Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Καταγγέλλει τη σύσταση Μονάδας «Ασφάλειας και Προστασίας» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


 Με την έναρξη του νέου εξαμήνου, οι φοιτητές βρέθηκαν πίσω στα αμφιθέατρα και στα εργαστήριά τους έπειτα από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο η πραγματικότητα που αντίκρισαν και αντιμετωπίζουν καθημερινά οι χιλιάδες φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν που άφησαν πίσω τους τον Μάρτη του 2020.

Συγκεκριμένα, φοιτητές αποκλείονται από τα μαθήματά τους λόγω πληρότητας στις αίθουσες, οι καθηγητές δεν αρκούν για να σπάσουν τα τμήματα, οι διδακτικές ώρες σε πολλά μαθήματα μειώνονται, οι εργολαβικές καθαρίστριες έπειτα από τις απολύσεις των μόνιμων συμβασιούχων είναι μόνο 24 (αντίθετα τα χρήματα που παίρνει ο εργολάβος είναι τα διπλάσια από αυτά που ξόδευε το Πανεπιστήμιο νωρίτερα), οι μηχανολόγοι συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε ΠΡΟΚΑΤ(!), ενώ οι φοιτητές της Γεωπονίας παστώνονται κάθε μέρα στην αστική συγκοινωνία. Τραγική είναι η κατάσταση και στη φοιτητική μέριμνα καθώς στις εστίες του Βόλου υπάρχουν μόλις 40 δωμάτια με ενοίκιο(χαράτσι) 20 ευρώ το μήνα και στη λέσχη δικαιούνται περίπου 1.200 φοιτητές δωρεάν σίτιση από τους 12.000 συνολικά φοιτητές της πόλης.

Λεφτά τώρα για τους φοιτητές - Όχι για αστυνόμους και διαγραφές!

Το υπουργείο Παιδείας και η διοίκηση του Πανεπιστημίου είχαν όλο τον διαθέσιμο χρόνο για να προετοιμαστούν ώστε να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Όμως για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι ανάγκες των φοιτητών να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια δεν είναι προτεραιότητα αφού την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αξιοποιούν χρήματα του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) για να προχωρήσουν σε σύσταση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας. Έπειτα από 2 αναβολές της εγκαθίδρυσης σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας εξαιτίας των μαζικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων πανελλαδικά, το ΠΘ προχωρά στην εφαρμογή άλλης μιας πτυχής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, μετατρέποντας το Πανεπιστήμιο ακόμη πιο αφιλόξενο για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους στη μόρφωση, ωστόσο πιο φιλικό για τις εταιρείες ώστε να επενδύουν ανενόχλητες όπως συμβαίνει ήδη.

Η Μονάδα αυτή θα λογοδοτεί στον πρύτανη και θα έχει ως αρμοδιότητες τη "φύλαξη των υποδομών και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου", "την αποτροπή παρακώλυσης της λειτουργίας του Ιδρύματος", "την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης", "θα στελεχώνει και θα λειτουργεί τα κέντρα ελέγχου και παρακολούθησης (κάμερες)"! Επιπλέον σε αυτήν τη Μονάδα θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), ο επικεφαλής με λίγα λόγια της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για κάθε Ίδρυμα!

Από τις παραπάνω αρμοδιότητες γίνεται φανερό ότι θα αξιοποιηθεί στην ένταση της καταστολής μέσα στα ιδρύματα, στο χτύπημα της διεκδίκησης των φοιτητών, στην απαγόρευση κινητοποιήσεων σε όργανα διοίκησης ακόμα και Γενικών Συνελεύσεων! Η Μονάδα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις υπάρχουσες υπηρεσίες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Είναι η Μονάδα που θα έχει συντονιστικό ρόλο για την ΟΠΠΙ, που θα εξειδικεύσει και θα εφαρμόσει το νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Στόχος τους δεν είναι σε καμία περίπτωση η "ασφάλεια" της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου που η ελεύθερη έκφραση ιδεών, η συνδικαλιστική δράση, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και οι αγωνιστικές μορφές πάλης θα απαγορεύονται. Κατά συνέπεια, ένα Πανεπιστήμιο όπου όλα τα παραπάνω θα είναι ποινικοποιημένα, συμβάλλει στη δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος ιδιαίτερα ελκυστικού τόσο σε εργολάβους όσο και σε εταιρείες προκειμένου να μην κινδυνεύει η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Για τους φοιτητές, ασφαλές είναι το Πανεπιστήμιο που οι σπουδές τους θα αποτελούν προτεραιότητα και όχι κόστος για τις διοικήσεις, το Πανεπιστήμιο που θα παρέχει αναβαθμισμένη γνώση, ακολουθώντας τις σύγχρονες δυνατότητες που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και δεν θα προσαρμόζει τα προγράμματα σπουδών με βάση τα κριτήρια που θέτει η αγορά εργασίας.

Οι φοιτητές έχουν πείρα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σκοπούς έρχονται να εξυπηρετήσουν τέτοιου είδους μονάδες. Όπως και την άνοιξη έτσι και τώρα με οργανωμένη απειθαρχία μέσα από τους μαζικούς τους φορείς έχουν τη δύναμη να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης!

Τέλος, καλούμε κάθε φοιτητή, κάθε Φοιτητικό Σύλλογο όπως επίσης και τους Συλλόγους Καθηγητών και εργαζομένων του Πανεπιστημίου να καταδικάσουν τη στάση της πρυτανείας.

 ΤΟ ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου