Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ομολογεί τις επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων


Την ώρα που πυκνώνουν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real», μίλησε για «προστασία» των συνόρων, αποφεύγοντας να κάνει αναφορά στις σχετικές επιχειρησιακές δράσεις του ελληνικού Λιμενικού και παραδεχόμενος ουσιαστικά τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία.

Είπε ότι «δεν επιτρέπουμε σε μια βάρκα να εισέλθει παράνομα στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο η παρουσία του Λιμενικού σε εκείνο το σημείο και η άμεση ενημέρωση των τουρκικών λιμενικών αρχών αρκεί, μπορεί να αργήσουν κάποιες ώρες, αλλά τελικά θα έρθουν να τους μαζέψουν. Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς υπάρχουν κανόνες για την ασφάλεια των συνόρων, δίνει απόλυτα το δικαίωμα στα κράτη- μέλη να αποτρέπουν παράνομες εισόδους στα χωρικά ύδατα».

Σε ερωτήσεις με ποιον τρόπο «συμμορφώνονται» οι επιβάτες στις λέμβους - θαλασσοπνίχτες, απάντησε πως «αντιλαμβάνεστε ότι είναι λάθος να αποκαλύψει κάποιος πώς κινείται επιχειρησιακά το ΛΣ». Πρόσθεσε δε, προκλητικά, ότι «το να μην επιτρέψεις σε κάποιον να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με έναν τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο και σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο ζωές, είναι αυτό που κάνουμε και μας επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο». Σύμφωνα όμως με όσες καταγγελίες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, αυτός ο «τρόπος» είναι η αφαίρεση της εξωλέμβιας μηχανής από κατάφορτες λέμβους και η εγκατάλειψη των επιβατών τους μεσοπέλαγα σε σωστικές λέμβους που παρασύρονται από αέρα και ρεύματα. Και συνέχισε την πρόκληση δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους ξεριζωμένους, την ώρα που δεν έχει επικυρώσει μια σειρά Συνθήκες προστασίας των προσφύγων, ενώ μίλησε και για «υβριδική απειλή, όπως έχει επιβεβαιώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και από κει και πέρα βάλαμε τη δική μας επιφυλακή στο μέγιστο».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες το Λιμενικό γυρόφερνε στο νότιο Αιγαίο ένα ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο κατάφορτο με περίπου 400 ξεριζωμένους, με στόχο της κυβέρνησης την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Αφησε μάλιστα τους ανθρώπους αυτούς για τρεις μέρες στη θάλασσα χωρίς τη στοιχειώδη βοήθεια, μέχρι να τους οδηγήσει τελικά στο κλειστό κέντρο - φυλακή της Κω.

Αυτή είναι η «μοίρα» των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε μια σειρά χώρες όπου συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις (πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ) και της βαρβαρότητας στην οποία έχουν καταδικαστεί οι λαοί τους: Να γίνονται «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και να καταλήγουν στις ΝΑΤΟικού τύπου φυλακές της ΕΕ οι οποίες έχουν στηθεί στα νησιά και στον Εβρο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου