Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Με το κλείσιμο της κάλπης η συζήτηση για το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις εθνικές εκλογές του Ιούλη ανοίγει το ζήτημα της «κάλυψης» των «δημοσιονομικών κενών» που έχει εντοπίσει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς για τη διετία 2019 - 2020.


Αυτό σημείωσε υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι «η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος.

Βέβαια, το συγκεκριμένο ζήτημα, που για ένα διάστημα ήταν στην ατζέντα της κάλπικης «επιχειρηματολογίας» του ΣΥΡΙΖΑ, περί της δήθεν «εξόδου από τα μνημόνια», επίσης παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, με τον αξιωματούχο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί»...
Η εμβάθυνση της ΟΝΕ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ δεσπόζει το ζήτημα της «εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» (ΟΝΕ) ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Στα αντιλαϊκά παζάρια, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και το ζήτημα της συμφωνίας σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του «δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την τήρηση των κανονισμών της ΕΕ και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με το μέγεθος του νέου χρηματοδοτικού «εργαλείου ανταγωνιστικότητας», που με τη σειρά του θα διασυνδέεται με το «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δηλαδή με τους μεσοπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, υπάρχουν κράτη - μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα προσκρούει σε αντιρρήσεις. «Θα ξεκινήσει μικρό και θα μπορεί να μεγαλώσει», δήλωσε ο ίδιος, με φόντο τα παζάρια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
 
 Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Την ίδια ώρα, η έκθεση της Κομισιόν με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα», που προβλέπονται στη διαδικασία των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», θα συζητηθεί αύριο, Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Ecofin (υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ των «27»).

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η οποία θυμίζουμε ότι έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των «υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών» (μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο), μεταξύ άλλων «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικό βάρος δίνεται στην «τόνωση της παραγωγικότητας», ζήτημα που αναμένεται να εξειδικευτεί με νέες στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και κλάδων με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά.

Συνολικά στην ΕΕ, ο κεντρικός άξονας στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων αφορά την «ιεράρχηση των επενδυτικών αναγκών σε εθνικό επίπεδο», προκειμένου, όπως τονίζεται, «να χρησιμεύσουν για την ιεράρχηση της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ ή στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021 - 2027».

Πρόκειται για τις προτεραιότητες για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής, σε συνδυασμό βέβαια με τις «υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές», δηλαδή με τη διατήρηση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου