Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν στην Καμπούλ


Μια ακόμη καταφανή απόδειξη των παζαριών που γίνονται για τους όρους συνεργασίας των Ταλιμπάν με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι η συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς είχε εμπιστευτική συνομιλία με τον Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Washington Post».

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση αμερικανών πολιτών και αφγανών συμμάχων εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πάνω από 200 εκ. ευρώ θα δώσει η ΕΕ στο Αφγανιστάν για «ανθρωπιστική βοήθεια»

Ερωτηματικά προκαλούνται από την ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ θα «αυξήσει» την «ανθρωπιστική βοήθεια» στο Αφγανιστάν σε περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να διευκρινίζει αν όντως τμήμα των χρημάτων θα πάνε στους Ταλιμπάν...

«Στη σημερινή Σύνοδο των ηγετών του G7 θα ανακοινώσω την αύξηση της ανθρωπιστικής στήριξης προς τους Αφγανούς, εντός και εκτός της χώρας, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια έρχεται να προστεθεί στις συνεισφορές των κρατών-μελών για τη βοήθεια προς το λαό του Αφγανιστάν» έγραψε στο Τwitter η πρόεδρος της Επιτροπής.

Συνοπτικές εκτελέσεις καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για συνοπτικές εκτελέσεις και άλλα εγκλήματα από τους Ταλιμπάν.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε σήμερα ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις (ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που διαπράχθησαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στις οποίες συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και περιορισμοί στις γυναίκες και στις διαδηλώσεις κατά της εξουσίας τους.

Η Μπατσελέτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτελέσεις, αλλά κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, να συστήσει έναν μηχανισμό για τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών των Ταλιμπάν.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κρύβονται φοβούμενοι αντίποινα καθώς «οι Ταλιμπάν εξακολουθούν τις έρευνες σε σπίτια πόρτα-πόρτα».

«Ήδη καταγγέλλονται έρευνες, συλλήψεις, παρενοχλήσεις και εκφοβισμός καθώς και αρπαγή περιουσίας και αντίποινα» αποφάνθηκαν.

Το Συμβούλιο θα εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν το Πακιστάν και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας το οποίο εκφράζει την ανησυχία τους για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν κατονομάζει τους Ταλιμπάν ούτε προβλέπει τη σύσταση επιτροπής με αποστολή της να ερευνήσει τις καταγγελίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

 

1 σχόλιο:

  1. https://iskra.gr/%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%bc%ce%ad%cf%83%cf%89-%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%8c%cf%80%ce%bb/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου