06/04/1483
Γεννιέται ο Ιταλός αναγεννησιακός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ (Ραφαέλο Σάντι).
06/04/1793
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εντείνοντας την επίθεση εναντίον της παλιάς φεουδαρχικής τάξης που μάχεται λυσσαλέα για την επιβίωσή της.
Σήμερα, η αστική τάξη αποποιείται το παρελθόν της και σε μια προσπάθεια να διαγραφεί ή να συκοφαντηθεί η ταξική βία ως μοχλός της κίνησης της κοινωνικής ιστορίας, αποκαλεί την περίοδο αυτή ως «τρομοκρατία». Και αυτό βεβαίως γιατί πλέον βρίσκεται η ίδια στη θέση του παλιού, ενώ στη θέση του νέου βρίσκεται η εργατική τάξη.
06/04/1897
Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα παραχώρησε μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ενώ της επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, για την αποπληρωμή των οποίων αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό.
Έτσι στην Ελλάδα, που πριν 4 χρόνια είχε κηρύξει πτώχευση, επιβλήθηκε από τους πιστωτές της Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, με σκοπό τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων και την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών. Στόχος του ΔΟΕ: η εξασφάλιση για τους ξένους ομολογιούχους της τακτικής είσπραξης των τοκοχρεολυσίων (των δανείων), ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μη καταβολής τους.
06/04/1917
Στο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το κόμμα υπήρξε διάσπαση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ακολούθησε «κεντρίστικη» πολιτική, ταλαντευόμενο ανάμεσα στην αστική τάξη και στο προλεταριάτο, γέρνοντας στις αποφασιστικές στιγμές με το μέρος της πρώτης.
Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ, κ.α.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 –εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία- για να δημιουργήσει (στις 30 του ιδίου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ.
06/04/1917
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, προσχωρώντας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) με το ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αυτό της Αντάντ, εναντίον της Γερμανίας και των συμμάχων της.
06/04/1919
Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Καταλυτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης έπαιξε τόσο η πολύπλευρη στήριξη των εργατών και αγροτών διαφόρων εθνικοτήτων, όσο και η ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στα ίδια τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών επεμβασιών (κυρίως των Γάλλων, αλλά και των Ελλήνων).
Ιμπεριαλιστικήεπέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία
06/04/1934
Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Χαλκίδας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής-ΓΣΕΕ. Η απεργία έπειτα από σκληρό αγώνα 25 ημερών έληξε με νίκη των απεργών.
Η εταιρία δέχτηκε όλα τα αιτήματά τους (την πληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων 3 μηνών, την αύξηση του μεροκάματου, την εφαρμογή του 8ώρου, κ.α.).
06/04/1941
Εκδηλώνεται ταυτοχρόνως Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η επίθεση στα μακεδονικά οχυρά άρχισε τα ξημερώματα, πριν το τέλος του τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας εξουδετερώθηκε ταχύτατα, όμως τα Γερμανικά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στα οχυρά Ρούπελ από τον ελληνικό στρατό. Οι Γερμανοί αναπροσάρμοσαν τα σχέδιά τους και προχώρησαν σε ελιγμό. Πέρασαν από τη Γιουγκοσλαβία στο ελληνικό έδαφος, διέσχισαν την κοιλάδα του Αξιού και της Δοϊράνης και στις 9 του Απρίλη κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη.
Το Γενικό Επιτελείο, εξέδωσε διαταγή παράδοσης του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΤΣΑΜ) στους Γερμανούς, φέροντας τη Στρατιά Ηπείρου σε δεινή θέση. Η τελευταία, περικυκλωμένη από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, συνθηκολόγησε στις 23 του Απρίλη.
Γερμανικήεπίθεση κατά της Ελλάδας
06/04/1942
Γεννιέται ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μπάρι Λέβινσον.
06/04/1944
Σφαγή της Κλεισούρας. Γερμανοί και Βούλγαροι με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στη Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.
06/04/1947
Ο Ν. Ζαχαριάδης περνά κρυφά τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα και φτάνει στο Βελιγράδι. Από κει στέλνει μαζί με τον Γ. Ιωαννίδη «Απόρρητες Οδηγίες» προς το Μ. Βαφειάδη (17 Απρίλη) εκθέτοντας τα νέα καθήκοντα του ΔΣΕ.
Μεταξύ αυτών: η μετατροπή του από αντάρτικο σε τακτικό στρατό και η δημιουργία ελεύθερης περιοχής με λαϊκή δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία.
06/04/1957
Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατο, με την κατηγορία της κατασκοπίας.
06/04/1964
Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή, «Καταχνιά»
06/04/1964
Πραγματοποιείται συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο Πεδίον του Άρεως με αίτημα το διώξιμο των ηγετών του κυβερνητικού συνδικαλισμού Μακρή-Θεοδώρου από τη ΓΣΕΕ.
«115-ΣΕΟ»
06/04/1964
Ο Νίκος Ζαχαριάδης στέλνει από την Σοβιετική Ένωση επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητώντας να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.
06/04/1965
Μεγάλη συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λ. Αλεξάνδρας) με αιτήματα «έξω οι Μακρήδες», «αυξήσεις 20%», κ.α.
06/04/1973
Επί 5 μέρες πραγματοποιούνται επανειλημμένες συγκεντρώσεις φοιτητών. Κλείνουν τα πανεπιστήμια και ματαιώνονται οι εκλογές. Το κύμα των συλλήψεων και των διωγμών από τη Χούντα εντείνεται.
06/04/1917
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το κόμμα υπήρξε διάσπαση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ακολούθησε «κεντρίστικη» πολιτική, ταλαντευόμενο ανάμεσα στην αστική τάξη και στο προλεταριάτο, γέρνοντας στις αποφασιστικές στιγμές με το μέρος της πρώτης.
Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ, κ.α.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 –εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία- για να δημιουργήσει (στις 30 του ιδίου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ........Είναι πάγια τακτική του οπορτουνισμού αυτές οι υποτιθέμενες διασπάσεις. Είναι το προπέτασμα καπνού όταν ξεβρακώνονται και προσπαθούν να κρατήσουν εγκλωβισμένο τον λαό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
6 Απριλίου 1941, στις 5.15′ το πρωί, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα, “τα μεγάλα κεφάλια” της χωρας, την εγκαταλείπουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ βασιλιάς Γεώργιος μαζί με τον πρίγκιπα Πέτρο, τον πρωθυπουργό Τσουδερό και τον Άγγλο πρεσβευτή Μάικλ Πάλαιρετ αναχωρούν με το υδροπλάνο “Σάντερλαντ”.
Αργότερα, αναχωρούν με τα αντιτορπιλικά «Β. Όλγα», «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» το διαδοχικό ζεύγος Παύλος- Φρειδερίκη, υπουργοί, κρατικοί λειτουργοί αλλά και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
ΔΣΕ
29 Απρίλη 1941, δύο μέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ», έγραφε στο κύριο θέμα της:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Εντός εικοσιτετραώρων η κατάληψις της χώρας μας θα έχει συμπληρωθή. Έτσι η Ελλάς βγαίνει από τον πόλεμο – και βγαίνει οριστικώς από τον πόλεμον, καθ’ ον τρόπον εβγήκαν όλαι σχεδόν αι χώραι της ηπειρωτικής Ευρώπης (…). Τα ελληνικά προβλήματα που εδημιουργήθησαν από της 27ης Απριλίου δεν ημπορούν να αντιμετωπισθούν παρά εις το πλαίσιο της Νέας Ευρωπαϊκής πραγματικότητος (…). Αυτή η ηπειρωτική σύλληψις της υποστάσεώς μας πρέπει να αποτελέση το πλαίσιον μέσα εις το οποίον θα κινηθούμε. »
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Αι γερμανικαί αρχαί εμφορούμεναι από τας φιλικωτέρας των διαθέσεων απέναντι του ελληνικού πληθυσμού, τας αρετάς και τα προτερήματα του οποίου δεν ήργησαν να γνωρίσουν, θα τον συντρέξουν -περί τούτου δεν υπάρχει αμφιβολία- εις πάσαν θετικήν και οικοδομητικήν του προσπάθειαν».
ΔΣΕ
Η Μισή Αστική τάξη είχε Σύμμαχο τους Γερμανούς και η άλλη μισή τους Αγγλους. Ο Αντικομουνιστικός στόχος κοινός. Μετά το 1943 ενώθηκαν πάλι. Δεν έχασαν ποτέ τα ΤΑΞΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΟΤΕ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή