ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Στο πλαίσιο του «συμφωνημένου
δημοσιονομικού πλαισίου» και με προοπτική... 40 χρόνων!
Στο άνοιγμα του 4ου κύκλου της «ενισχυμένης εποπτείας»
προχωρούν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» (Κομισιόν, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός
Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), με σημεία αιχμής τον κρατικό
προϋπολογισμό για το 2020 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής
Στρατηγικής 2020 - 2023.
Βέβαια, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τρέχουσας
περιόδου μεταφέρονται και οι «εκκρεμότητες» της 3ης «μεταμνημονιακής
αξιολόγησης», όπως για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, το πρόγραμμα των
ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποδείξει «δημοσιονομικά κενά» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της διετίας 2019 - 2020 όπως αυτά προσδιορίζονται από τη στοχοθεσία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την οποία βέβαια δεσμεύεται να τηρήσει και η κυβέρνηση ΝΔ, οικοδομώντας πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα σημείωσε ότι «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι θα ακολουθούν το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους», καθώς, όπως είπε, «τα μέτρα ελάφρυνσης (του κρατικού) χρέους, η ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά μέτρα, η δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να μελετώνται συνολικά».
Ηδη και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια με τα κλιμάκια των «θεσμών» συνεχίστηκαν χτες στην Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε «ανασχεδιασμό», καταρχάς, του νομοθετικού χρονοδιαγράμματος αναφορικά με τις προαναγγελθείσες «φοροελαφρύνσεις» σε λαϊκά νοικοκυριά, όπως στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος (μισθωτοί, συνταξιούχοι), στον ΕΝΦΙΑ κ.α., σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για τις νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα φέρει στις αρχές Αυγούστου στη Βουλή.
Οι «ουρές» από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Θυμίζουμε ότι η 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν έρχεται πλέον να επισημάνει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει η σημερινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα «προαπαιτούμενα» της αντιλαϊκής συμφωνίας. Μεταξύ αυτών:
-- Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: «Η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών, περίπου δύο τρίτα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνονται, αναστέλλονται ή αποβαίνουν άγονοι», επισημαίνει η Κομισιόν, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου - όπως λένε - να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.
Σχετικά με τους σχεδιασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κρατική στήριξη των τραπεζών στην προσπάθεια μείωσης των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο κατά πόσο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
-- Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
-- Αναδρομικά: Διαμηνύουν και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής», δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή».
-- «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
-- Ιδιωτικοποιήσεις: Η «πρόοδος» προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έως το τέλος του 2019 απαιτεί μια σειρά από ενέργειες στην Εγνατία ΑΕ, στη ΔΕΠΑ, στα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας και στην ΕΥΔΑΠ. Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, αυτό όμως έγινε στη Μαρίνα Αλίμου, με επόμενο βήμα την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης.
-- Κατώτατος μισθός: Μόνιμο «προαπαιτούμενο» αποτελεί το ζήτημα της «παρακολούθησης των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Οπως ήδη προβλέπεται, «οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
«Σήματα» στους «επενδυτές»
Στο μεταξύ, τον «μεγαλοεπενδυτή» Πρεμ Ουάτσα (ιδρυτή και πρόεδρο της «Fairfax Financial Holdings») συναντά σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς εμφανίζονται ένα - ένα τα κοράκια πάνω στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «τόνωση» της επιχειρηματικότητας, με διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας τους, στο δρόμο που χάραξε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης σήμερα, ο Ουάτσα προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.
Χτες το απόγευμα είχε επαφές με τις διοικήσεις της «Eurobank» (η «Fairfax» έχει το 16,88%), της «Eurolife» (έχει το 80%) και της «Grivalia MANCO» (έχει το 51,4%), ενώ λέγεται ότι ο Ουάτσα πηγαίνει στο Μαξίμου, συνοδευόμενος από στελέχη αυτών των εταιρειών.
Ο Καναδοϊνδός αποτελεί συχνό επισκέπτη της χώρας μας από το 2012, όταν και πραγματοποίησε την πρώτη του «επένδυση» στην Ελλάδα, και φέρεται να είχε τουλάχιστον δύο συναντήσεις με τον Αλ. Τσίπρα επί πρωθυπουργίας του. Αλλωστε η «Fairfax» τέθηκε επικεφαλής ομάδας επενδυτών που περιλάμβαναν τη «WL Ross & Co.», του μεγαλοεπενδυτή και νυν υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γ. Ρος (είχε απευθείας επαφές με τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη του 2018), τη «Fidelity Investments» και τη «Mackenzie Investments», για να υλοποιηθεί επένδυση 1,3 δισ. ευρώ στη «Eurobank» τον Απρίλη του 2014.
Σήμερα, κατά πληροφορίες, εξετάζει νέες «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στον κλάδο ασφάλισης και αντασφάλισης, που αποτελεί το κύριο πεδίο δραστηριότητας της «Fairfax». Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και σε διεργασίες για μια νέα «αναδιάρθρωση» στον τραπεζικό κλάδο, και κάποιου είδους συγχώνευση «Eurobank» - Εθνικής.
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι μόλις την Τρίτη ο κυβερνητικός βουλευτής Κ. Κυρανάκης προανήγγειλε ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό Ασφαλιστικό, στα χνάρια του νόμου Κατρούγκαλου, το οποίο θα αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους που θα μπουν στην παραγωγή μετά την ψήφιση του νέου νόμου από την κυβέρνηση. Οπως επισήμανε μάλιστα, το σύστημα αυτό θα επεκτείνεται και στην κύρια σύνταξη και όχι μόνο στην επικουρική, όπως μέχρι τώρα ανέφεραν τα στελέχη της ΝΔ.
Τέλος, χτες υπό την προεδρία Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σύσκεψη υπουργών με θέμα τον προγραμματισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο εντός του προσεχούς εξαμήνου. Επισήμως, δόθηκαν από τον πρωθυπουργό κατευθύνσεις: Να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019, με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, καθώς η ένταση της καταστολής έρχεται ως απαραίτητο συμπλήρωμα στις μπίζνες για διασφάλιση της «τάξης» για το κεφάλαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου