Αλλη μια αναδιάρθρωση στην κατεύθυνση μετατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης σε «ατομική υπόθεση»
Στον νέο γύρο ξηλώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει τη σκυτάλη η αντιλαϊκή επίθεση, με την κυβέρνηση να βάζει στο «μάτι του κυκλώνα» τις επικουρικές συντάξεις. Με το σχέδιο νόμου που σήμερα συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο και το οποίο αποτελεί ένα ακόμα «ορόσημο» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων για να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, στην αποκοπή των επικουρικών συντάξεων από το δημόσιο σύστημα και την παράδοσή τους στον τζόγο, σύμφωνα με τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι που θα πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/2022 και οι κλάδοι τους προβλέπουν Επικουρική Ασφάλιση, θα υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι μέχρι σήμερα προέρχονται από κλάδους που δεν έχουν Επικουρική Ασφάλιση (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες), αλλά και «εθελοντικά», όσοι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών ασφαλίζονται σήμερα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σε μια προσπάθεια να μεγαλώσει όσο γίνεται περισσότερο η πελατεία για τα κοράκια της αγοράς, που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο «κουμπαρά» για να κάνουν τις μπίζνες τους, ως ένα ακόμα εργαλείο «ανάκαμψης».
Η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης, στα χνάρια των μέχρι τώρα ανατροπών και περικοπών στις δημόσιες συντάξεις, είναι το «διαζύγιο» με την οποιαδήποτε «εγγύηση» για το ύψος της επικουρικής σύνταξης, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων, που υπολογίζονται σε πάνω από 80 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου (40 έτη), θα γίνουν «καύσιμο» για την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών πως δήθεν το νέο ιδιωτικό σύστημα θα δίνει «μεγαλύτερες συντάξεις» από το ισχύον, η αλήθεια είναι ότι οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την «απόδοση» του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Η επικουρική σύνταξη γίνεται «ατομική υπόθεση» και «ατομική ευθύνη». Αυτή είναι η φιλοσοφία της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο «πόρισμα των σοφών» που ετοιμάστηκε για την κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019, γίνεται λόγος για «επιλογή» ανάμεσα σε «τρία επενδυτικά πακέτα», «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου»(!), επιβεβαιώνοντας τους μεγάλους κινδύνους για τους ασφαλισμένους.
Ομως, οι σχεδιασμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο αυτούς που θα μπουν στο νέο ιδιωτικό σύστημα, αφορούν εξίσου τους ασφαλισμένους που θα παραμείνουν στο ισχύον σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και τους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς οι νέοι ασφαλισμένοι και συνολικά όσοι ενταχτούν στο ιδιωτικό σύστημα, θα πάψουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ΕΤΕΑΕΠ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική «τρύπα» στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία και εν προκειμένω στο ΕΤΕΑΕΠ, αφού θα πάψει να έχει εισροές από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.
Το «χρηματοδοτικό κενό» που θα προκύψει, σύμφωνα με παλιότερους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, εκτιμάται από 35 έως 55 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι ειδικοί το ανεβάζουν σε πάνω από 60 δισ. ευρώ! Στα δεδομένα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη απαντούν πως το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί από το ΑΚΑΓΕ (Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών για το Ασφαλιστικό), τον κρατικό προϋπολογισμό και το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης» που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.
Με τον τρόπο αυτό, τα βάρη της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, είτε μέσα από την αντιλαϊκή φοροληστεία είτε από το ΑΚΑΓΕ (φορολογία, εισφορές συνταξιούχων) είτε, τέλος, από τη νέα μείωση των συντάξεων που αποδίδονται από το ΕΤΕΑΕΠ, παρά τους ψεύτικους ισχυρισμούς ότι «καμία σύνταξη δεν θα πειραχτεί...».
Ενδεικτικά των πραγματικών στοχεύσεων της κυβέρνησης, αλλά και των κινδύνων για τους ασφαλισμένους είναι όσα πρόσφατα δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Π. Τσακλόγλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Οι επενδύσεις - είπε - είναι το καύσιμο της ανάπτυξης, αν δεν έχεις επενδύσεις δεν έχεις ανάπτυξη. Οι επενδύσεις φυσικά και έχουν ρίσκο, όμως οι μεγάλες οι αποδόσεις είναι εκεί που βρίσκεται το μεγάλο ρίσκο...»!
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μη φανεί το αγκίστρι κάτω από το δόλωμα που ρίχνει η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας λένε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη, στην περίπτωση που «κάτι μπορεί να πάει τελείως στραβά και να έχουμε αρνητικές αποδόσεις, εκεί μπαίνει το Δημόσιο το οποίο λέει ότι σου δίνω εγγύηση ότι η σύνταξη την οποία θα πάρεις θα είναι τουλάχιστον ίση με τις εισφορές τις οποίες έχεις καταβάλει σε πραγματικούς όρους, δηλαδή αφού λάβουμε υπόψη μας και τον πληθωρισμό». Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι πρόκειται για «εγγύηση» δίχως αντίκρισμα αφού δεν θα καλύπτει ούτε τη μισή σύνταξη απ' αυτή που αποδίδεται σήμερα και θα περιορίζεται μόνο στις εισφορές και στον πληθωρισμό, καθιστώντας τους μελλοντικούς συνταξιούχους ζητιάνους και το πολυδιαφημισμένο ιδιωτικό ταμείο σε πτωχοκομείο.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πρόκειται για μια πολυδιάστατη μεταρρύθμιση με στόχο:
-Την μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων.
-Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.
-Την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας."
Για να μας εξηγήσει ένα "αγοραίο" παλληκάρι, πως θα μειωθεί με ....τον κουμπαρά(!) ο "δημογραφικός κίνδυνος"!
Οι συνταξιούχοι θα τρώνε ...κατεψυγμένα προ τριακονταετίας τρόφιμα και θα καταναλώνουν ομοίως ...κατεψυγμένες υπηρεσίες;!
Ασφαλώς όχι!
Οι σύγχρονοί τους εργαζόμενοι θα τους εξασφαλίζουν τα αναγκαία προς το ζην. Αρα ο "δημογραφικός κίνδυνος" παραμένει αναλλοίωτος με τους ..."κουμπαράδες"!
Συνεπώς το πρώτο επιχείρημα πάει αδιάβαστο.
Πάμε στο δεύτερο: Πως ο "κουμπαράς" θα εξασφαλίσει "υψηλότερες συντάξεις";!
Αυτό, μου θυμίζει ένα μπάρμπα μου,που έλεγε στη θειά μου: "Μαριγώ, να βάλουμε τα λεφτά μας στην τράπεζα ν' αυγατίσουν".
Και ..."αυγατίσανε"! Τα βρήκα στο συρτάρι του μασούρια, ολόκληρα, ...πληθωρισμένα! Δραχμές του Μεταξά και μετακατοχικές, του Καραμανλή (του ..."Εθνάρχη"). Μάζευε "κουμπαρά" ο έρμος!
Οσοι νομίζετε, πως τζογάροντας τους κόπους σας θα ...κονομήσετε(!) ...είστε άξιοι του μπάρμπα μου! Κι εκείνος, τουλάχιστον, δεν ήξερε, συγχωρείται, γιατί αυτά ήταν καινούργια πράματα τότε...
Πάει και το δεύτερο επιχείρημα, αδιάβαστο.
Αξίζει να σταθούμε στο τρίτο: Είναι το μόνο συζητήσιμο....
...μόνο, που δε μας αφορά! Η μάλλον, μας αφορά, αλλά από την ανάποδη:
Η "οικονομία", δηλαδή τα κέρδη τους, περιμένουν να "αναπτυχθεί" επειδή θα χάσουμε και εμείς τις συντάξεις μας! Κι αυτό δεν είναι και πολύ σίγουρο. Δηλαδή είναι πιο πιθανόν, και να χάσουμε τις συντάξεις μας και τα κέρδη τους να μην ανακάμψουν.... Σάμπως δεν έχει ξαναγίνει; Η διαχείριση του Καπιταλισμού πάει από το κακό στο χειρότερο, και παίζουν με τις ζωές μας. Ούτε και οι ίδιοι είναι σίγουροι γι αυτά, που λένε και κάνουν.
Να περιμένουμε μιαν απάντηση από τους απολογητές τους;