Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την πολιτική μεταβολή


Δημοσιεύεται, 29/7/1974, Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο  «Η πολιτική μεταβολή και η πάλη για δημοκρατία και πρόοδο», στην οποία τονίζονταν μεταξύ άλλων: 

«Η ασίγαστη αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, η έντονη λαϊκή αντίδραση στο χουντικό πραξικόπημα-προδοσία σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας και η αντίσταση του Κυπριακού λαού, η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο ύστερα από την επέμβαση της Χούντας, η διεθνής απομόνωση της τελευταίας, όλα αυτά όξυναν στο έπακρο την κρίση του τυραννικού
καθεστώτος, οδήγησαν τη δικτατορία σε κατάσταση αδιεξόδου.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, πραγματοποιήθηκε συμφωνία ανάμεσα στη Χούντα, τους Αμερικανούς και τους άλλους κύριους εταίρους του ΝΑΤΟ καθώς και τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, με βάση την οποία αποσύρεται από το προσκήνιο η Χούντα και έρχεται πολιτική κυβέρνηση. 

Η αλλαγή αποτελεί προσπάθεια αναπροσαρμογής της πολιτικής των Αμερικανών και των άλλων κύριων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις νέες εθνικές και διεθνείς συνθήκες και αποβλέπει στην εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης, στη ματαίωση μιας ριζικής δημοκρατικής μεταβολής, στη διατήρηση των στρατηγικών θέσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο».


1 σχόλιο:

  1. Το 1974 το ΚΚΕ έβγαινε με την εξής κατάσταση. 1925 1974 παράνομο. 1943 1968 χωρίς ΟΚΝΕ 1958 1968 χωρίς Κ.Ο 1949 1974 πολιτική προσφυγιά. Και με την καταστροφική θεωρία ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... στο πρόγραμμα απο το 1935 όταν η Κ.Δ έπεσε στα χέρια του οπορτουνισμού με εξαίρεση την περίοδο 1949 μέχρι 1955 όταν έγινε προσπάθεια διόρθωσης με σοσιαλισμό δικτατορία του προλεταριάτου που σταμάτησε το 1955 απο το ...ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ.... η διάσπαση του 1968 είχε θετικό αποτέλεσμα στην δράση του ΚΚΕ. Στο 9ο συνέδριο το 1973 έγινε προσπάθεια διόρθωσης του προγράμματος. Στάθηκε αδύνατο σε εκείνες τις συνθήκες ήταν όλα τσιμενταρισμένα στις ιδεολογικές στρεβλώσεις. Επρεπε να φτάσουμε ενα βήμα απο την καταστροφή το 1991... για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του κόμματος τσακίζοντας και τα ΒΑΡΙΔΙΑ του κεντρίστικου οπορτουνισμού για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος. Αν το ΚΚΕ είχε στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό ακόμα και αν δεν είχαμε καταφέρει να ανατρέψουμε τον Καπιταλισμό το 1974 θα μπαίναμε στην ...νέα εποχή... χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες και θα είχαμε αποφύγει αρκετά ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη πορεία.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου