Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ακρίβεια και ανατιμήσεις ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα


 Νέο κύμα ακρίβειας, και μάλιστα ακόμα και για στοιχειώδη και βασικά είδη καθημερινής λαϊκής κατανάλωσης, ξέσπασε και τον Οκτώβρη, σε μια εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αποδεκατίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Η εκτίναξη της ακρίβειας αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Οκτώβρη (από 2,2% τον Σεπτέμβρη, 1,9% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλη) σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Μάλιστα οι ανατιμήσεις αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα:

  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε: Ψωμί 3,9%, ελαιόλαδο 22,1%, αρνί και κατσίκι 16,3%, πουλερικά 8,5%, νωπά ψάρια 7,9%, νωπά λαχανικά 9,3%, πατάτες 9,1%, τυριά 1,5%. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
  • 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φυσικό αέριο (όπου παρατηρείται εκτίναξη 132,3%), ηλεκτρισμό 18,9% και πετρέλαιο θέρμανσης 45,9%.
  • 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 22,3%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 30,4%, καινούργια αυτοκίνητα 5%.

Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φτάνουν το 1,4%, στα ξενοδοχεία το 10% κ.λπ.

Στην πραγματικότητα ο λαός «γεύεται» άλλη μια πλευρά της καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και της «επεκτατικής» πολιτικής για το τάισμα του κεφαλαίου, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην εκτίναξη του πληθωρισμού, που ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Και ακόμα κι αν τους επόμενους μήνες υπάρξει μια σχετική υποχώρηση, μετά το ράλι των ανατιμήσεων το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα παραμείνει και θα αποτελεί μόνιμο βραχνά για το λαϊκό εισόδημα.

Προαναγγελίες νέων ανατιμήσεων

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο και «πιθανόν να περάσουμε και το 4%». Απέδωσε τα φαινόμενα των ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μεγάλη ζήτηση - λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών - που δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά, δηλώνοντας ότι «δεν περιμέναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο μεγάλη έξαρση στην Ενέργεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία για το φετινό 12μηνο εκτιμάται πάνω από 6,1% και αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της επόμενης βδομάδας.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο πήχης της ανάκαμψης αναμένεται στα επίπεδα που ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας - πάνω από 6,1% φέτος - ενώ η νέα πρόβλεψη, παρότι θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή για ανάπτυξη 4,3% τον Μάη, δεν θα είναι η τελική. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος του έτους θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε άνοδο η βιομηχανική παραγωγή

Αύξηση 9,7% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβρη φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτέμβρη 2020, ενώ σε μέσα επίπεδα 9μηνου (Γενάρης - Σεπτέμβρης) η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 9,5%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Σεπτέμβρη στους κλάδους της μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 11,5%. Μεταξύ αυτών: Στη βιομηχανία τροφίμων κατά 7,5%, στην ποτοποιία κατά 13,3%, στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά 12,6%, στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 40,9%, κ.ο.κ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μέτρα - «ασπιρίνες» αντί για ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών

Την ώρα που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα «καλπάζουν» ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης»

«Ανθρακες ο θησαυρός» αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά τα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης» των νοικοκυριών από την εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, στο πνεύμα και των πρόσφατων «κατευθύνσεων» της Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός η οριζόντια επιδότηση για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα μέχρι τις πρώτες 300 kWh. Αντίστοιχα, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου το ύψος της επιδότησης για την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα, από 24 ευρώ. Η εφάπαξ επιδότηση - ομολογία και ότι η προηγούμενη δεν έφτανε ούτε για «ζήτω» - και αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να καλύψει τη μεγάλη αύξηση στις τιμές χονδρικής, που συνεχίζουν τον «καλπασμό» προς τα πάνω, παραμένοντας σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ (χτεσινές τιμές προημερήσιας αγοράς στο χρηματιστήριο Ενέργειας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά δεν θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων», και έτσι οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν και δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια που θα λάβουν τέλη Δεκέμβρη.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η κατανάλωση ρεύματος για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας χρήσης ηλεκτρικών σωμάτων, τότε θα πρέπει να αναμένονται «ρήτρες αναπροσαρμογής» ακόμα και με τριψήφιο αριθμό στα τιμολόγιά τους, με δεδομένο ότι συμπαρασύρονται προς τα πάνω και οι υπόλοιπες χρεώσεις του τιμολογίου και όχι μόνο καθαυτή η τιμή της κιλοβατώρας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χτες και «στήριξη» στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, η οποία είναι απλώς αναστολή της χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για το επόμενο έτος. Ετσι, οι οικιακοί καταναλωτές θα χρεωθούν ολόκληρη την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και απλώς θα πληρώσουν αργότερα μέσα στον επόμενο χρόνο τα τέλη χρήσης των επόμενων δύο μηνών.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και τα κυβερνητικά μέτρα για τις επιχειρήσεις χαμηλής τάσης ηλεκτρισμού, για τις οποίες αναστέλλεται για διάστημα πέντε μηνών, από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη του 2022, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Θυμίζουμε ότι με τους προηγούμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς η συντριπτική πλειοψηφία επαγγελματιών και εμπόρων είδε ρήτρες αναπροσαρμογής κατά μέσο όρο περί τα 250 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα και τα τετραγωνικά του καταστήματος έφταναν σε εξωφρενικά ποσά.

Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, ο υπουργός Ενέργειας επιχείρησε να εμφανίσει τα παραπάνω ως «μήνυμα» ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο», την ώρα που προωθεί αποφασιστικά την πολιτική που προκαλεί το πρόβλημα και αρνείται να προχωρήσει ακόμα και στα στοιχειώδη μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επαγγελματιών, απορρίπτοντας ξανά πρόσφατα τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση στα ενεργειακά αγαθά των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου