Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Πίσω από την κουβέντα για το άσυλο


Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΝΔ, στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη». Στην προσπάθειά της αυτή, αξιοποιεί διάφορα προσχήματα ή κρούσματα «ανομίας», όπως η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια, το λαθρεμπόριο που γίνεται σε κάποιες σχολές
(π.χ. ΑΣΟΕΕ) ή διάφορα επεισόδια από διάφορους δήθεν «αντιεξουσιαστές» και μηχανισμούς και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Η αλήθεια είναι πως το ήδη υπάρχον πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα στα πανεπιστήμια και ότι τέτοια φαινόμενα τα συναντάει κανείς και σε χώρους όπου δεν υπάρχει άσυλο. Ακόμα, όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια με τις πολιτικές τους καθήλωναν την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση προβλημάτων έλλειψης φωτισμού, φύλαξης, που διαμορφώνουν το έδαφος για τέτοια φαινόμενα.
Για να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από την προσπάθεια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, χρειάζεται να δούμε ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

***
Μαζί με την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των σπουδών το κύριο χαρακτηριστικό είναι η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, η άμεση εμπλοκή των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Είναι αυτές που καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών, τον προσανατολισμό των διαφόρων ερευνητικών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Οπως λοιπόν η «δημοκρατία» τους «σταματά έξω από τις πύλες των εργοστασίων», έτσι και στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση δεν χωράει το άσυλο που προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών να συζητάνε, να αποφασίζουνε συλλογικά και να οργανώνουν τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες για τα κέρδη τους στις πλάτες των φοιτητών, για να εφαρμόζεται χωρίς εμπόδια η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά τους και στην Ανώτατη Εκπαίδευση!
Απέναντι στα σχέδια της ΝΔ για ένταση της καταστολής των αγώνων των φοιτητών δεν μπορεί να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου υπερασπίζονται την κατάργηση του ασύλου. Για παράδειγμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζάκρη δεν κρατήθηκε και δήλωσε σε συνέντευξή της ότι «δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο!».
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε ως κυβέρνηση στην ενίσχυση της καταστολής ενάντια σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, επί 4,5 χρόνια υπηρέτησε την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου όχι μόνο συκοφάντησε το άσυλο, αλλά και άνοιξε το δρόμο για την κατάργησή του στην πράξη.

***
Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους, δεν ήταν ποτέ δεδομένο. Το άσυλο μπορούν να το υπερασπιστούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων και των πανεπιστημιακών στα πανεπιστήμια, το εργατικό - λαϊκό κίνημα συνολικά, μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική η οποία διαμορφώνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ιδρύματα (και αξιοποιείται και ως πρόσχημα για το χτύπημα του ασύλου) και ο οποίος αγώνας διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί το ΜΑΣ το επόμενο διάστημα μπορούν να είναι η αρχή.

Γ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου