Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και στις υπηρεσίες ασύλου, των εργολάβων, των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων και των ΜΚΟ καταγγέλλει με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, το οποίο σηκώνει όλο το βάρος της λειτουργίας των υπηρεσιών των δομών, είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με πολλά και διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, οι συμβάσεις αυτές είτε έχουν ήδη λήξει είτε λήγουν άμεσα και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόλυση, χωρίς η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει καν μπει στον κόπο να τους ενημερώσει.
Πρόκειται μεταξύ άλλων για προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών του ΕΟΔΥ, που η σύμβασή τους λήγει στις 31.12.2021, εν μέσω μάλιστα όξυνσης της πανδημίας. Η απόλυσή τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο κρίσιμες και σε κάθε περίπτωση υποστελεχωμένες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και το σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών που καρκινοβατεί. Η προοπτική επέκτασης των συμβάσεών τους με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν αποτελεί λύση, διαιωνίζοντας αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ομηρία των συμβασιούχων εργαζομένων ΙΔΟΧ. Με αλλεπάλληλες ολιγόμηνες συμβάσεις κι ενώ επιτελούν κρίσιμο ρόλο και έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία, ζουν -πολλοί από αυτούς με καταγωγή από άλλες πόλεις- σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαιωνίζει το πολλαπλά επιζήμιο ευρωενωσιακό καθεστώς, που εφάρμοζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους και ΜΚΟ, εμποδίζοντας τη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με όλο το απαραίτητο πεπειραμένο προσωπικό.
Στην ανεργία επίσης οδηγούνται αυτές τις μέρες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σε άλλες τεχνικές εργασίες, που είχαν προσληφθεί με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει παραδώσει σε εργολάβους την καθαριότητα στα ΚΥΤ, τόσο στα εναπομείναντα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Λέσβο, Έβρο, όσο και στις νέες υπερδομές-φυλακές σε Σάμο, Κω και Λέρο. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι ενώ οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και τεχνικών εργασιών στους νέους αναδόχους υπεργολάβους εργάζονται για ψίχουλα με τρίμηνες συμβάσεις με το πρόσχημα του ευμετάβλητου των προσφυγικών ροών, την ίδια στιγμή οι εργολάβοι απολαμβάνουν χρυσοφόρες συμβάσεις 4 ετών με δυνατότητα επέκτασής τους και για άλλα 4 χρόνια!
Ανάλογη εργασιακή αβεβαιότητα και γαλέρα βιώνει και η κατηγορία εργαζομένων μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO), που απασχολούνται μέσω εργολαβικών - δουλεμπορικών γραφείων, αποκαλύπτοντας τον αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, των οργανισμών και προγραμμάτων της, που ξεθεμελιώνουν και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζικές προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα, χωρίς εργολάβους, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ΜΚΟ. Να ενισχύσουν την οργάνωσή τους στα σωματεία, την ενότητά τους, τον συντονισμό με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στον σχεδιασμένο κατακερματισμό που επιδιώκουν όλα αυτά τα χρόνια ΕΕ, κυβερνήσεις, προωθώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και το έκτρωμα Χατζηδάκη. Αυτοί οι αντεργατικοί νόμοι πάνε χέρι-χέρι με τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος προσφύγων - μεταναστών, τα νέα κέντρα-φυλακές της ΕΕ, τις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις, τον δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων. Μαζί με την πάλη τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά να θέσουν στο στόχαστρο τους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, που σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά. Να καταδικάσουν την απαράδεκτη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, να διεκδικήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας με την ευθύνη του κράτους και με στελεχωμένες υπηρεσίες όπως και Επιτροπές Ασύλου στην Τουρκία με την ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, για να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα εξής ερωτήματα:
«Με ποια αιτιολογία Κομισιόν και ελληνική κυβέρνηση διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και στις υπηρεσίες ασύλου, των εργολάβων, των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, των ΜΚΟ σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και της ουσιαστικής στήριξης προσφύγων και μεταναστών;
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, μέσα από τη μετατροπή όλων των συμβάσεων αυτού του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού σε αορίστου χρόνου και την απορρόφησή του, μαζί με τους εργαζόμενους των ΜΚΟ, σε έναν κρατικό φορέα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου και φιλοξενίας χωρίς εργολάβους, γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και ΜΚΟ;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου