Από τις ομιλίες των αντιπροσώπων στο Συνέδριο
Βάζοντας στο επίκεντρο την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος και τα βασικότερα ζητήματα που άνοιξαν στα τρία κείμενα των Θέσεων και στην Εισήγηση της ΚΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έγινε πλούσια συζήτηση, με τους ομιλητές να μεταφέρουν ζωντανή πείρα από τις Οργανώσεις και τους τομείς ευθύνης τους, να εμπλουτίζουν τη συλλογική πείρα και τα συμπεράσματα.
Ο «Ριζοσπάστης» ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις ομιλίες όλων των αντιπροσώπων που πήραν τον λόγο στο Συνέδριο. Το 902.gr αναδημοσιεύει.* * *
Ο Θανάσης Χρηστίδης, από την Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τον βαθμό οργάνωσης της εργατικής τάξης στην περιοχή, μίλησε για σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη σύνθεσή της και αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που προκύπτουν στην οργάνωση και στον σχεδιασμό της δουλειάς της Οργάνωσης, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής. Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο πώς δούλεψαν οι κομματικές δυνάμεις στα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και στα συμπεράσματα από αυτήν τη δουλειά. «Κάθε βήμα που κάνουμε γεννά δυνατότητες, αλλά και νέα ζητήματα προς επίλυση», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας παραδείγματα για το πώς και η δράση του αντιπάλου γεννά την ανάγκη για καλύτερη επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν την παρέμβαση του Κόμματος.
Ο Γιώργος Στεφανάκης, από την Οργάνωση της Αττικής, μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της παρέμβασης του Κόμματος στο κίνημα, ώστε η θεωρία και η στρατηγική μας να είναι η αφετηρία της δουλειάς μας, να επιδρά η πολιτική του ΚΚΕ σε περισσότερους εργαζόμενους. Εφερε παραδείγματα από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, επεσήμανε ότι είναι αποπροσανατολιστική η συζήτηση για μίνιμουμ ή μάξιμουμ αιτήματα και τόνισε την ανάγκη για ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση σε χώρους δουλειάς και κλάδους.
Ο Γιώργος Σιδέρης, από την Οργάνωση Αττικής, μετέφερε ζωντανή πείρα από την παρέμβαση του Κόμματος στην περίοδο της πανδημίας για τα ζητήματα της Υγείας, τη χάραξη γραμμής που βοήθησε ώστε ο κόσμος να παραμείνει ενεργός, να αναπτύσσονται αγώνες για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων, οξύνοντας την καθημερινή διαπάλη γύρω απ' αυτό το θέμα. Μετέφερε πείρα από την Τομεακή Οργάνωση Υγείας Αττικής, για το πώς οι δυνάμεις του Κόμματος μπήκαν μπροστά διεκδικώντας μέτρα προστασίας, προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ενώ επεσήμανε τη σημασία που έχει για το Κόμμα η κατοχύρωση θέσεων στο κίνημα, φέρνοντας το παράδειγμα της ΟΕΝΓΕ.
Ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε για τη δουλειά στο φοιτητικό κίνημα. Μετέφερε πείρα από τις κινητοποιήσεις ειδικά του τελευταίου χρόνου, που οι δυνάμεις της ΚΝΕ μπόρεσαν να ηγηθούν και να πρωτοστατήσουν σε αυτό. Αναφέρθηκε στην πείρα από τις συντονιστικές επιτροπές που στήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού, όπου συμμετείχαν και άλλες δυνάμεις, δίνοντας ζωντανά τη διαπάλη για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων και την ανάδειξη πρωτοπόρων αγωνιστών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των φοιτητικών Οργανώσεων με αντίστοιχες κλαδικές Οργανώσεις και Τμήματα της ΚΕ.
Ο Γιώργος Τάτσης, από την Οργάνωση της Αττικής, στάθηκε αναλυτικά στη μεταφορά πείρας από τη δράση της ΚΟ στους αυτοαπασχολουμένους της Δυτικής Αττικής την περίοδο του ολικού lockdown στην περιοχή. Αναφέρθηκε στη συγκρότηση Κομματικής Ομάδας στους ΕΒΕ, που είχε προετοιμαστεί πριν οξυνθεί το πρόβλημα της πανδημίας, με συγκρότηση κομματικού πυρήνα, διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και οργάνωση πλατιάς σύσκεψης. Ετσι, από την πρώτη στιγμή έγινε κατορθωτό να διαμορφωθεί κείμενο υπογραφών με διεκδικήσεις, το οποίο βοήθησε τον προσανατολισμό των κομματικών δυνάμεων και στο να μπουν μπροστά. Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην πείρα που προκύπτει από την περιοχή και στην ανάγκη να βρίσκεται σταθερά στον προσανατολισμό της δράσης όλων των δυνάμεων του Κόμματος.
Ο Σωτήρης Παρίσης, από την Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας, μετέφερε πείρα από τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τη μάχη με τη σαπίλα και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Επεσήμανε ότι μέσα από αυτήν τη μάχη αναγνωρίζονται πρωτοπόροι κομμουνιστές, συνολικά η δράση του Κόμματος στο κίνημα. Αναφέρθηκε παράλληλα στις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης παραμένει χαμηλός, ενώ κυβέρνηση και εργοδοσία δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την υπόθεση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.
Για τη δουλειά στους βιοπαλαιστές αγρότες μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης από την Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι αυτοί είναι διπλά «δεμένοι» από βιομηχάνους και εμπόρους, από τη μια για την τιμή του προϊόντος τους και από την άλλη για να δουλέψει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους σε συσκευαστήρια και διαλογητήρια. Η δουλειά μ' αυτόν τον κόσμο πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των ΚΟΒ, συνέχισε, και η δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων εκεί που δεν υπάρχουν θα δώσει νέα εφόδια στις Οργανώσεις.
Ανάγκη για σταθερό ιδεολογικό υπόβαθρο
Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης της καθοδηγητικής δουλειάς του Κόμματος, φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα το πώς δουλέψαμε σε σχέση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά. Μπροστά στα σύνθετα θέματα που θα συναντήσουμε (ψηφιακός μετασχηματισμός, «πράσινη ευφυής γεωργία», data 5G κ.ά.) και θα αλλάξουν την εικόνα σε πολλές περιοχές, είπε, απαιτούνται προσαρμογές στην καθοδηγητική δουλειά, κατάλληλη διάταξη δυνάμεων, εξειδίκευση από τα Τμήματα της ΚΕ, επεξεργασία πλαισίων. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται σταθερό ιδεολογικό υπόβαθρο από τις δυνάμεις μας για να εκτιμούν αυτές τις αλλαγές, ενώ ανέδειξε και τη σημασία της εσωκομματικής μόρφωσης και αυτομόρφωσης, επισημαίνοντας την ανάγκη ελέγχου της βελτίωσης της ιδεολογικής δουλειάς στις γραμμές μας.
Ο Τάσος Ναθαναηλίδης, από την Οργάνωση της Κρήτης, είπε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάθε σύντροφος μπορεί να προσεγγίζει διαφορετικά τα καθήκοντα, αλλά αυτό που δίνει τον τόνο είναι η καθοδηγητική δουλειά. Επομένως, μπορεί η καθημερινότητα να βαραίνει, αλλά πρέπει να έχουμε το βλέμμα στον στόχο, στη συγκέντρωση δυνάμεων, στη δουλειά με τη στρατηγική μας. Τόνισε ότι είναι κρίσιμο να καλλιεργεί το καθοδηγητικό Οργανο την επαγρύπνηση σαν να κρίνονται όλα αύριο.
«Πυρήνας της δουλειάς μας να είναι η ιδεολογική δουλειά», είπε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης από την Οργάνωση της Αττικής. Μετέφερε πείρα από το πόσο βοηθάει το στήσιμο επιτελείων και επιτροπών στο πλαίσιο των καθοδηγητικών Οργάνων που θα παρακολουθούν εξελίξεις και θα μελετούν παρεμβάσεις, θα επεξεργάζονται τη διαπάλη. Ανέφερε ότι οι κομματικοί πυρήνες σε περισσότερους χώρους δουλειάς και η άνοδος σε αρχαιρεσίες δημιουργούν προϋποθέσεις οικοδόμησης, ενώ αναφέρθηκε και σε δημιουργικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλους κλάδους και σε περιοχές της Αττικής.
Ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε την ανάγκη να μπουν γρήγορα οι Αποφάσεις του Συνεδρίου στη ζωή του Κόμματος και της ΚΝΕ. Επικεντρώθηκε στη δουλειά στους μαθητές, στη μικρή αλλά σταθερή ανάπτυξη των δυνάμεών μας. Τόνισε ότι έχουμε πετύχει την αναγνώριση των μαθητικών Συντονιστικών Επιτροπών και του κύρους των δυνάμεών μας, με πολλούς εκλεγμένους ΚΝίτες σε μαθητικά συμβούλια. Μίλησε για την ανάγκη ενασχόλησης με το σύνολο της ζωής της νεολαίας, ώστε εκεί να πατάει και η πάλη για το σύνολο των σύγχρονων αναγκών, ενώ επεσήμανε ότι η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την περίοδο της πανδημίας επέδρασε σε ευρύτερα τμήματα νεολαίας και λαϊκών στρωμάτων.
Ο Λουκάς Αναστασόπουλος, από την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ, έκανε αναφορά στη διαπάλη με τους οπορτουνιστές, που προσυνεδριακά επικέντρωσαν στην καρδιά της στρατηγικής του ΚΚΕ, στο Πρόγραμμά του. Μιλώντας για την καθοδηγητική δουλειά υπογράμμισε ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα εκεί όπου τα καθοδηγητικά Οργανα είδαν τα ιδεολογικά μαθήματα ως βασικό καθήκον, και τόνισε ιδιαίτερα ότι για να γίνει ορατή η διέξοδος στα μάτια των εργαζομένων πρέπει οι κομμουνιστές να την αναδεικνύουν.
«Καταφέραμε να ηγηθούμε σε μεγάλες κινητοποιήσεις, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κίνημα, και αυτό δεν ήταν, ούτε θα είναι δεδομένο», είπε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, συμπληρώνοντας ότι το Κόμμα ήταν διαβασμένο, προετοιμασμένο και επέδρασε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατακτημένη η ικανότητα άμεσης προσαρμογής στην υλοποίηση των καθηκόντων που μπαίνουν στην καθοδηγητική δουλειά. Μίλησε ιδιαίτερα για την ανάγκη παρέμβασης στο εποικοδόμημα, στο πνεύμα της ενασχόλησης με το σύνολο της ζωής του εργάτη, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι η λέξη «καρδιά» στο σύνθημα του Συνεδρίου για δυνατό ΚΚΕ αναφέρεται στον συναισθηματικό κόσμο και κυρίαρχο ρόλο σε αυτό παίζει η Τέχνη, όπου έχουμε κάνει βήματα στην παρέμβασή μας. Παράλληλα, μίλησε για τα πανεπιστήμια, συγκεντρώνοντας την προσοχή στον τομέα της Ερευνας, στις πολυποίκιλες εργασιακές σχέσεις και στον όγκο των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, μεταδιδακτορικών κ.λπ., και επισημαίνοντας την ανάγκη να σκύψει το Κόμμα περισσότερο σε αυτόν τον χώρο, που συνδέεται με κλάδους της οικονομίας.
Η δουλειά για την Κοινωνική Συμμαχία
Για τη δουλειά στους βιοπαλαιστές ΕΒΕ μίλησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματός της για τους ΕΒΕ. Επισήμανε πόσο βοήθησαν τα δύο πανελλαδικά Σώματα για αυτό το θέμα, ενώ παραμένει ζητούμενο η αφομοίωση των Αποφάσεων στις οποίες κατέληξαν. Εφερε παραδείγματα για το πώς τσάκισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτά τα λαϊκά στρώματα, αλλά και πώς επιδρούν στη συνείδησή τους τα διάφορα μέτρα στήριξης που επεξεργάζονται οι αστικές κυβερνήσεις. Εφερε επίσης το παράδειγμα της κοινής δράσης της ΟΒΣΑ με το σωματείο των εμποροϋπαλλήλων, με καθοριστική παρέμβαση των κομμουνιστών, που πάτησε πάνω στην από κοινού επεξεργασία πλαισίου των αντίστοιχων Τμημάτων της ΚΕ.
Ο Γιάννης Σκόκας, από την Οργάνωση της Θεσσαλίας, τόνισε ότι τα σωματεία αποτελούν δίαυλο για τους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη και έφερε πείρα από τη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι είναι στοίχημα να συνεχίσει αυτή η δράση την επόμενη μέρα με μια σειρά φορείς. Μετέφερε επίσης πείρα από τις αρχαιρεσίες στα Εργατικά Κέντρα Τρικάλων και Ελασσόνας, όπου δόθηκε μάχη με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τόνισε ότι τα σωματεία θα πρέπει να κατοχυρώνονται ως οργανωτές της πάλης και στον χώρο κατοικίας, ενώ αναφορικά με την Κοινωνική Συμμαχία είπε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την έκφραση αλληλεγγύης από τους μεν στους δε και να δουλέψουμε πιο ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα.
Η ανασύνταξη του κινήματος είναι αλληλένδετη με την ισχυροποίηση του Κόμματος, τόνισε ο Πέτρος Αλέπης από την Οργάνωση της Αττικής και μέλος της ΚΕ, μεταφέρνοντας την εικόνα από τα βήματα που έχουν γίνει σε διάφορους κλάδους. Είπε ότι εκεί που είδαμε εγκαίρως τις εξελίξεις και επικεντρώσαμε, εκεί που συγκεντρώνεται το πιο νέο κομμάτι της εργατικής τάξης, καταγράφεται θετική πείρα από την παρέμβασή μας, ενώ έθεσε τον προβληματισμό για το πώς μπορεί να εκφραστεί η στήριξη και παρέμβαση για το σύνολο της ζωής του εργάτη στο επίπεδο της γειτονιάς, π.χ. με την εργατική λέσχη, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει στον βαθμό που υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες.
Στη σημαντική ενίσχυση που προσφέρουν στη δουλειά των Οργανώσεων Περιοχής η συγκρότηση και η μελετητική δουλειά βοηθητικών επιτελείων στάθηκε ο Μάκης Μακρής από την Οργάνωση της Αττικής. Μεταφέροντας ζωντανή πείρα και από άλλες Οργανώσεις, αναφέρθηκε στην ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, όπου η συγκρότηση Ομάδας Οικονομίας, η μελέτη εξελίξεων και τάσεων στην περιοχή και η συλλογική συζήτηση των επεξεργασιών της συνέβαλαν στην αναβάθμιση της ίδιας της Επιτροπής Περιοχής ως καθοδηγητικού επιτελείου, ανέβασαν δε συνολικότερα την ανησυχία στις οργανωμένες δυνάμεις του Κόμματος μέσα από κρίσιμους χώρους, ώστε να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της δουλειάς του Κόμματος στους εργαζόμενους μετανάστες.
Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, από την Κομματική Επιτροπή Αιγαίου και μέλος της ΚΕ, μετέφερε πείρα από τη διαπάλη και τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων για το Προσφυγικό. Υπογράμμισε ότι μαζί με τη σωστή πολιτική θέση και εκτίμηση, είναι αναγκαίο να διαμορφώνεται κατάλληλο σχέδιο δράσης, βασισμένο σε αντικειμενική γνώση της κατάστασης, της παρέμβασης άλλων δυνάμεων και μηχανισμών. Αναφέρθηκε στην πείρα από την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος, με σχεδιασμό και δουλεμένο πλαίσιο αιτημάτων, κατά τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που συνέβαλαν στον μεγάλο ξεσηκωμό τον Φλεβάρη του 2020. Ανέδειξε επίσης άλλα κρίσιμα ζητήματα που επιδρούν στις συνειδήσεις των νησιωτών, όπως οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνέπειες της νέας κρίσης και της πανδημίας στον Τουρισμό.
Τα Οργανα ως επιτελεία μάχης
Την ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσης του καθοδηγητικού ρόλου των Οργάνων, ιδιαίτερα των Τομεακών Επιτροπών, ως επιτελείων μάχης, με μελετητική δουλειά, συλλογική συζήτηση, άμεση εμπλοκή στον σχεδιασμό με σταθερό προσανατολισμό στη στρατηγική του Κόμματος, υπογράμμισε ο Αντώνης Κούκουρας από την ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας. Ξεχωρίζοντας την οργάνωση σχεδιασμένης παρέμβασης στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τόνισε ότι αποτελεί προϋπόθεση η αντιμετώπιση ιδιαίτερων ζητημάτων που επιδρούν στη διαπάλη, με καλή γνώση κάθε χώρου, όχι για να αναπαράγεται μια περιγραφή των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά για να φωτίζονται οι αιτίες και η διέξοδος με τη στρατηγική του Κόμματος, να αναλαμβάνονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες δράσης, να διαμορφώνεται κριτήριο στους εργαζόμενους.
Η Αφροδίτη Μπόμπολη, από το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, στάθηκε στη δουλειά στους μαθητές και στην ανάπτυξη των δυνάμεων της Οργάνωσης, στόχο που συνδέεται συνολικότερα με την ανάπτυξη της ΚΝΕ και του Κόμματος. Τα πάνω από 100 επιτυχημένα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τόνισε, πρέπει να εκφραστούν και με μεγάλη άνοδο των οργανωμένων δυνάμεων. Επεσήμανε ότι σε συνθήκες πιο επεξεργασμένης και μεγαλύτερου εύρους παρέμβασης της αστικής τάξης στους μαθητές, με μια σειρά θέματα και ιδεολογήματα, σε συνθήκες διαμόρφωσης ενός «νέου τύπου μαθητή» με πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφορίας στο διαδίκτυο και με διατύπωση γνώμης για διάφορα κοινωνικά θέματα, αλλά και ταυτόχρονη υποτίμηση για το διάβασμα, τα θέματα αυτά πρέπει να απασχολούν πιο σταθερά τις μαθητικές ΟΒ. Αναφέρθηκε επίσης στη θετική πείρα από τις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις και στο θετικό αποτύπωμα που υπήρξε και στις μαθητικές εκλογές.
Ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, υπογράμμισε ότι η στρατηγική του Κόμματος δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται στην ίδια τη ζωή, καθώς τα βήματά μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την προγραμματική επεξεργασία, τις επεξεργασίες για σύγχρονα ζητήματα, τα συμπεράσματα για την Ιστορία του Κόμματος και για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, είναι αυτά που επέτρεψαν σωστές πολιτικές επιλογές σε κρίσιμα ζητήματα. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι όχι απλώς ορισμένα βήματα, μια βελτίωση της δουλειάς, αλλά ουσιαστική στροφή στην καθοδήγηση. Η δουλειά των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα, υπογράμμισε, αφορά την ολόπλευρη προετοιμασία του Κόμματος μέσα στην πάλη για να μπορεί να παίξει τον ρόλο του σε συνθήκες επαναστατικής ανόδου. Το κύριο σήμερα είναι να εκπαιδευτούν ευρύτερες λαϊκές μάζες στην αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης της εργατικής τάξης στη δύναμή της, η τροφοδότηση του αντικαπιταλιστικού - αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού, η διαμόρφωση αγωνιστικής πολιτικής πρωτοπορίας γύρω από το Κόμμα και την πολιτική του, η ανάδειξη κομμουνιστών ηγετών, καθοδηγητών μαζών, η όξυνση της ταξικής πάλης, με σταθερότητα στην πολιτική μας και την κατάλληλη ευελιξία που την υπηρετεί.
Ο Θανάσης Κολιζέρας, από την ΚΟ Πελοποννήσου, επεσήμανε ότι έχει αποκτηθεί καλύτερη αντίληψη στην Οργάνωση για τη δουλειά στους κλάδους και στους χώρους στρατηγικής σημασίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον κλάδο Τροφίμων - Ποτών, που όχι μόνο είναι ο πιο σημαντικός στην περιοχή αλλά βρίσκεται και σε στενή διασύνδεση με την οργανωμένη αγροτική παραγωγή και την εφαρμογή της λεγόμενης «έξυπνης» γεωργίας. Επεσήμανε ακόμα τον ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό οργάνωσης των εργαζομένων, και ακόμα περισσότερο των βιοπαλαιστών αγροτών, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και βήματα βελτίωσης στη λειτουργία Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων κ.ο.κ.
Σε πλευρές της πείρας από την Αρτα αναφέρθηκε ο Χρήστος Γκράτσας από την ΚΟ Ηπείρου. Επεσήμανε τη συνεχιζόμενη κρίση σε βασικούς κλάδους στην περιοχή, τις συνέπειες στους εργαζόμενους, την «αιμορραγία» στις παραγωγικές ηλικίες και την αντανάκλαση αυτής της κατάστασης στις συνειδήσεις. Μετέφερε τη θετική πείρα από την παρέμβαση της ΚΟ, από τη δράση του Εργατικού Κέντρου, ιδιαίτερα εκεί που υπήρξαν τα κατάλληλα αντανακλαστικά απέναντι σε εξελίξεις, όπως θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», συρροές κρουσμάτων κορονοϊού κ.ά. Επεσήμανε ακόμα τη σημασία της καθημερινής πολύμορφης και πολύπλευρης επαφής με τους εργαζόμενους, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Εργατικού Κέντρου, που είχαν μαζική συμμετοχή.
Πιο ικανοί στην κατάκτηση σωστής μεθοδολογίας σκέψης
Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, υπογράμμισε ότι το 21ο Συνέδριο, μαζί με τις επεξεργασίες των προηγούμενων Συνεδρίων για το Πρόγραμμα του Κόμματος και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, δίνει αναλυτικές κατευθύνσεις, αναδεικνύει ασφαλιστικές δικλίδες για το κύριο, για το πώς συνεχώς η δράση του Κόμματος θα εντάσσεται στην πάλη για την εργατική εξουσία. Η αποκατάσταση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, τόνισε, δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, ενώ επεσήμανε ακόμα ότι η αυτοκριτική της ΚΕ στις Θέσεις συνέβαλε να δουν και πολλά στελέχη του Κόμματος τον εαυτό τους σε αυτήν. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ιδεολογικής δουλειάς για να γινόμαστε όλοι πιο ικανοί στην κατάκτηση σωστής μεθοδολογίας σκέψης, αλλά και ως όρου για την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση σε συνθήκες που η αντοχή για θυσίες διαφέρει από προηγούμενες περιόδους. Ανέδειξε ακόμα τη σοβαρή πίεση που θα συνεχίσει να ασκεί το ερώτημα γιατί το Κόμμα δεν συμβάλλει σε κυβερνητική εναλλαγή στο πλαίσιο του καπιταλισμού, όπως και η πιο μεθοδική παρέμβαση της αστικής τάξης για τη διαμόρφωση πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης. Αναφέροντας παραδείγματα από αστικές και οπορτουνιστικές απόψεις που επηρεάζουν ευρύτερες μάζες (όπως για το γυναικείο ζήτημα κ.ά.), επεσήμανε ότι πρέπει να αντιπαλέψουμε μια τάση να αποφεύγουμε να ανοίξουμε ζητήματα επειδή δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι ή γιατί τα θεωρούμε περιθωριακά. Αντίθετα, είναι ανάγκη να αναδεικνύουμε τη σήψη μιας σειράς «αξιών» που προβάλλονται ως σύγχρονες μορφές «αλληλεγγύης», αντιπαραθέτοντας τις αξίες του σοσιαλισμού.
Στη σημασία της σχεδιασμένης αξιοποίησης της ΚΟΜΕΠ, των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», του «Ριζοσπάστη», ως βασικού στοιχείου για την ένταση της ιδεολογικής δουλειάς ως στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς με αυξημένες απαιτήσεις, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Ξεκαλάκης από την ΚΟ Αττικής και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Αναφέρθηκε στη θετική πείρα, π.χ. στη δουλειά για τα 100χρονα του Κόμματος, της Οκτωβριανής Επανάστασης, εκδόσεων εξειδίκευσης ανά περιοχή, εκλαϊκευτικών μπροσούρων της ΚΝΕ, αλλά και στο γεγονός ότι τα βήματα που έχουν γίνει είναι πίσω από τις ανάγκες και ότι η δουλειά των Οργάνων στην προσπάθεια αυτή είναι αναντικατάστατη. Αναφέρθηκε τέλος στη σημαντική πείρα από τη συγκρότηση του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό», στις δυνατότητες και τις απαιτήσεις που έχει η αξιοποίηση ενός αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού για την αντιπαράθεση με τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας.
Στην πείρα από τη δουλειά στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, μια περιοχή με έντονη την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Διονύσης Κλάδης, Γραμματέας της ΕΠ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις αυξημένες απαιτήσεις στην ιδεολογική αντιπαράθεση, στο να αποκρούονται τα «επιχειρήματα» περί «σταθερότητας», «ασφάλειας» απέναντι στην Τουρκία κ.ο.κ. Αναφέρθηκε επίσης στις ανεβασμένες απαιτήσεις - οργανωτικές, ιδεολογικές και άλλες - που έχει η κρίσιμης σημασίας δουλειά στη μειονότητα με κοινωνικοταξικά κριτήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου