Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


22/02/1512

Πεθαίνει ο φλωρεντιανός θαλασσοπόρος Αμέριγκο Βεσπούτσι, το όνομα του οποίου δόθηκε στην μόλις ανακαλυφθείσα από τον Χριστόφορο Κολόμβο ήπειρο της Αμερικής.

Ο Βεσπούτσι φέρεται ως ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ανακάλυψη του Κολόμβου δεν αφορούσε την Ασία (όπως θεωρούταν ως τότε) αλλά μια άγνωστη έως τότε νέα ήπειρο.

22/02/1788

Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Αρτούρ Σοπενχάουερ, γνωστός για τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη μεταφυσική ανάλυση της βούλησης.

22/02/1821

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) περνά τα σύνορα της Ρωσίας με την οθωμανική αυτοκρατορία κηρύσσοντας στη Μολδαβία την ελληνική αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.

22/02/1822

Η Νάουσα υψώνει τη σημαία της Επανάστασης. Παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της, υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν τη Νάουσα στις 13 Απριλίου, προχωρώντας σε σφαγές.

Για την συνεισφορά της στον Αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Νάουσα είναι η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο «ηρωική», με Βασιλικό Διάταγμα του 1955.

22/02/1848

Η απαγόρευση ενός συμποσίου στο Παρίσι με θέμα την «καθολική ψηφοφορία» προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις, που μετατρέπονται σε επαναστατική εξέγερση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανατροπή της λεγόμενης «Ιουλιανής μοναρχίας».

Τα γεγονότα στο Παρίσι λειτουργούν σαν σπινθήρας για το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

22/02/1857

Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, που ασχολήθηκε κυρίως με την εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων.

22/02/1920

Οι εργαζόμενοι του Μουρμάνσκ εξεγείρονται κατά των λευκοφρουρών και ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει τον Αρχάγγελο, ολοκληρώνοντας έτσι την απελευθέρωση της βόρειας περιοχής με την ήττα των δυνάμεων της αντεπανάστασης και την εκδίωξη των στρατευμάτων της Αντάντ.

22/02/1921

Στη διάσκεψη των σοσιαλιστικών κομμάτων 11 χωρών στη Βιέννη (22-27/2/1921) ιδρύεται η Διεθνής Εργατική Ένωση των σοσιαλιστικών κομμάτων (γνωστή και ως 2½ Διεθνής).

Το 1923, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου – αντίβαρου στην 3η Κομμουνιστική Διεθνή, θα ενωθεί με την ανασυγκροτημένη 2η Διεθνή συγκροτώντας την Σοσιαλιστική Διεθνή.

22/02/1921

Συγκροτείται με πρόταση του Β. Ι. Λένιν, η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου (η ΓΚΟΣΠΛΑΝ)

22/02/1931

Δημοσιεύεται στο Ριζοσπάστη επιστολή των σιδηροδρομικών της ΕΣΣΔ προς τους Έλληνες συναδέλφους τους, όπου περιγράφουν τις κατακτήσεις τους και ζητούν επαφή μαζί τους.

22/02/1943

Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρη την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ) ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τ’ αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσια τους στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αποχή των μαθητών πέτυχε 100% και συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες. Το κατοχικό υπουργείο Παιδείας βλέποντας ότι δεν μπορεί με κανένα μέτρο (απειλές, τρομοκρατία κλπ.) να κάμψει τους μαθητές αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία «επ’ αόριστον». Οι μαθητές απαντούν με μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του λαού και στις 25 Φλεβάρη θα έχουν τον πρώτο τους νεκρό που έπεσε από τις σφαίρες του κατακτητή, τον επονίτη μαθητή του 5ου Γυμνασίου Αθηνών Γιάννη Δρακόπουλο. Την επομένη έγιναν διαδηλώσεις μαθητών που καταδίκαζαν τη δολοφονία, το φασισμό και τα σχέδια για επιστράτευση, ενώ οι επονίτισσες μαθήτριες πήγαν συντεταγμένες στο σπίτι του νεκρού συντρόφου τους, στην οδό Ερεσού την οποία και μετονόμασαν σε οδό Γιάννη Δρακοπούλου.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της φασιστικής επιστράτευσης θα κορυφωθούν με την τεράστια διαδήλωση, στις 5 Μάρτη του 1943. Μια κινητοποίηση που έφερε τη νίκη, αφού ο εχθρός εγκατέλειψε τα σχέδια του για επιστράτευση και μέχρι το τέλος της κατοχής δεν ξαναεπιχείρησε να τα επαναφέρει.

Ηίδρυση της ΕΠΟΝ

22/02/1948

Η εργατική τάξη της Τσεχοσλοβακίας με τους συμμάχους της μετατρέπουν την κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή την αποχώρηση των αστών από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, σε πάλη για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα που ανακήρυσσε την Τσεχοσλοβακία Λαϊκή Δημοκρατία. Έκτοτε, η Τσεχοσλοβακία θα παρέμενε αντικείμενο ενός εκτεταμένου πολιτικού και ιδεολογικού πολέμου από το διεθνή ιμπεριαλισμό, με στόχο την ανατροπή της εργατικής εξουσίας.

22/02/1948

Μάχες του ΔΣΕ στο Πελεκάνο της Κρήτης, το Καρλόβασι της Σάμου και την Καλαμάτα.

22/02/1949

Δολοφονείται στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθήνας ο Μήτσος Παπαρήγας, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ.

Μήτσος Παπαρήγας

22/02/1949

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνει απόφαση για την μαζική στρατολόγηση ναυτεργατών στο ΔΣΕ. Στο σχετικό κάλεσμα θα ανταποκριθούν 420 κομμουνιστές ναυτεργάτες, επιχειρώντας να μεταβούν στα ηρωικά βουνά της Ελλάδας από κάθε γωνιά του κόσμου με κάθε μέσο.

Από αυτούς 210 θα προλάβουν να λάβουν μέρος στις μάχες, 44 θα τραυματιστούν και 42 θα πέσουν μαχόμενοι.

22/02/1956

Πεθαίνει ο νομικός και πολιτικός Αλέξανδρος Σβώλος.

22/02/1959

Πεθαίνει ο Ντμίτρι Μανουΐλσκι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) και ένας από τους Γραμματείς της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ στα χρόνια 1928-1943

22/02/1961

Το Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών στη Μόσχα ονοματίζεται «Πατρίς Λουμούμπα», προς τιμή του Κονγκολέζου αγωνιστή, που πάλεψε για την ανεξαρτησία της χώρας του από τον βελγικό ιμπεριαλισμό.

Ο Λουμούμπα, που στη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας του επιχείρησε την προσέγγιση με την ΕΣΣΔ, δολοφονήθηκε από το καθεστώς Τζόζεφ Μομπούτου που πραξικοπηματικά (και με την υποστήριξη του Βελγίου και των ΗΠΑ) ανέτρεψε τη δημοκρατική κυβέρνηση του Κονγκό.

22/02/1973

Συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη. 20 συλλήψεις. 175 καθηγητές της Οξφόρδης διαμαρτύρονται έντονα για τα μέτρα βίας της Χούντας κατά των Ελλήνων φοιτητών.

22/02/1973

Πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού, βραβευμένη μεταξύ άλλων το 1944 με το βραβείο Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και το 1949 με το Βραβείο Κοκτώ στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».

Πεθαίνει η Κατίνα Παξινού

22/02/2014

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει την χώρα εν τω μέσω αναταραχών, που επικεντρώθηκαν στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου και στις οποίες πρωταγωνίστησαν πολιτικές δυνάμεις προσκείμενες στον ευρωενωσιακό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και του νεοναζιστικού μορφώματος του «Δεξιού Τομέα».

Η επικράτησή τους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ρωσικού ιμπεριαλισμού, που στις 18 Μαρτίου προσάρτησε την Αυτόνομη Περιοχή της Κριμαίας, ενώ ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν και σε μια σειρά περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, οι διώξεις κατά των Ουκρανών Κομμουνιστών εντάθηκαν, με όξυνση του αντικομμουνισμού, δολοφονικές επιθέσεις, κοκ. Τη νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία χαιρέτησαν, τόσο οι ΗΠΑ και οι ΕΕ (που προχώρησαν σε μέτρα κατά της Ρωσίας), όσο και η χώρα μας (συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

 

7 σχόλια:

  1. 22/02/1948

    Η εργατική τάξη της Τσεχοσλοβακίας με τους συμμάχους της μετατρέπουν την κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή την αποχώρηση των αστών από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, σε πάλη για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

    Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα που ανακήρυσσε την Τσεχοσλοβακία Λαϊκή Δημοκρατία. Έκτοτε, η Τσεχοσλοβακία θα παρέμενε αντικείμενο ενός εκτεταμένου πολιτικού και ιδεολογικού πολέμου από το διεθνή ιμπεριαλισμό, με στόχο την ανατροπή της εργατικής εξουσίας....... Οι Καπιταλιστές αποχώρησαν και δόθηκε η δυνατότητα στον λαό να ξεκινήσει την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού λόγω της παρουσίας του κόκκινου στρατού. Διαφορετικά θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918. Λούφαξαν και περίμεναν την επικράτηση τους στην ΕΣΣΔ με όχημα τον οπορτουνισμό. Και εκδηλώθηκαν ανοιχτά το 1968. Αντιμετωπίστηκαν οι Ακραίες εκφάνσεις του οπορτουνισμού συνεχίζοντας τον ίδιο αντεπαναστατικό δρόμο περισσότερο ύπουλα μαζί με τους οπορτουνιστές της ΕΣΣΔ καταστρέφοντας τα πάντα σε μία πορεία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 22/02/1921

    Στη διάσκεψη των σοσιαλιστικών κομμάτων 11 χωρών στη Βιέννη (22-27/2/1921) ιδρύεται η Διεθνής Εργατική Ένωση των σοσιαλιστικών κομμάτων (γνωστή και ως 2½ Διεθνής).

    Το 1923, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου – αντίβαρου στην 3η Κομμουνιστική Διεθνή, θα ενωθεί με την ανασυγκροτημένη 2η Διεθνή συγκροτώντας την Σοσιαλιστική Διεθνή....... Και 12 χρόνια μετά το 1935 επικράτησαν στην 3η Κ.Δ άλλαξαν την νικηφόρα γραμμή Σοσιαλφασισμός κοινωνική συμμαχία με το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού τα πολιτικά μέτωπα και στάδια την διέλυσαν το 1943 και κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .......Τέλος, οι κομμουνιστές εργάζονται παντού για τη σύνδεση και τη συνεννόηση των δημοκρατικών κομμάτων όλων των χωρών.

    Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιο τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος.https://www.imerodromos.gr/proletarii-olon-ton-xoron-enothite/...... Η Διαστρέβλωση της πραγματικότητας με επιστημονικό οπορτουνισμό με μοναδικό στόχο να συνεχίσει να υπάρχει καπιταλισμός για πάντα. Ο Καπιταλισμός δεν ανατρέπεται με ...πολιτικά μέτωπα στάδια και συμμετοχή των κομμουνιστών σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Δεν δικαιώθηκε πουθενά αυτή η θεωρία των Οπορτουνιστών και του Κάουτσκι... και πληρώθηκε παντού με πολύ αίμα π.χ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Οκτώβρης 1944. Αντίθετα δικαιώθηκε ο Μαρξισμός Λενινισμός απο τους Μπολσεβίκους το 1917 στην Ρωσία που με τις θέσεις του ΑΠΡΙΛΗ είπαν τελειώσαμε με την Φεουδαρχία έχουμε καπιταλισμό αντιμετώπισαν το φασιστικό κίνημα Κορνίλοφ χωρίς να μπούνε ποτέ στην Αριστερή κυβέρνηση Κερένσκι και την ανέτρεψαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και το μόνο που καταφέρνουν στον ....ημερόδρομο.... είναι να προσφέρουν άφθονο γέλιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάκης Σάντας

    Γεννήθηκε στις 22 Φλεβάρη 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

    Τελείωσε το γυμνάσιο το 1940 και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1942, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ.
    Βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία.
    Το 1944 τραυματίστηκε.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το όνομα του Λάκη Σάντα συνδέθηκε με το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μάη 1941, εγχείρημα που πραγματοποίησε μαζί με τον Μ. Γλέζο.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
  5. Κάτω η επιστράτευση

    Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρη την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ), 22/2/1943, ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τ’ αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσια τους στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/02/blog-post_223.html?m=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πατρίς Λουμούμπα

    Στις 2 Ιούλη 1925, γεννήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα.

    Εργάστηκε ως ταχυδρομικός υπάλληλος και το 1957 συμμετείχε στην ίδρυση του Εθνικού Κινήματος του Κονγκό, μίας χαλαρής συμμαχίας των αγροτών από τις κεντρικές περιοχές, των ανέργων στις πόλεις και διαφόρων φυλών στο Νότο.


    1961: Η δολοφονία του Λουμούμπα ξεσηκώνει παγκόσμια κατακραυγή
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/07/blog-post_46.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου