Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Νοέμβρης 1973: Ανακοίνωση του Γραφείου του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο


Τις μέρες αυτές ο Ελληνικός λαός έγραψε μια από τις ηρωικότερες σελίδες στην ιστορία του για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Η παγκόσμια προοδευτική κοινή γνώμη παρακολούθησε με κρατημένη την ανάσα τον εξαήμερο μεγαλειώδη αγώνα της Ελληνικής Φοιτητικής και εργαζόμενης νεολαίας, της εργατικής τάξης και του λαού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας...


Στις έξη αυτές μέρες τα νειάτα της Ελλάδας, η εργατική τάξη και ο λαός της Αθήνας αψηφώντας τους πραιτωριανούς της δικτατορίας (αστυνομία - λοκατζήδες - πεζοναύτες - ΕΣΑ - θωρακισμένα) σήκωσε πολύ ψηλά τη σημαία της πάλης για το γκρέμισμα της λαομίσητης χούντας. Η αδούλωτη Αθήνα ξανάζησε τις μεγάλες μέρες της Εθνικής μας Αντίστασης κατά της ναζιστικής - φασιστικής κατοχής. Οι γεμάτες ηρωισμό και αυτοθυσία σκηνές της εποχής εκείνης επαναλήφτηκαν στο κέντρο, στους δρόμους, στο Πολυτεχνείο, στα γιαπιά και στις συνοικίες της πρωτεύουσας. Με προτεταμένα τα στήθη του ο λαός της Αθήνας υπεράσπισε το αναφαίρετο δικαίωμα του να ζήσει λεύτερος, απαλλαγμένος από την ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, κυρίαρχος και νοικοκύρης στον τόπο του. Υπεράσπισε μπροστά στην έκπληκτη ανθρωπότητα την τιμή της Ελλάδας. Ο Μεγαλειώδης αυτός αγώνας ενάντια στη δικτατορία και τους πάτρονές της, ξέσκισε το προσωπείο της δήθεν πολιτικοποίησης και πορείας προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία και επιβεβαίωσε τη θέση του κόμματός μας ότι μόνο η ενιαία, συνεπής, μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να γκρεμίσει το λαομίσητο καθεστώς της χούντας. Ανεμοσκόρπισε το πείραμα της δοτής Μαρκεζινικής πρωθυπουργίας και τίναξε στον αέρα τα όνειρα των συμβιβαστών κάθε απόχρωσης. Στιγμάτισε στα μάτια όλου του κόσμου την Μαρκεζινική κυβέρνηση, σαν κυβέρνηση δολοφόνων του λαού και της νεολαίας.


Εντρομη η χούντα και η Μαρκεζινική μαριονέτα της μπροστά στο λαϊκό ξεσήκωμα μετάτρεψε ξανά την Ελλάδα σε περιχαρακωμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αχόρταγη από το αίμα που έχυσε ξανάφερε τις φριχτές μέρες των ομαδικών συλλήψεων, των βασανιστηρίων, των έκτακτων στρατοδικείων, των αστυνομικών μπλόκων, των προπηλακισμών και της καταπάτησης κάθε ίχνους ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ατομικής ελευθερίας (...)

Το γραφείο του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σ' ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και στα πρωτοπόρα νειάτα και τον καλεί να συνεχίσει απτόητος τον αγώνα για τη δημοκρατία, τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία.

Αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της φασιστικής χουντικής θηριωδίας.

Εκφράζει την συμπάθεια του και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, των διωκόμενων και συλληφθέντων (...)

Καλεί τους κομμουνιστές και τους οπαδούς του ΚΚΕ, τα μέλη της κομμουνιστικής νεολαίας Ελλάδας, όλους τους νέους της Αριστεράς να μπουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων που ξετυλίγονται για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, για τη δικαίωση των αιτημάτων της φοιτητικής και εργαζόμενης νεολαίας, για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για την νίκη της λαϊκής κυριαρχίας, για μια νέα δημοκρατία.

* * *


Η παραπάνω ανακοίνωση του Γραφείου του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ γράφτηκε τρεις μέρες μετά την εισβολή των τανκ στο Πολυτεχνείο και την καταστολή του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στο καθεστώς της χούντας και δημοσιεύτηκε στον παράνομο «Ριζοσπάστη».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την κατάληψη του Πολυτεχνείου και είχαν καθοριστικό ρόλο στη γενίκευσή τους, στην κινητοποίηση του λαού της Αθήνας.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ μέσα στο Πολυτεχνείο, παρά τις αδυναμίες στην παρέμβασή τους, συμμετείχαν δραστήρια και έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση της κατάληψης, συνέβαλαν στην αντιιμπεριαλιστική - αντιδικτατορική γραμμή πάλης που κυριάρχησε και εκφράστηκε στη διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής.

Καθοριστική στην εξέλιξη των γεγονότων ήταν η παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Αθήνας. Η κατεύθυνσή τους, από το μεσημέρι της δεύτερης μέρας (15 Νοέμβρη), για κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού των συνοικιών από τη μια μεριά και των νέων, ειδικά των μαθητών από την άλλη, έδωσε νέο δυναμισμό και μαζικότητα στο Πολυτεχνείο.

Στις 16 Νοέμβρη, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε «την εργατική τάξη και το λαό να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά τη συμπαράσταση και βοήθειά του προς τους φοιτητές», ενώ ιδιαίτερα σημαντικός ήταν και ο ρόλος του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας», που παρέμβαινε άμεσα, μετέδιδε ανταποκρίσεις, καθοδηγούσε τις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου έφερε στο προσκήνιο τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίθεση στη δικτατορία με πιο οργανωμένο τρόπο, απέδειξε ότι κανένας μηχανισμός καταστολής και βίας, όσο και αν εμφανίζεται ως παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί τελικά να αντιμετωπίσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα, ενταφίασε οριστικά τα σχέδια της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης της χούντας, που γνώριζαν τη στήριξη ή την ανοχή αστικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων. Συνέβαλε, μαζί με το μετέπειτα πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, στη μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία τον Ιούλη του 1974.

Βέβαια, η μετάβαση στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν οδήγησε στην πραγμάτωση των αιτημάτων του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» και «Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν επίκαιρα. Κι αυτό διότι παρά την επιστημονική - τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το ΚΚΕ επιδιώκει το επόμενο διάστημα να τονωθεί η συλλογική συζήτηση για το πώς οι αγώνες για δημοκρατικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για το βιοτικό επίπεδο και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού θα εντάσσονται στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, για τον σοσιαλισμό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου