Στις 5 Σεπτέμβρη 1522 ολοκληρώθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης. Ενα γεγονός ιστορικής σημασίας που επιτάχυνε τις αλλαγές σ’ όλο τον πλανήτη και προκάλεσε την επαναστατική εξέλιξη των επιστημών. Ωστόσο, ο επικεφαλής αυτής της επιχείρησης, ο Ισπανός θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος δεν κατάφερε να δει την ολοκλήρωση του μεγάλου ονείρου του, αφού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Ο θαλασσοπόρος άφησε το ισπανικό λιμάνι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέντα στις 20 Σεπτέμβρη 1519, παίρνοντας μαζί του πέντε πλοία. Το Γενάρη του 1520 έφτασε στο Ρίο ντε λα Πλάτα. Αποτυγχάνοντας να βρει πέρασμα προς τα δυτικά ταξίδεψε προς τα νότια, ακολουθώντας την ακτή μιας άγνωστης γης, την οποία ονόμασε Παταγονία. Το Μάρτη του 1520 ο στολίσκος του Μαγγελάνου έφτασε στον κόλπο του Σαν Χουλιάν, όπου σε τρία πλοία ξέσπασε ανταρσία. Ο Μαγγελάνος κατέβαλε την ανταρσία και αφού πέρασε το χειμώνα σ’ αυτόν τον κόλπο, συνέχισε το ταξίδι του προς τα νότια με τα τέσσερα πλοία που του είχαν απομείνει. Στη διαδρομή του ανακάλυψε και εξερεύνησε τον πορθμό που αργότερα πήρε το όνομά του στο νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής. Ανακάλυψε, επίσης, το αρχιπέλαγος της Τιέρα ντελ Φουέγκο (Γης του Πυρός), που βρίσκεται νοτιότερα από τον πορθμό, ενώ το Νοέμβρη του 1520 έφτασε στον ωκεανό, τον οποίο αργότερα οι συνταξιδιώτες του τον ονόμασαν Ειρηνικό Ωκεανό. Διασχίζοντας, στη συνέχεια, περισσότερα από 9.180 μίλια χωρίς στάση, ανακάλυψε το Μάρτη του 1521 τρία νησιά των Μαριανών (μεταξύ τους και τη νήσο Γκουάμ) και αργότερα τις Φιλιππίνες. Ο Μαγγελάνος συμμάχησε με τον άρχοντα των Φιλιππίνων, δίνοντάς του στρατιωτική βοήθεια, για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του. Ομως, σε μια μάχη με τους ιθαγενείς, στο νησί Μακτάν, ο Ισπανός θαλασσοπόρος σκοτώθηκε.
Το ταξίδι συνέχισαν οι σύντροφοί του, που, αφού διέπλευσαν τον Ινδικό Ωκεανό, περιέπλευσαν την Αφρική και σαν σήμερα, 5 Σεπτέμβρη του 1522 το μοναδικό πλοίο που διασώθηκε από το στολίσκο του Μαγγελάνου, το «Βικτόρια» με διοικητή το Ντελ Κάνο έφτασε στην Ισπανία.
Η ολοκλήρωση του περίπλου της Γης υπήρξε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των επιστημών, καθώς έδωσε συντριπτικό χτύπημα στις θεοκρατικές απόψεις για το σχήμα της Γης και την κίνησή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου