Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών


Συνέντευξη με την Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρο β’ του Κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου της SelectService.

  • Ποιες είναι οι εργασιακές συνθήκες που βιώνει ένας εργαζόμενος στον Κλάδο; 
  • Μιλάμε για έναν κλάδο όπου η αυθαιρεσία των εργοδοτών εδώ και χρόνια καλά κρατεί, με την ανοχή της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι γνωστές οι γενικευμένες ελαστικές εργασιακές σχέσεις ειδικά σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης όπου επικρατεί η λογική ‘’αν δεν τελειώσει η δουλειά δεν φεύγεις’’! Οπότε, η υπερεργασία και οι υπερωρίες δεν είναι κάτι καινούργιο για τον κλάδο, σε αυτές τις σχέσεις εργασίας.

 

  • Δηλαδή, την αυξανόμενη δουλειά οι εργοδότες προσπαθούν να τη ‘’φορτώσουν’’ στο ήδη υπάρχον προσωπικό…
  • Γίνονται και κάποιες προσλήψεις αλλά είναι πολύ λιγότερεςσε σχέση με τιςπραγματικές ανάγκες ώστε να καλυφθούν όλα τα πόστα και να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Αυτό το βλέπουμε και στα επισιτιστικά καταστήματα του Αεροδρομίου, για παράδειγμα. Όπως και στη Newrest, την εταιρεία στο Αεροδρόμιο που ασχολείται με τις υπηρεσίες κέτερινγκ και την τροφοδοσία των πτήσεων. Προ πανδημίας ήταν συνηθισμένο αυτό, δλδ η λογική ‘’μείνε παραπάνω ώρα γιατί πρέπει να τελειώσει η παραγωγή, να φύγει το αεροπλάνο κλπ.’’. Πολλές φορές προσπαθούν να το ρίξουν και στο φιλότιμο του εργαζόμενου και να του προκαλέσουν ενοχές όταν θέλει να σχολάσει στην ώρα του, λέγοντας πχ ‘’φεύγεις ενώ έχει ακόμα πολλή δουλειά, αφήνεις τον συνάδελφό σου μόνο του, αυτό που κάνεις είναι αντισυναδελφικό κλπ’’!
  • Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα την κατάργηση του οκτάωρου, τη θέσπιση της δεκάωρης εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση. Όμως είναι φανερό πως στον κλάδο όλα αυτά ισχύουν εδώ και χρόνια…
  • Έτσι είναι. Μάλιστα, πριν τρία χρόνια, η εταιρεία Selectάνοιξε ένα κατάστημα στον εφεδρικό Σταθμό του Αεροδρομίου (που υποδέχεται τις πτήσεις των εταιρειών χαμηλού κόστους) και ήταν τόσο μεγάλος ο φόρτος εργασίας για τους συναδέλφους εκεί που αναγκάζονταν να δουλεύουν από 13 έως και 16 ώρες καθημερινά! Η επιχείρηση προφασιζόταν πως δεν περίμενε τόσο όγκο δουλειάς πάντως η κερδοφορία της εκτοξεύτηκε χάρη στην υπερεκμετάλλευση και το ‘’ξεζούμισμα’’ των εργαζομένων.
  • Αυτό οφείλεται στην ‘’ιδιαιτερότητα’’ του Αεροδρομίου ή είναι γενικότερος κανόνας;
  • Η κατεύθυνση της εργοδοσίας είναι ενιαία παντού όσον αφορά τον κλάδο του Επισιτισμού. Δηλαδή, την εντατικοποίηση της εργασίας τη βλέπουμε και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά κέντρα, τα γνωστά Mall. Στις εταιρείες του ομίλου Vivartia (Flocafe, Goodysκλπ), οι συνάδελφοι γνωρίζουν πως τα 12ωρα είναι ο κανόνας. Όπως επίσης ισχύουν και τα ευέλικτα ωράρια.Για παράδειγμα, μπορεί να πας για βάρδια κανονικά στην ώρα σου κι αν δεν έχει εκείνη την ώρα δουλειά να σου πει ο εργοδότης ‘’κάτσε λίγο, πιες καφέ και θα σε φωνάξουμε αργότερα’’! Και μπορεί να περάσουν και δύο ώρες πριν αναλάβεις τελικά την ‘’κανονική’’ 8ωρη βάρδιά σου… Με τέτοιες συνθήκες δουλεύουν οι συνάδελφοι και στα επισιτιστικά καταστήματα που βρίσκονται στις παραλίες της Αττικής είτε ταβέρνες – εστιατόρια είτε καφετέριες. Εκεί είναι κανόνας η δουλειά ‘’ήλιο με ήλιο’’. Και μπορεί λόγω της εποχικότητας να είναι λίγο – πολύ γνωστές οι συνθήκες και οι όροι δουλειάς (πολλές υπερωρίες πχ) αλλά βλέπουμε πως τελικά είναι γενικευμένη τακτική των εργοδοτών για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
  • Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία;
  • Νομίζω, πως τα ξενοδοχεία είναι το καλύτερο παράδειγμα για να δούμε πως η κυβέρνηση έρχεται τώρα να νομιμοποιήσει ό,τι ήδη ισχύει εδώ και χρόνια στον κλάδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, έχει βάλει το χεράκι της και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, με τη σύμβαση που έχει υπογράψει ήδη από το 2014.
  • Τι ορίζει αυτή η σύμβαση;
  • Ορίζει πως σε ξενοδοχεία που έχουν πληρότητα 70% και πάνω, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο 10 ώρες! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η σύμβαση του 2016 να συμπληρώσει το αντεργατικό παζλ, με την κατάργηση του πενθήμερου και την επιβολή εφταήμερης δουλειάς, δλδ χωρίς σταματημό. Μάλιστα, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την υπογραφή της στη συγκεκριμένη σύμβαση, ισχυρίστηκε προκλητικά πως ούτως ή άλλως η δουλειά εφτά ημέρες την εβδομάδα είναι κάτι που ισχύει σε πολλά ξενοδοχεία. Οπότε, αν συμπεριληφθεί το εφταήμερο ως όρος στην νέα σύμβαση τότε οι εργοδότες θα είναι ‘’υποχρεωμένοι’’ να αμοίβουν αναλόγως τους εργαζόμενους κι έτσι οι τελευταίοι θα προστατεύονται… Η πραγματικότητα βέβαια βοά όσον αφορά την υπερεντατικοποίηση και τις απλήρωτες υπερωρίες.

 

  • Αυτό είναι που φέρνει και η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο…n2021neametra 
  • Έτσι είναι. Άλλωστε η λογική ‘’θα δουλεύεις όποτε θέλει, όσο θέλει και όπου θέλει ο εργοδότης’’ είναι κάτι που ‘’χτίζεται’’ εδώ και χρόνια στον κλάδο με την ανοχή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που νομοθετούσαν πάντα με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το μοντέλο εργασίας έρχεται να νομιμοποιήσει και η τωρινή κυβέρνηση. Να ξεχάσουμε δηλαδή οι εργαζόμενοι τον σταθερό, ημερήσιο χρόνο εργασίας, το οκτάωρο, τα συγκροτημένα μας δικαιώματα και να γίνουμε ακόμα πιο ‘’ευέλικτοι’’, πιο προσαρμοσμένοι στις κάθε φορά ανάγκες της επιχείρησης. Ξεζούμισμα και 15ωρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα τις περιόδους αιχμής και με απλήρωτες υπερωρίες, στο όνομα κάποιων ρεπό που θα σου δώσει ο εργοδότης μετά από έξι και βάλε μήνες…
  • Πώς δραστηριοποιείται το Σωματείο απέναντι στον εργασιακό ‘’μεσαίωνα’’ που επιθυμούν κυβέρνηση και εργοδότες να επιβάλλουν στους χώρους δουλειάς; 
  • Έχουμε ήδη πλούσια πείρα από το προηγούμενο διάστημα. Το κλαδικό Συνδικάτο μπήκε μπροστά και με συντονισμένες παρεμβάσεις, μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία, πέτυχε σε αρκετά ξενοδοχεία της Αττικής να μην εφαρμοστεί η σύμβαση για εφταήμερη εργασία που ψήφισε η Ομοσπονδία με τους μεγαλοξενοδόχους. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα το Συνδικάτο δεν σταματά τις κινητοποιήσεις για τους χιλιάδες εποχικούς και μη ανέργους του κλάδου, για τους χιλιάδες συναδέλφους που είναι σε αναστολή, για την απληρωσιά που υπάρχει σε χώρους του κλάδου, την καταστρατήγηση του ωραρίου κλπ.. Προετοιμαζόμαστε και για τις νέες κινητοποιήσεις που θα κάνουμε και το 2021 καθώς φαίνεται πως η νέα χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούν όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι στο κλαδικό Συνδικάτο ώστε από κοινού να αντιπαλέψουμε την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου