Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Πάρτε μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων!

  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας
  • Με ακόμα χειρότερους όρους το άνοιγμα των σχολείων, όπως δείχνουν και η αποδυνάμωση της Παράλληλης Στήριξης και οι συγχωνεύσεις τμημάτων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 9 το πρωί, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ζητούν δημοσιοποίηση όλων των κενών και κάλυψή τους σε μία φάση, κάλυψη των πραγματικών αναγκών της Εκπαίδευσης, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμό τους.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις επιλογές του υπουργείου, που αντί για κάλυψη των αυξημένων αναγκών, προχωρά σε ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών με κλειστά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν ούτε καν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές, ο αριθμός των τμημάτων, οι εγκρίσεις των ολιγομελών, οι αναθέσεις κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, με προφορικές εντολές προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης περικόπτονται χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών Παράλληλης Στήριξης, Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς το υπουργείο Παιδείας ομαδοποιεί τις ανάγκες σε σχολικούς νοσηλευτές και ΕΒΠ και ορίζει ότι σε κάθε σχολείο θα υπάρχουν μέχρι 2 εργαζόμενοι στην Παράλληλη Στήριξη, που θα οδηγήσει σε μείωση του παραπάνω προσωπικού κατά 50%. Αναδεικνύοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται και απαιτώντας να μην εφαρμοστούν τα παραπάνω, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών διοργανώνουν παρεμβάσεις σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Την απόσυρση της εγκυκλίου του γενικού γραμματέα του υπουργείου, τη διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, την έγκριση όλου του προσωπικού της Παράλληλης, του ΕΒΠ και του νοσηλευτικού προσωπικού ζητούν οι εκλεγμένοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, καλώντας τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ, επιστολή γονέων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες δείχνει πως η Παράλληλη Στήριξη όχι μόνο δεν αντέχει τις νέες περικοπές, αλλά οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από αυτές που κάλυπτε μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς αναφέρονται στα προβλήματα στη λειτουργία του θεσμού, στα οποία περιλαμβάνονται η μη έγκαιρη προσέλευση της παράλληλης στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο συστηματικός διαμοιρασμός των Παράλληλων Στηρίξεων παρόλο που οι αποφάσεις των ΚΕΣΥ ορίζουν στήριξη πλήρους ωραρίου, η κατάταξη πολλών παιδιών στις «ελαφριές περιπτώσεις» χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει, με αποτέλεσμα να μένουν συνήθως χωρίς Παράλληλη Στήριξη.

Τονίζουν πως πολλοί γονείς αναγκάζονται να αναλάβουν μόνοι τους την οικονομική επιβάρυνση, για να προσλάβουν ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη, καλούμενοι να πληρώσουν ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, ενώ πολλοί γονείς, κυρίως άνεργοι, δεν είναι καν σε θέση να το διαθέσουν.

«Αυτή η κατάσταση έχει κλονίσει πολλές οικογένειες και ψυχικά και οικονομικά», τονίζουν ζητώντας άμεση κάλυψη με Παράλληλη Στήριξη για όσα παιδιά το δικαιούνται, με πλήρη στήριξη για όλο το σχολικό ωράριο, με έγκαιρες προσλήψεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέριμνα να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ταυτόχρονη υλοποίηση αιτήματος της Παράλληλης Στήριξης και του σχολικού νοσηλευτή σε περιπτώσεις που χρειάζεται, διορισμούς εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την επιστολή των γονέων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας.

Θα ανασχέσει την πανδημία... σε 27άρια τμήματα

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με ακόμα χειρότερους όρους απ' ό,τι τα έκλεισε, μεγαλώνοντας την ανησυχία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις για τη μεταδοτικότητα σε μικρές ηλικίες μεγαλώνουν.

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης (βλέπε αναλυτικά σελ. 7), που σε ό,τι αφορά τα σχολεία περιορίστηκαν στο ζήτημα του εμβολιασμού και της διάγνωσης, χωρίς να έχει παρουσιαστεί ακόμα κανένα συγκεκριμένο μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τη συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας τους μέσα στη σχολική χρονιά.

Κι αυτά, ενώ η πανδημία αποτελεί πραγματικότητα εδώ και ενάμιση χρόνο και όχι «πρωτόγνωρη συνθήκη», ενώ υπάρχουν η αρνητική εμπειρία και συμπεράσματα από τις επιλογές της κυβέρνησης για τη διαχείρισή της με το ανοιγοκλείσιμο σχολείων, με πολύπλευρες επιπτώσεις για τους μαθητές.

Ωστόσο η κυβέρνηση, αντί για παραπέρα προσλήψεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, δεν έχει σχεδιάσει ακόμα ούτε μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον ο όρος της αραίωσης του αριθμού μαθητών στις αίθουσες, που αποτελεί ανάγκη και ουσιαστικό μέτρο, όχι μόνο για την προστασία της υγείας της σχολικής κοινότητας και των οικογενειών τους, αλλά και για την κάλυψη με καλύτερους όρους των αυξημένων μαθησιακών αναγκών και αντιμετώπιση των κενών που δημιουργήθηκαν τους μήνες της τηλεκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικά, τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό πως με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας μειώνονται τα τμήματα του 39ου ΓΕΛ Αθήνας από 22 σε 17, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εν μέσω πανδημίας τμήματα 27 μαθητών!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου