Την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα
επισκέφτηκε χτες ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν
στην Ευρώπη
Την «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας,
με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς,
κυρίως με παραχώρηση νέων βάσεων και άλλων υποδομών για μόνιμη χρήση από τους
Αμερικανούς, που μετατρέπουν όλη τη χώρα σε στόχο των
ιμπεριαλιστικών
ανταγωνισμών, συζήτησαν χτες στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός και ο υφυπουργός
Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Αλκ. Στεφανής αντίστοιχα, με τον
εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ και τον
πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.Ο Ρίκερ πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στη χώρα, έχοντας διαδοχικά επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως και με τον Αλ. Τσίπρα, με ατζέντα «ασφάλεια», άμυνα και μπίζνες...
Χτες σειρά είχε η περατζάδα του από το υπουργείο Αμυνας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς «συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αποκαλυπτικότερος ο πρέσβης Πάιατ, με ανάρτηση στο ιστολόγιό του έκανε σαφές ότι εστίασαν «στον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, στις επερχόμενες κοινές ασκήσεις και στη δουλειά για την απομάκρυνση της βυθισμένης φορτηγίδας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η δέσμευσή μας για την άμυνα και την ασφάλεια των ΗΠΑ - Ελλάδας είναι θωρακισμένη (σ.σ. "iron-clad")».
Από Αλεξανδρούπολη μέχρι Σούδα
Καταρχάς για την Αλεξανδρούπολη, οι Αμερικανοί αξιοποιούν το λιμάνι - όπως και της Θεσσαλονίκης - για διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς και από το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονοματίζουν, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με πρόσχημα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Θέλοντας μάλιστα να εκμεταλλευτούν και παραπέρα το λιμάνι, μειώνοντας χρόνους και αυξάνοντας χωρητικότητες, έχουν στείλει ειδικούς και είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τους υπεύθυνους του υπουργείου Αμυνας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για να απομακρύνουν βυθισμένη φορτηγίδα που κλείνει τον μισό περίπου προβλήτα.
Σε ό,τι αφορά δε τον περιλάλητο «εκσυγχρονισμό των ισχυουσών συμφωνιών, θυμίζουμε ότι μιλώντας την Κυριακή στην «Καθημερινή» και αποκαλύπτοντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πάιατ προανήγγειλε - στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών - τον «εκσυγχρονισμό» και τη «διεύρυνση» της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που διέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Σούδας, προαναγγέλλοντας τη μετατροπή και με τη «βούλα» όλης της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Πάιατ, «η Σούδα είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη (...) Αλλά έχετε από τη γεωγραφία σας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται τόσο, όπου εργαζόμαστε μαζί. Και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητές μας, όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (σ.σ. MDCA, του 1990). Η τρέχουσα συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις. Μία από αυτές είναι το Ελληνικό που, προφανώς, είναι ανεπίκαιρη. Η μόνη που παραμένει επίκαιρη είναι η βάση της Σούδας. Οπότε συμφωνήσαμε (σ.σ. στον Στρατηγικό Διάλογο) ότι χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε σε πολιτικό επίπεδο τη Συμφωνία. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τις διατυπώσεις».
Προϊδεάζοντας έτσι για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό.
Και επιθεώρηση χτες στη Λάρισα
Διόλου τυχαία, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας έφτασε χτες ο ίδιος ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US European Command - USEUCOM), πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς (είναι ταυτόχρονα και ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης - SACEUR).
Συναντήθηκε εκεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό, «συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν τη συνεργασία των δύο κρατών (όπως η Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA - και η US Naval Support Activity στη Σούδα), καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ακριβώς τα θέματα που έβαλε και ο Πάιατ.
Παραπέρα, ο Γουόλτερς ευχαρίστησε «για τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στην εν λόγω περιοχή, όπως και για τη φιλοξενία τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ».
Θυμίζουμε ότι στην αεροπορική βάση Λάρισας, ήδη από την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σταθμεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper» των ΗΠΑ, τα οποία, υπό το πρόσχημα αλλεπάλληλων συνεκπαιδεύσεων, περιπολούν με επίκεντρο την Ελλάδα στο τρίγωνο Αφρική - Μέση Ανατολή - Μαύρη Θάλασσα.
Να σημειωθεί πως ο Γουόλτερς είχε βρεθεί ξανά στη Λάρισα στις 6 Δεκεμβρίου 2018, ως διοικητής τότε των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη (USAFE) και Αφρική (AFAFRICA). Τον είχε υποδεχθεί και πάλι ο Χριστοδούλου, ως αρχηγός ΓΕΑ τότε.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως κλιμάκιο τεχνικών του στρατού των ΗΠΑ πραγματοποίησε πρόσφατα αυτοψίες σε αεροδρόμια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, εξετάζοντας την κατάσταση των υποδομών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ήδη από τις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ΗΠΑ υπέβαλαν μέσω ΝΑΤΟ αίτημα στο ΓΕΕΘΑ να μετασταθμεύσουν εδώ και τα ακόμα πιο εξελιγμένα UAV τους, «Global Hawk».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανώτατοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι επρόκειτο να κάνουν έρευνα καταλληλότητας για τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αυτού του τύπου τα UAV σε τρία αεροδρόμια: Στη Λάρισα (όπου πήγε χτες ο Γουόλτερς), στη Σούδα, αλλά και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Να σημειωθεί ότι ο νυν υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος, με το που ανέλαβε καθήκοντα, ανέστειλε την εφαρμογή απόφασης του προκατόχου του για κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης.
Εξάλλου, στη Σούδα βρέθηκε στις 19-20/7 ο υφυπουργός αρμόδιος για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι, ο οποίος «περιηγήθηκε» όπως λένε και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης, όπου εδράζεται η 115 Πτέρυγα Μάχης, και συνολικά στο σύμπλεγμα των εγκαταστάσεων που αξιοποιούν οι Αμερικανοί στο Μαράθι.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αμερικανών, η στρατηγική τοποθεσία της Σούδας παρέχει στο Ναυτικό των ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τα logistics και την υποστήριξη των πλοίων και των πληρωμάτων με ό,τι χρειάζονται, από οπλισμό μέχρι τροφή.
- Ρίκερ και Πάιατ είδαν επίσης τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη, όπως και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκο. Συζήτησαν, όπως διαχέει η πρεσβεία, θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στην «επιβολή του νόμου» και στην «αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου