Συλλαμβάνεται,
21/11/1939, ο Γιώργης Σιάντος,
Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Με το
χτύπημα αυτό, η δικτατορία Μεταξά πετυχαίνει να ολοκληρώσει τη σύλληψη όλων
σχεδόν των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχαν εκλεγεί στο 6ο Συνέδριο.
Επί Μεταξά ο Σιάντος υπήρξε εξόριστος στην Ανάφη, κατορθώνοντας να δραπετεύσει το 1937, ενώ συμμετείχε στη συγκρότηση της λεγόμενης Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής μαζί με το Νίκο Πλουμπίδη.
Ήταν η εποχή που η δικτατορία, χάρη στην “έμπνευση” του Μανιαδάκη, είχε κατορθώσει να αλώσει βαθιά το κόμμα, έχοντας συγκροτήσει τη λεγόμενη Προσωρινή Διοίκηση υπό τους αυτομολήσαντες στο καθεστώς Τυρίμο και Μανωλέα, κι εκδίδοντας ακόμα κι ασφαλίτικο Ριζοσπάστη.
Η σύγχυση που έσπειρε η κατάσταση αυτή στο κόμμα ήταν πραγματικά παραλυτική, παράλυση που ξεπεράστηκε μόνο με τη συγκρότηση της “Νέας Κεντρικής Επιτροπής” μετά την έναρξη της κατοχής από δραπετεύσαντα στελέχη του κόμματος και γγ αρχικά το σλαβομακεδόνα Ανδρέα Τσίπα.
Στο μεταξύ ο Σιάντος είχε ήδη συλληφθεί εκ νέου στις 21 Νοέμβρη του 1939, όταν και μεταφέρθηκε στη διαβόητη ακτίνα Θ’ των φυλακών της Κέρκυρας όπου κρατούνταν και ο Ζαχαριάδης, που αργότερα παραδόθηκε στους Γερμανούς κι απεστάλη στο Νταχάου.
Ο Σιάντος δραπέτευσε ξανά το Σεπτέμβρη του 1941, αντικαθιστώντας το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιά τον Τσίπα στην ηγεσία του κόμματος.
Μετά τη δραπέτευση του Γιάννη Ιωαννίδη από σανατόριο όπου είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους φυματικούς Ακροναυπλιώτες τον Ιούλιο το 1942, οι δυο άνδρες ανέλαβαν από κοινού την καθοδήγηση του κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου