Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους άμεσης παρέμβασης στα εσωτερικά των κομμάτων



ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Να αποσυρθεί προκειμένου να μελετηθεί και να συζητηθεί ολοκληρωμένα, απαίτησε το ΚΚΕ

Την απόσυρση τροπολογίας που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα «των καταδικασμένων για εγκληματικές πράξεις», ώστε αυτή να συζητηθεί και να μελετηθεί στη Βουλή ολοκληρωμένα, με κανονικές διαδικασίες και με τη συμμετοχή φορέων, απαίτησε χτες το ΚΚΕ. Και ανέδειξε ότι με πρόσχημα τους καταδικασθέντες της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση, με το νομοθέτημα αυτό, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον έλεγχο των καταστατικών, των οικονομικών, του τρόπου οργάνωσης και εκλογής στην ηγεσία των κομμάτων.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου στους ΟΤΑ και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια. Διαφημίστηκε αρχικά ως «στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε χτες ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης κατά την παρουσίαση της τροπολογίας στην Ολομέλεια, δεν πρόκειται για «αποστέρηση του εκλέγειν, ούτε του εκλέγεσθαι», «γιατί το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει», αλλά «για διοικητικούς περιορισμούς», προσθέτοντας ότι «εδώ ρυθμίζουμε τη λειτουργία των κομμάτων, όχι τα πολιτικά δικαιώματα των καταδίκων».

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές κόμμα που έχει στην ηγεσία του, στα διοικητικά συμβούλια, σε διοικούσες επιτροπές ή ως νόμιμο εκπρόσωπο μέλος που έχει καταδικαστεί οριστικά για εγκληματικές πράξεις, στις οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται και αυτές του «τρομονόμου», που εμπλούτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα το άρθρο 187Α του ΠΚ, που αναφέρει ότι «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση». Πρόκειται για διάταξη που φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ, η οποία κρίνει ως «τρομοκρατική ενέργεια» την ελεύθερη έκφραση που αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, προδιαγράφοντας ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι απαγορεύεται σε αυτό το κόμμα η ιδιωτική χρηματοδότηση, και τα καταδικασμένα μέλη του που βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις αποκλείονται από την ραδιοτηλεοπτική προβολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησε την τροπολογία, καθώς όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γ. Ραγκούσης «ακριβώς αυτήν την πρόταση ήρθαμε εδώ την επομένη της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και καταθέσαμε ως αξιωματική αντιπολίτευση», πρόταση την οποία τότε η κυβέρνηση απέρριψε. Επομένως «εμείς όχι απλώς είμαστε θετικοί, αλλά ήμασταν και επισπεύδοντες να υπάρξει αυτή η τροπολογία». Θετικά τοποθετήθηκαν στην τροπολογία το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Ελ. Λύση, ενώ αναμενόταν η διατύπωση θέσης από το ΜέΡΑ25.

Διαμορφώνονται προϋποθέσεις για τον έλεγχο των κομμάτων στο διηνεκές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με δύο παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια για το θέμα τόνισε τα εξής:

«Το ΚΚΕ ζητά την απόσυρση της τροπολογίας γιατί με πρόσχημα την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, την παρεμπόδιση και τον αποκλεισμό της και των καταδικασμένων από τη συμμετοχή της στις εκλογές, αυτό που κάνει είναι να παρεμβαίνει άμεσα στα εσωτερικά των κομμάτων, να ελέγχει τη νομιμότητα δημιουργίας των καταστατικών τους οργάνων και των διαδικασιών που κάνουν αυτά, βάζοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς στη λειτουργία και τη δράση των κομμάτων με εργαλείο την ποινική διαγωγή των ανώτατων στελεχών τους». Ελεγχος που θα είναι στο διηνεκές και θα αφορά το «ποινικό μητρώο» των κομμάτων.

Εξάλλου, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, με αυτήν τη διάταξη «δεν αποτρέπεται από τη ΧΑ να κατέβει στην εκλογή ή από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό. Και επειδή ακριβώς οι καιροί είναι πονηροί και μάλιστα βάζετε μέσα αδικήματα που ευθέως οδηγούν στις επικίνδυνες διατάξεις του "τρομονόμου", καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι τέτοιου είδους ζητήματα μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για περιστολή συνολικών δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Και επειδή ακριβώς γνωρίζουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις εξελίξεις με τον αντικομμουνισμό, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, προκειμένου να συζητήσουμε αναλυτικά γι' αυτά τα ζητήματα».

Επιπλέον, επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ ως τροπολογία «από την πρώτη στιγμή μετά τις καταδίκες των εγκληματιών ναζί» και προέβλεπε την τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου - όπου δεν υπάρχει και συνταγματικό κώλυμα - ούτως ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ακόμα κι αυτοί που είχαν καταδικαστεί με πρωτόδικη απόφαση, καθώς και την αυτοδίκαιη έκπτωση από αξιώματα του δημοτικού, του περιφερειακού, του βουλευτικού και του ευρωβουλευτικού αξιώματος για όσους έχουν καταδικαστεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου