ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Την ώρα που η κυβέρνηση «παρουσίαζε» τις αντεργατικές ρυθμίσεις που επιτίθενται στο 8ωρο, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην απεργία, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν την απόσυρσή του και το ξήλωμα όλων των νόμων που θεσμοθετούν την «ευελιξία», βάζουν εμπόδια στη δράση των σωματείων, περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα.
«Οι πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι πολύ χειρότερες από όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που παρουσίασε το υπουργείο, ξεχώρισε τα εξής σημεία:
Καταργείται η Κυριακή αργία για έναν μεγάλο κατάλογο κλάδων. Καταργείται το ΣΕΠΕ και μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή. Η κυβέρνηση προβλέπει μέχρι και 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα ευρωενωσιακη οδηγία. Το δικαίωμα της απεργίας δέχεται νέα επίθεση από την απαίτηση σε μια σειρά χώρους δουλειάς κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων να εργάζεται το ένα τρίτο του προσωπικού. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στο νομοσχέδιο αλλά και να αγωνιστούν για την κατάργηση όλων των νόμων που μετατρέπουν τη δουλειά και τη ζωή τους σε κόλαση.
«Έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στη στρατηγική που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων απαιτεί σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. «Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης», τόνισε και κάλεσε αντλώντας δύναμη από το δίκιο αυτό εργαζόμενοι και σωματεία να ετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους, το αυριανό συλλαλητήριο, την επόμενη απεργία. (Δείτε βίντεο εδώ)
Όλοι στα συλλαλητήρια«Όλες και όλοι στο πόδι! Τώρα μπροστά στο υπουργείο Εργασίας και αύριο Πέμπτη στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν σε κάθε εργαζόμενο και συνδικαλιστική οργάνωση προκειμένου να βρεθούν σε θέση μάχης. «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».
Όπως κατήγγειλε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «θάβει ό,τι έχει απομείνει από τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο». Μάλιστα, στην επίσημη παρουσίασή του ο υπουργός Εργασίας «πέταξε το τελευταίο φύλλο συκής», αποκαλύπτοντας ότι τα σχέδια δεν σταματούν στο 10ωρο, αλλά επεκτείνονται σε εργάσιμη ημέρα 13 ωρών! Μια επιπλέον αντεργατική πινελιά βάζει η μετατροπή των Επιθεωρήσεων Εργασίας σε Ανεξάρτητες Αρχές που θα στηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μπορεί να βρει το δίκιο του. «Να επαναφέρουμε το δικό μας σχέδιο νόμου», τόνισε αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που διαμόρφωσαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ πρόσθεσε πως τα σωματεία ήδη προετοιμάζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.
Με έναν κουβά ελιές που πέταξαν στην πόρτα του υπουργείου, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τις ...ευχαριστίες τους στον υπουργό Εργασίας που τους εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο μετά την εργάσιμη μέρα των 13 ωρών, ώστε να μπορούν να μαζεύουν τις ελιές τους.
«Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη», είναι ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν, σατιρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα. «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», διαμήνυσαν.
Η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας συνεχίστηκε, με τα σωματεία να παραμένουν στην οδό Σταδίου, φωνάζοντας συνθήματα: «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη».
Στην είσοδο του υπουργείου και στον διπλανό τοίχο τα συνδικάτα έγραψαν συνθήματα. «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», είναι το μήνυμα που έστειλαν.
Την απαίτηση των εργαζομένων να παρθεί πίσω το αντεργατικό τερατούργημα μετέφεραν εκπρόσωποι σωματείων, στην διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας.
«Ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο. Σημαίνει ότι πλέον όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όπως οι εποχικοί στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό», κατήγγειλε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής, αναφερόμενος στη δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς 8ωρο και μέρα ανάπαυσης.
«Ακούσαμε από τον υπουργό Εργασίας ένα χιλιοειπωμένο παραμύθι: Ότι η απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας θα φέρει νέες θέσεις εργασίας», σχολίασε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας πως η δουλειά την Κυριακή έχει φέρει για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα και ωράρια λάστιχο.
Σε απομόνωση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει τον ρόλο των «βαστάζων» της κυβέρνησης, κάλεσε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Τη φωνή των εργολαβικών εργαζομένων στην επιχείρηση "Invite" στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με στάση εργασίας και σήμερα, μετέφερε ο Κώστας Μαλινδρέτος.
«Με τη σημερινή δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου πέφτει κάθε φύλλο συκής, αν είχε μείνει τέτοιο», ξεκαθάρισε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. «Τώρα είναι ώρα αγώνα», τόνισε και κάλεσε στο αυριανό συλλαλητήριο.
Τους εργοδότες στην Ναυπηγοεπισκευη που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις για ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων για να βάλουν «στον πάγο» το αίτημα για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, κατήγγειλε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.
Τη φωνή της με το αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ενώνει και η ΠΟΘΑ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κώστας Κεχαγιόγλου.
Στην πλαγιοκόπηση των εργασιακών δικαιωμάτων, και του δικαιώματος στην απεργία, αναφέρθηκε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου