Η πρόταση, την οποία ήδη υπογράφουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τον κατάλογο να μεγαλώνει καθημερινά, αποτελεί όπλο στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης κ.ο.κ.
Στόχος είναι να ανοίξει πλατιά συζήτηση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους για την ανάγκη επαναφοράς των ΣΣΕ, κατάργησης των αντεργατικών διατάξεων, των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά - λάστιχο, που χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, που πλήττουν το απεργιακό δικαίωμα. Ολων εκείνων των διατάξεων δηλαδή που αποτελούν το «έδαφος» πάνω στο οποίο πατά σήμερα και το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.
Η πρόταση αυτή παίρνει υπόψη όλες τις εξελίξεις, τις αντεργατικές διατάξεις και νόμους που προώθησαν οι κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) από το 2016 μέχρι τώρα, με πιο πρόσφατη εξέλιξη το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.
Πολύ συνοπτικά η πρόταση, που στόχος είναι να υιοθετηθεί πλατιά από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας και να κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα ώστε να γίνει πρόταση νόμου προς τη Βουλή, ορίζει μεταξύ άλλων: Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όχι από το κράτος, ενώ οι υπόλοιπες ΣΣΕ (κλαδικές, επιχειρησιακές κ.ά.) δεν επιτρέπεται να έχουν δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους όρους από αυτή. Η ισχύς τους είναι άμεση και αναγκαστική, ενώ οι όροι των ατομικών συμβάσεων ισχύουν μόνο εφόσον είναι για τους εργαζόμενους ευνοϊκότεροι από τους όρους των ΣΣΕ. Οταν υπάρχουν περισσότερες από μία ΣΣΕ που ρυθμίζουν μια εργασιακή σχέση, ισχύει αυτή που έχει τους ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους.
Προβλέπει επίσης την κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ελαστικές μορφές εργασίας (μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση), όπως και για την «ενοικίαση» εργαζομένων, την κατάργηση εξαιρέσεων κλάδων από την κυριακάτικη αργία. Καταργούνται διατάξεις περιορισμού της συνδικαλιστικής ελευθερίας και έκφρασης, περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία.
Την πρόταση νόμου υπογράφουν:
Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων Φαρμάκου, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συλλόγων Υπουργείου Ανάπτυξης (Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας & Τεχνολογίας).
Τα Εργατικά Κέντρα: Ανατ. Αττικής - Λαυρίου, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας.
Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Ευβοίας - Κορινθίας, Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μετάλλου Νομού Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου