Προσωπικά δεδομένα όπως αριθμός κινητού τηλεφώνου, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής, επάγγελμα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α., τα οποία αφορούν σε 553.000.000 χρήστες του Facebook παγκοσμίως διέρρευσαν στο διαδίκτυο, σε μια από τις πλέον μεγαλύτερες και πιο σοβαρές ψηφιακές πειρατείες που έχουν διαπραχθεί ποτέ στα social media.
Η υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων χρονολογείται από το 2019, έως σήμερα, ενώ είναι πιθανόν τα θύματα της υποκλοπής να μην έχουν πληροφορηθεί ότι τα προσωπικά τους δεδομένα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι αριθμοί κινητών τηλεφώνων χρηστών του facebook, ακόμη και αν αυτοί είναι χαρακτηρισμένοι ως απόρρητοι, είναι στην διάθεση οποιουδήποτε αν ψάξει στο διαδίκτυο, με ότι αυτό συνεπάγεται για θέματα ασφάλειας δεδομένων και πληροφοριών.
Την αποκάλυψη έκανε ο Alon Gal, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος «Hudson Rock», το Σάββατο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι λίστες με τα δεδομένα «παρέχονται», σε τιμή λίγων ευρώ από ιστοσελίδες χάκερ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν διαρρεύσει δεδομένα από 617.722 λογαριασμούς στην Ελλάδα και από 152.321 λογαριασμούς στην Κύπρο.
Η διαρροή-μαμούθ δεν αφορά σε κωδικούς πρόσβασης των προφίλ στο Facebook, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία, αναφέρει ότι δεν μπορεί να ληφθεί κάποιο μέτρο, εφόσον η διαρροή των δεδομένων έχει πλέον συντελεστεί. Επισήμως το Facebook, ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχει εντοπιστεί και έχει «κλείσει» από τον Αύγουστο του 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου