροπρόθεσμες «δεσμεύσεις ασφάλειας» των ΗΠΑ για την Ουκρανία και για τη διαδικασία με την οποία μπορούν να συναφθούν τέτοιες διμερείς συμφωνίες.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν - μεταξύ άλλων - στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και της Κίνας, Γουάνγκ Γι, που συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Αγκυρα. Στη συνέχεια Κινέζος ΥΠΕΞ είχε επαφές και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.
Για δεύτερη φορά από την περασμένη Κυριακή καταγράφηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας νέο περιστατικό έντασης ανάμεσα σε ρωσικό και αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.
Το συμβάν, που θεωρείται το έκτο του είδους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έγινε την Τετάρτη, όταν ένα ρωσικό μαχητικό πέταξε φωτοβολίδες και χτύπησε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ΜQ-9 Reaper. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν επικίνδυνα ή κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε αμερικανικά επανδρωμένα και μη αεροπλάνα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πληρωμάτων και των αεροσκαφών. «Εχουμε δει αναφορές δεύτερου ρωσικού μαχητικού αυτή τη βδομάδα που πέταξε επικίνδυνα κοντά σε δικό μας drone», είπε η Καρίν Ζαν Πιερ, υποστηρίζοντας πως τα ρωσικά μαχητικά «παραβιάζουν διεθνείς νόρμες».
Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία έχει αυξήσει αυτού του είδους τα εναέρια συμβάντα παρέχοντας «ασπίδα κάλυψης» σε δυνάμεις των «Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στη Συρία ή σε μαχητές της Χεζμπολάχ που επιθυμούν, όπως και η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου