Ενώ η Μόσχα προχωράει σε κινήσεις ενσωμάτωσης των ουκρανικών εδαφών και αυξάνει θεαματικά τις αμυντικές δαπάνες
«Ζήτημα χρόνου» ισχυρίστηκε πως είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον γγ της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο.
«Είναι ζήτημα χρόνου το πότε η Ουκρανία θα είναι ντε γιούρε μέλος της Συμμαχίας. Κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε κοντά αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Ζελένσκι, υπονοώντας πως ντε φάκτο, εκ των πραγμάτων, η Ουκρανία μετατρέπεται καθημερινά σε ΝΑΤΟική δύναμη, με «δυτικού» τύπου ΝΑΤΟικό εξοπλισμό, παραγωγή «δυτικών» όπλων σε ουκρανικό έδαφος, εκπαίδευση και προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα κ.ο.κ.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, για να αντιμετωπίσει τις «ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών Ενέργειας» που αναμένονται τον χειμώνα.
Ο δε Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ έχει τώρα συμφωνίες πλαίσιο με εταιρείες όπλων αξίας 2,4 δισ. ευρώ για πυρομαχικά, στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένες παραγγελίες ύψους 1 δισ. ευρώ. Τέτοια συμβόλαια θα επιτρέψουν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν πυρομαχικά στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Εκτίμησε δε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «κερδίζουν σταδιακά έδαφος» στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα για «ιμπεριαλιστικές αυταπάτες»...
Ο Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης τα ρωσικά πλήγματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα πλήγματα αυτά ήταν εσκεμμένη επίθεση στη Ρουμανία, όμως τα χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά».
Στην Ουκρανία βρέθηκαν επίσης χτες ο νέος υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, καθώς και ο Γάλλος ομόλογός του, Σ. Λεκορνί, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τον Β. Ζελένσκι και τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ.
Η συνεργασία Ουκρανίας - Βρετανίας, επισήμανε ο Ζελένσκι, «επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητές του στο πεδίο της μάχης, ιδίως μέσω όπλων μεγάλου βεληνεκούς».
Βρετανία και Γαλλία έχουν παραδώσει στο Κίεβο γαλλο-βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow (SCALP-EG).
Στη συνάντησή του με τον Λεκορνί, ο Ζελένσκι συζήτησε μεταξύ άλλων την πιθανότητα της από κοινού παραγωγής όπλων, με το Κίεβο να προχωρά ήδη μια σειρά τέτοιες συμφωνίες με «δυτικές» πολεμικές βιομηχανίες.
Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει περαιτέρω στρατιωτικές δυνατότητες και αυξάνει την παρουσία του σε περιοχές κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας, για την προστασία στρατηγικών υποδομών.
Μεταξύ άλλων, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την ανίχνευση ύποπτης δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο κοντά σε υποβρύχιες κρίσιμες υποδομές, μετά τις περσινές εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική. Για τις εκρήξεις αυτές, βέβαια, η Μόσχα κατηγόρησε και πρόσφατα ΗΠΑ και Βρετανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, 14 κράτη - μέλη, μαζί με τη Σουηδία, δοκιμάζουν θαλάσσια drone, αισθητήρες και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σε μια άσκηση 12 ημερών στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η άσκηση πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χαρτογραφεί καλώδια και αγωγούς κρατών - μελών ως πιθανούς μελλοντικούς στόχους.
Η ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο «στέλνει ένα αποτρεπτικό σήμα στον εχθρό, είτε είναι η Ρωσία είτε κάποιος άλλος», δήλωσε ο αντιστράτηγος Χανς - Βέρνερ Βίρμαν, επικεφαλής του πυρήνα του ΝΑΤΟ για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής.
Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τον Μάη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στοχεύσει υποδομές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Μόσχα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πολεμικών πλοίων, επιστημονικών πλοίων, καθώς και εμπορικών αλιευτικών μηχανότρατων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων, για να εντοπίσει τα κρίσιμα υποθαλάσσια συστήματα των συμμάχων του ΝΑΤΟ, είπε ο Βίρμαν.
Ενα βήμα προς την πλήρη ενσωμάτωση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία σηματοδοτούν οι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβρη στις περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, τόνισε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.
Οι εκλογές στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια χαρακτηρίστηκαν από το Κίεβο και τη «Δύση» παράνομες, όπως και τα περσινά δημοψηφίσματα εκεί για προσάρτησή τους στη Ρωσία.
«Αυτό είναι, φυσικά, ένα σημαντικό γεγονός, ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ένταξης των νέων περιοχών σ' ένα ενιαίο νομικό, κρατικό περιβάλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντησή του με τους νεοεκλεγέντες κυβερνήτες.
Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις κατασκευάζουν έναν νέο σιδηρόδρομο, που θα συνδέει τις κατεχόμενες πόλεις Μαριούπολη, Βολνοβάχα και Ντονέτσκ με τη νότια Ρωσία, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.
Ο σύμβουλος του Ουκρανού πρώην δημάρχου της Μαριούπολης είπε ότι οι Ρώσοι «ξεκίνησαν την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γέφυρας κοντά στο χωριό Hranitne πάνω από τον ποταμό Kalmius». Αν ολοκληρωθεί αυτός ο σιδηρόδρομος, θα επιτρέψει στη Ρωσία να μεταφέρει στρατιωτικές και πολιτικές προμήθειες στα κατεχόμενα εδάφη στη νότια Ουκρανία χωρίς να βασίζεται στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία έχει δεχθεί εντεινόμενες επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες.
Το Κρεμλίνο δήλωσε χτες πως η μεγάλη αύξηση των ρωσικών «αμυντικών» δαπανών είναι «απολύτως απαραίτητη», όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η «Δύση» έχει εξαπολύσει στη Ρωσία έναν «υβριδικό πόλεμο».
Σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2024, μια αύξηση που φανερώνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνολικότερη προετοιμασία της για την αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ.
Συγκεκριμένα, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 68% το 2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και θα φθάσουν τα 106 δισ. ευρώ.
Ετσι το ποσό που θα διατεθεί για την «άμυνα» θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 και το 6% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά.
Ο προϋπολογισμός για την εσωτερική ασφάλεια θα φθάσει τα 33 δισ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 19% των ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών.
Οι προτεραιότητες αυτού του προϋπολογισμού είναι σαφείς: «Η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» και «η ενσωμάτωση των νέων περιφερειών» της Ουκρανίας που η Μόσχα προσάρτησε.
Αντίθετα οι συνολικές δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1/3 του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Συνολικά οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα φθάσουν τα 359 δισ. ευρώ, κάνοντας ένα θεαματικό άλμα άνω του 20% σε σχέση με το 2023.
Η κυβέρνηση δεν εξήγησε πάντως πώς θα χρηματοδοτήσει αυτή την αύξηση, τη στιγμή μάλιστα που, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν, οι εισπράξεις από την πώληση υδρογονανθράκων θα μειωθούν σημαντικά και θα αντιπροσωπεύουν το 2024 «το 1/3 τρίτο του (προϋπολογισμού) για την επόμενη χρονιά», έναντι σχεδόν του μισού που αντιπροσώπευαν πριν την επίθεση στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας Μπ. Πιστόριους και του Ισραήλ Γ. Γκαλάντ υπέγραψαν χτες συμφωνία για την προμήθεια του μεγάλου βεληνεκούς συστήματος αντιβαλλιστικών πυραύλων «Arrow-3».
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα «αμυντική» συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, που αναβαθμίζει τη θέση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή «ασφάλεια».
«Με τη συμφωνία για το Arrow-3 το Ισραήλ συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλειά μας στη Γερμανία, στην ασφάλειά μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πιστόριους και πρόσθεσε ότι στόχος του Βερολίνου είναι το σύστημα να ενσωματωθεί στη ΝΑΤΟική ασπίδα «ώστε οι γείτονές μας να χρησιμοποιούν αυτή την προστασία».
Το «Arrow-3», ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα του είδους, είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει, να παρεμβάλλεται και να καταστρέφει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.
«Σήμερα το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει την ασφάλεια και την βιομηχανική συνεργασία του με περισσότερους διεθνείς εταίρους (...) Το Ισραήλ, η Γερμανία και άλλοι πιθανοί εταίροι αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές», δήλωσε ο Γκαλάντ, αναφερόμενος στο Ιράν.
Το σύστημα αναμένεται να λειτουργεί το αργότερο έως το τέλος του 2025 «και η γερμανική αεροπορική άμυνα θα είναι έτοιμη για το μέλλον».
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ «Προειδοποιήσεις» για κατάσταση που «οδεύει προς το χείλος πυρηνικού πολέμου»
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.902.gr/eidisi/kosmos/342670/proeidopoiiseis-gia-katastasi-poy-odeyei-pros-heilos-pyrinikoy-polemoy