Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

«Θετικά μέτρα» για το κεφάλαιο, «μαγική εικόνα» για το λαό

Προσαρμόζοντας στην προεκλογική περίοδο το «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και της «επιστροφής στην κανονικότητα», ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό και να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ενισχύοντας τη λογική του «μικρότερου κακού».


Σε αυτή την κατεύθυνση, με μια σειρά νομοσχέδια που καταθέτει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, εστιασμένα σε λαϊκά στρώματα που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση, χωρίς καθόλου να αγγίζει τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους των μνημονίων και τις μόνιμες συνέπειές που έχουν για το λαό, όσο και τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες για σταδιακή ανάκτηση απωλειών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει ορισμένες «καλές ειδήσεις» για το κεφάλαιο ως αποφάσεις που τάχα ωφελούν το λαό.

Η επιχείρηση, που στο κυβερνητικό στρατόπεδο ονομάζουν «διαμόρφωση θετικής ατζέντας», παραπέμπει σε νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού και υφαρπαγής της ψήφου, με τον Αλ. Τσίπρα να δίνει το Σάββατο στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της λεγόμενης «Προοδευτικής Συμμαχίας» το στίγμα της προσπάθειας αυτής, λέγοντας ότι «την επόμενη μέρα των μνημονίων, την επόμενη μέρα της κρίσης (...) ήδη έχουμε το πλεονέκτημα που δεν είχαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια, να μπορούμε να σχεδιάζουμε χωρίς την επιβουλή άλλων δυνάμεων, χωρίς την επιβολή μέτρων και παρεμβάσεων στο σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο της πειθαρχίας, καθώς η Ελλάδα και η οικονομία ανασαίνουν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά», επικαλούμενος αποφάσεις όπως τις ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία που σηματοδοτούν νέα θηλιά εκβιασμών και πλειστηριασμών για τα λαϊκά στρώματα, καθώς και τα νομοσχέδια που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Μόνιμη θηλιά για τους αυτοαπασχολούμενους και στο βάθος... μικρότερες συντάξεις

Στο κάλπικο αφήγημα της κυβέρνησης περί «θετικών μέτρων» που δήθεν βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων και του λαού μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», εντάσσεται και το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.
Κεντρική θέση σε όσα προβάλλουν τα κυβερνητικά επιτελεία κατέχουν οι διατάξεις για τη νέα ρύθμιση για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων (πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και αγροτών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία, οι αλλαγές για τις συντάξεις χηρείας, καθώς και κάποιες διατάξεις για τα Εργασιακά, όπως αυτή για την καταγγελία συμβάσεων αορίστου χρόνου. Παρά όμως την κυβερνητική προπαγάνδα, η αλήθεια είναι ότι παραμένουν σε πλήρη ισχύ οι αντιλαϊκές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στα Εργασιακά, στην παραπέρα ενίσχυση των οποίων έπαιξε κομβικό ρόλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιμέρους μερεμέτια δεν αλλάζουν τον βαθιά αντιδραστικό νόμο Κατρούγκαλου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά προς τους εργαζόμενους όσο παραμένει σε ισχύ όλο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτει η εργοδοσία, δεν ανακουφίζουν πραγματικά τους αυτοαπασχολούμενους όσο εντείνεται η επίθεση που τους χρεοκοπεί. Πολύ περισσότερο, αρκετές από τις επίμαχες ρυθμίσεις έχουν άλλες στοχεύσεις, στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Ειδικότερα, η ρύθμιση για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων προς τα Ταμεία, τα οποία συσσωρεύτηκαν τα χρόνια της κρίσης, ο επανυπολογισμός των εισφορών με βάση τις χαμηλότερες εισφορές του νόμου 4387/2016 και η έκπτωση που προβλέπεται στους τόκους και στις προσαυξήσεις, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ που πνίγονται από την αντιλαϊκή φοροληστεία, τα συνεχή χτυπήματα σε Παιδεία - Υγεία, τα «αναπτυξιακά επενδυτικά πακέτα» που ευνοούν τους μονοπωλιακούς ομίλους. Υπάρχει άλλωστε συσσωρευμένη πείρα γι' αυτό από όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις χρεών...

Βασική προϋπόθεση της ρύθμισης των χρεών είναι η υποχρέωση να καταβάλλονται ανελλιπώς τόσο οι δόσεις της ρύθμισης όσο και οι τρέχουσες εισφορές του ασφαλισμένου. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, ο αυτοαπασχολούμενος οδηγείται στην απόχη του ΚΕΑΟ και οι οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές με όλες τις συνέπειες. Στην πραγματικότητα, με την παρέμβαση αυτή, ενώ η κυβέρνηση με τη γενικότερη πολιτική της δεν αναιρεί καμία από τις αιτίες που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιστήμονες να μην μπορούν να πληρώνουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τους αναγκάζει να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι» και να πληρώσουν τα χρέη τους με κάθε τρόπο...

Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική που πρωτίστως εξυπηρετεί την αύξηση της «εισπραξιμότητας» του ΕΦΚΑ και όχι την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των επιστημόνων.

Επιπλέον, ακόμα και όσοι από τους αυτοαπασχολούμενους καταφέρουν με θυσίες να μην αποβληθούν από τη ρύθμιση, στο τέλος του εργάσιμου βίου τους, κατά τη συνταξιοδότησή τους, θα αντιμετωπίσουν ένα ακόμα κρίσιμο πρόβλημα: Οι μικρότερες εισφορές που πλήρωσαν για τις συσσωρευμένες οφειλές τους θα οδηγήσουν σε πολύ μικρότερες συντάξεις, σε συντάξεις πτωχοκομείου που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, μαζί με τη ρύθμιση που αφορά τις οφειλές των μη μισθωτών, υπάρχει αντίστοιχη διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο στήριξης του κεφαλαίου, αφού απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από πάσης φύσης προσαυξήσεις και τόκους, για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων οι οποίοι για το σκοπό αυτόν υπόκεινται σε κρατήσεις από τους εργοδότες τους. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και του τόκου φτάνει στο 100% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής και στο 50% στην περίπτωση καταβολής του χρέους με δόσεις.
Υποχώρηση με... «ουρές» για τις συντάξεις χηρείας

Στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας, η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει στο «παρά 5» τις απαράδεκτες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου επιβεβαιώνει τον απαράδεκτο χαρακτήρα συνολικά του νόμου - λαιμητόμου, όσο και τις απάνθρωπες συνέπειες των συγκεκριμένων διατάξεων. Μετά και τους δυναμικούς και επίμονους αγώνες του οργανωμένου συνταξιουχικού κινήματος, η κυβέρνηση καταργεί τις άθλιες διατάξεις που η ίδια ψήφισε για τις συντάξεις χηρείας: Την πρόβλεψη ηλικιακού ορίου, τη στέρηση διά παντός στον επιζώντα της σύνταξης του συνταξιούχου συζύγου, στην περίπτωση που ήταν κάτω των 52 ετών. Αντίστοιχα, αυξάνεται η σύνταξη του δικαιούχου από το 50% στο 70% της σύνταξης που λάμβανε ο αποθανών.

Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση κράτησε σε ισχύ ορισμένες ...«ουρές», διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου 4387, όπως αυτή που προβλέπει τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος (για θανάτους μετά την 13/5/2016), που οδηγεί έτσι και αλλιώς σε χαμηλότερη σύνταξη, αλλά και την παραπέρα μείωση στο 50% μετά την πάροδο τριετίας στην περίπτωση που ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη.
Κοροϊδία για τις απολύσεις... με «συνδρομή βάσιμου λόγου»
Στις διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει «φιλεργατικό προφίλ», την ίδια ώρα που γενικεύεται η εργασιακή ζούγκλα, ανήκει και αυτή που προβλέπει ότι για να είναι μια καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου (απόλυση) έγκυρη απαιτείται... η «συνδρομή βάσιμου λόγου».

Πρόκειται βέβαια για ακόμη μία προπαγανδιστική φούσκα. Η κυβέρνηση που ενσωμάτωσε το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση που άφησε ανέγγιχτη όλη την αντεργατική νομοθεσία που μαζί με τη σχετική νομολογία ορίζουν ως «βάσιμο λόγο» απολύσεων τις εκάστοτε «οικονομικές δυσχέρειες» και «αναδιαρθρώσεις της παραγωγής» που επικαλείται η μεγαλοεργοδοσία, η κυβέρνηση που «απογείωσε» παραπέρα την «ευελιξία», λανσάρει την παραπάνω διάταξη ως... προστασία των εργαζομένων, την ώρα που τα ίδια τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας (επί της ουσίας οι απολύσεις με κάθε μορφή) κάθε χρόνο ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια και αγγίζουν τον απόλυτο αριθμό των μισθωτών!
Σηκώνουν κουρνιαχτό γύρω από τα χαράτσια

Την ίδια ώρα, και ενώ οι κατασχέσεις από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προσλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι εξετάζει πρόταση «ρύθμισης» - επιμήκυνσης των αποπληρωμών, με «λύσεις» αντίστοιχες με αυτές για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία, δηλαδή με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια με βάση τα οποία θα προσδιορίζονται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση και ο αριθμός των δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να βάλουν στο χέρι το μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και όχι βέβαια η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Αλλωστε, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη (στις 31/12/2018) έφτασε σε 4.064.750, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να ανταποκριθούν στους ολοένα και περισσότερους φόρους που έχει επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προκατόχων της.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει πως «είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημοσίων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».
Μπαράζ νομοσχεδίων για το κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωράει σε ένα απίστευτο μπαράζ νομοσχεδίων με προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ηδη χτες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους να «ξεσαλώνουν» σε αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, παρόχθιες περιοχές, σε περιοχές Natura και βραχονησίδες (βλέπε θέμα σελ. 4), ενώ σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», που μεταξύ άλλων προβλέπει κίνητρα χωροθέτησης, τα οποία έρχονται να κουμπώσουν με τις παραχωρήσεις των αιγιαλών, φορολογικά «κίνητρα» όπως φορολογικές απαλλαγές που υπολογίζονται έως 50 εκατ. ευρώ ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, ταχεία αδειοδότηση, επιχορηγήσεις, δηλαδή ζεστό χρήμα που μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό έργο, επιδότηση «μισθολογικού κόστους» και άλλα.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, που προέβλεπε σωρό από νέα φορολογικά κίνητρα, ενισχύσεις και εξασφάλιση εκατομμυρίων για τα επιχειρηματικά πάρκα και τις εταιρείες logistics.

Ανάμεσά σε αυτές είναι η αύξηση των φοροαπαλλαγών για τους «επενδυτές» στα 7 εκατ. ευρώ από 5 σήμερα και μάλιστα ...προκαταβολικά, καθώς αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου. Επίσης, η απαλλαγή των «επιχειρηματικών πάρκων» και των εταιρειών logistics από την καταβολή φόρου εισοδήματος, από δημοτικά τέλη, ακόμα και από την υποχρέωση να υποβάλουν προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης κ.ά.

Παράλληλα, έχουν ψηφιστεί τροπολογίες - μποναμάδες, η μία προς τους τραπεζίτες, χαρίζοντάς τους 300 εκατ. εκατομμύρια ευρώ, αλλά και προς τους φαρμακοβιομήχανους, στους οποίους η κυβέρνηση χάρισε 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να επιστρέψουν στο κράτος, ενώ ο υπουργός Οικονομίας έχει προαναγγείλει νομοσχέδιο «με ένα πλαίσιο ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση ενδοομιλικών δραστηριοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου