ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Εκτίναξη φόρων για μισθωτούς κατά 12,8%, για νέες απαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους που πληρώνουν σταθερά κάτω από το 5% των άμεσων φόρων
Τη μονιμοποίηση και την επέκταση των φοροελαφρύνσεων για τις ισχυρές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, με φόντο και την κατάθεση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 στις αρχές Οκτώβρη. Την ίδια ώρα η δημοσιονομική πολιτική συμπληρώνεται με σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και παρεμβάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά από τις ισχύουσες (με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ., ενώ ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον «δημοσιονομικό χώρο» και αντίστοιχα τα πακέτα που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ηδη λοιπόν σε ισχύ είναι:
-- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, με το «μπιλιετάκι» για τον λαό - μέσω του προϋπολογισμού - να φτάνει στα 815 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
-- Νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 24% στο 22%, ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε φέτος και θα ισχύει σε μόνιμη βάση από το 2022 με κόστος 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
-- Το καθεστώς των υπεραποσβέσεων στο 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, που εφαρμόζεται για 3 έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, σε συνέχεια βέβαια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στον λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο (για έρευνα, καινοτομία κ.ά.). Η παραπέρα αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι σχετικές ενισχύσεις - εκταμιεύσεις σε ποσοστό 30% αφορούν επιδοτήσεις των ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ ψηλά στη λίστα των επιδοτήσεων βρίσκονται και οι ψηφιακές επενδύσεις.
Θυμίζουμε ότι από τον πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης και των εκταμιεύσεων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται 13 «ορόσημα» μόνο για το 2021. Μεταξύ αυτών μέτρα για την «ενθάρρυνση της εξωστρέφειας» των επιχειρήσεων, φορολογικά εργαλεία πιο «φιλικά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων, υπεραπόσβεση για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, νομοθετική ρύθμιση για στρατηγικές επενδύσεις κ.ο.κ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εμπλουτίσει τη λίστα με τις παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου με μέτρα όπως:
-- Μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση απέναντι στον λαό καθώς οι συγχωνευμένες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν συμβολικό φόρο επί των κερδών τους, 11%.
-- Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των λεγόμενων «πράσινων επιχειρήσεων» εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, φορολογικά κίνητρα για την αγορά «πράσινων» ομολόγων και μετοχών (όπως μειωμένος φόρος στα μερίσματα των επενδυτών κ.ά.).
Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012.
Με τη νέα «βελτιωμένη» ρύθμιση δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα μεταφοράς τυχόν μη συμψηφισθέντων ποσών χρεωστικής διαφοράς, λόγω μη επάρκειας φορολογικών κερδών στο επόμενο έτος, στο οποίο θα υπάρχει επάρκεια κερδών. Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω δραστική μείωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς τον φόβο για τυχόν λογιστικές ζημιές που θα τις εξανάγκαζαν σε νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων με τη συμμετοχή του Δημοσίου.
Να σημειωθεί επίσης ότι τα ζητήματα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται στην ατζέντα του 11ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας. Στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων και η αποπληρωμή στις εγχώριες τράπεζες ποσού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που αφορά καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια. Θα συζητηθεί επίσης το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.
Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει όχι μόνο με τις συνέπειες που θα έχουν τα παραπάνω σε νέα πλήγματα στις ανάγκες του, αλλά και με γενίκευση των χαρατσιών και της φοροληστείας.
Με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,5% το 2022, ενώ το 2023 θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, για να ενισχυθεί περαιτέρω σε 2,8% το 2024 και σε 3,7% το 2025.
Παράλληλα, η συνολική μάζα των φόρων αναμένεται το 2022 στα 49,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. φέτος με αύξηση 8,5%. Μεταξύ άλλων, με βάση τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) αναμένεται να ενισχυθεί φτάνοντας στα 11,4 δισ. (από 10,1 δισ. φέτος) με αύξηση 12,8%.
Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο φόρος νομικών προσώπων (κάθε είδους επιχειρήσεων) αναμένεται μόλις στα 3,2 δισ., ενώ με βάση τις ισχύουσες προβλέψεις ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2022 θα φτάσει σε 6,2% (από 3,6% φέτος) και οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 κατά 30%.
Παραπέρα, από την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβρη φέτος θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, π.χ. για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου