Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τις συνθήκες της πανδημίας, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους υγειονομικούς που δίνουν απλόχερα τη γνώση τους και την εργασία τους για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.
Η συμβολή των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στην υγεία αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία γιατί πραγματοποιείται σε συνθήκες τεράστιων ελλείψεων σε στελέχωση, εξοπλισμό και υποδομές όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, με ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας. Με τους αγώνες τους η "φωνή κάτω από τις μάσκες" ανέδειξε και διεκδίκησε λύσεις προς όφελος των ασθενών και του λαού. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα.
Η κυριαρχία των νόμων της "αγοράς", της πολιτικής της επιχειρηματικότητας, του κριτηρίου του "κόστους - οφέλους" και των περικοπών στις δημόσιες μονάδες υγείας, έβαλαν τη σφραγίδα τους στο αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα υγειονομικά πρωτόκολλα "λάστιχο", ανάλογα με τα συμφέροντα της επιχειρηματικής δράσης.
Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται ότι ο λαός έμεινε και παραμένει εκτεθειμένος στη διασπορά του κορονοϊού παρά τα διαδοχικά lockdown, όπως και ότι οι ασθενείς δεν είχαν έγκαιρα και επαρκώς όλα όσα απαιτούνται σε υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό, ώστε να δοθεί με τους καλύτερους όρους η μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.
Σε αυτήν την πολιτική οφείλονται οι λίστες αναμονής των ασθενών για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, οι χιλιάδες αποκλεισμένοι ασθενείς από αναγκαίες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης, ο πόλεμος των φαρμακοβιομηχανιών για τη διεύρυνση των αγορών και των κερδών τους, στερώντας από το λαό το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό, αλλά και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.
Η συμβολή των κομμουνιστών στην πάλη των υγειονομικών, του εργατικού και λαϊκού κινήματος την περίοδο της πανδημίας, αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης για "εθνική ενότητα" απέναντι στην πανδημία, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή "νεκροταφείου", να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και μέτρων προστασίας στους τόπους δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γι’ αυτό οι αρχικά "ήρωες" υγειονομικοί, όταν ανέδειξαν και διεκδίκησαν λύσεις στα προβλήματα, συκοφαντήθηκαν από την κυβέρνηση, αντιμετωπίστηκαν με βία και αυταρχισμό. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε το ΣΥΡΙΖΑ του "θα λογαριαστούμε μετά", της "εθνικής συνεννόησης" και του "πολιτικού μορατόριουμ".
Η πανδημία μπορεί να είναι ένα "φυσικό”"φαινόμενο. Όμως, η ουσιαστικά κατάρρευση του δημόσιου συστήματος στην Ελλάδα και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες με τα "προηγμένα" συστήματα Υγείας, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι "παιδί" αυτού του άγριου εκμεταλλευτικού συστήματος, αφού οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και το πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό, αξιοποιούνται σε μια ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και τα εμβόλια. Οι τεράστιοι ανταγωνισμοί που αναπτύχθηκαν και μαίνονται γύρω από το εμπόρευμα 'εμβόλιο", έχουν οδηγήσει σε σημαντικότατες καθυστερήσεις αλλά και ανισότητες στον μαζικό εμβολιασμό όλων των λαών παγκοσμίως.
Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν και την οποία εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών. Αποτελεί "φυλακή" των λαϊκών αναγκών και άγριας περιστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το περιεχόμενο της "αλληλεγγύης" που προσδίδουν στην ΕΕ τα κόμματα που την έχουν ως σημαία τους.
Σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που ακόμα και η υγεία "πουλιέται και αγοράζεται", που έχει ως κριτήριο πόσο φτηνά θα στοιχίζει η υγεία του λαού στο κεφάλαιο και το κράτος του, γεννιέται και θεριεύει ο επιστημονικός ανορθολογισμός, οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις. Αντί το δημόσιο σύστημα Υγείας να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αυτές περιορίζονται στα όρια της αθλιότητάς του. Αντί το κράτος να εξασφαλίζει σχεδιασμένα και δωρεάν όλα όσα χρειάζονται για την υγεία του λαού, κυριαρχεί παντού η "ατομική ευθύνη" και η δυνατότητα της "τσέπης". Αντί να στηρίζεται η επιστημονική συνεργασία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών, κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, οι "πατέντες" και οι αποκλειστικότητες για την εξασφάλιση του κέρδους. Την ίδια στιγμή που ο λαός ενημερώνεται για τα θαύματα της "ρομποτικής χειρουργικής" και των καινοτόμων "γονιδιακών θεραπειών", ψάχνει με το "κιάλι" για ένα ραντεβού με γιατρό.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα Υγείας και δημόσιας υγείας, με την τραγική έλλειψη απλών και κλινών ΜΕΘ για τον κορονοϊό, εξοπλισμού, υγειονομικού προσωπικού και στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, η πλήρως ιδιωτικοποιημένη ΠΦΥ που τρέφεται άμεσα ή έμμεσα από το εργασιακό εισόδημα.
Αυτό επιβεβαιώνει η μετατροπή του δημοσίου συστήματος Υγείας σε "σύστημα μιας νόσου", παραμελώντας τους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες ασθενείς και κατευθύνοντας τους, όσων αντέχει το βαλάντιο, στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι διαγνωστικές αλυσίδες που ενώ διαθέτουν υποδομές και προσωπικό που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των ασθενών, έχουν εξασφαλίσει την ασυλία από την κυβέρνηση, παρέχοντας έναντι αδράς αμοιβής ό,τι και όταν περισσεύει από τα επενδυτικά τους σχέδια.
Το "ξέπλυμα" που επιχειρεί η κυβέρνηση για τη δήθεν προσφορά του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί προετοιμασία για το επόμενο βήμα, της ακόμα μεγαλύτερης προτεραιότητας στην κρατική στήριξη του ιδιωτικού τομέα μέσω της τροφοδότησής του από τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με καταμερισμό ρόλων, που επαναφέρει το χρεοκοπημένο αφήγημα περί αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
Αυτό το άθλιο για τις ανάγκες του λαού εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας και ο εύρωστος ιδιωτικός τομέας, που κάνει χρυσές δουλειές και την περίοδο της πανδημίας είναι οι δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, για την οποία επιβεβαιώνεται ότι η υγεία και η ζωή του λαού δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Όλα αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και των μέτρων όλων των κυβερνήσεων, όπου η λαϊκή υγεία θεωρείται ανεπίτρεπτο "κόστος" και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της υγείας και της αξιοποίησης των αναγκών του λαού ως πεδίο άγριας κερδοφορίας των επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας.
Το ΚΚΕ απευθύνεται στους υγειονομικούς, σε όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία, καλώντας σε ακόμα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δε μπορεί να περιμένουν. Για μέτρα που θα ενισχύουν τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές. Για επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα -χωρίς αποζημίωση- προκειμένου να προστεθούν υποδομές και προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών. Για την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ. Για διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη μετάδοση της πανδημίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, την επιδημιολογική επιτήρηση με συχνά και αξιόπιστα τεστ με ευθύνη εκπαιδευμένων υγειονομικών και σε αντιπαράθεση με τη λογική της "αυτοδιάγνωσης" με τα ατομικά τεστ που προωθεί η κυβέρνηση. Την εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και θα αντιστοιχεί με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Που θα αξιοποιεί και θα προάγει τις τεράστιες δυνατότητες της έρευνας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού στην Υγεία, την Πρόνοια και το Φάρμακο, ως κατοχυρωμένο και δωρεάν δικαίωμα, ισότιμα σε όλους.
Αναμφίβολα, οι αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και υπηρεσίες, απαιτούν βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι. Θα σχεδιάζουν και θα ελέγχουν το λαϊκό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε η υγεία, η πρόληψη, οι συνθήκες δουλειάς, η διατροφή, η στέγαση, ο ελεύθερος χρόνος, να υπηρετούν ένα ανώτερο επίπεδο συνολικά της ζωής του λαού.
Γι’ αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση, σε ισχυροποίηση της πάλης για τη σοσιαλιστική κοινωνία που είναι ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο.
Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ
Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και θα αντιστοιχεί με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Που θα αξιοποιεί και θα προάγει τις τεράστιες δυνατότητες της έρευνας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού στην Υγεία, την Πρόνοια και το Φάρμακο, ως κατοχυρωμένο και δωρεάν δικαίωμα, ισότιμα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμφίβολα, οι αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και υπηρεσίες, απαιτούν βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι. Θα σχεδιάζουν και θα ελέγχουν το λαϊκό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε η υγεία, η πρόληψη, οι συνθήκες δουλειάς, η διατροφή, η στέγαση, ο ελεύθερος χρόνος, να υπηρετούν ένα ανώτερο επίπεδο συνολικά της ζωής του λαού.
Γι’ αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση, σε ισχυροποίηση της πάλης για τη σοσιαλιστική κοινωνία που είναι ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ