«Εδώ είναι στρατός, εδώ πρέπει να ξεχάσετε όσα δικαιώματα είχατε πριν τη θητεία σας. Εδώ μαθαίνετε την πειθαρχία γιατί έξω η ζωή είναι ζούγκλα και πρέπει να μπορείτε να επιβιώνετε. Εδώ θα δέχεστε όλες τις εντολές των ανωτέρων σας, όπως αύριο θα δέχεστε τις εντολές του εργοδότη σας. Για να περάσετε καλά μία θητεία χωρίς προβλήματα, δεν πρέπει να σχολιάζετε ή να αμφισβητείτε τις αποφάσεις της διοίκησης, ο στρατός έχει ιεραρχία όπως και η κοινωνία. Κρατήστε τη γνώμη σας για τον εαυτό σας, μην κάνετε πολιτική συζήτηση, μην συζητάτε για πράγματα που συμβαίνουν έξω από το στρατόπεδο, τώρα η ζωή σας είναι εδώ».
Σειρές και σειρές στρατευμένων έχουν ακούσει τα παραπάνω από στελέχη κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ακόμα και πριν από αυτή - ως συμβουλή - από ανθρώπους που ήδη έχουν υπηρετήσει. Εξαίρεση δεν αποτελεί και η σειρά που ορκίστηκε πριν λίγες βδομάδες, με τις παραπάνω και αντίστοιχες «νουθεσίες» να δίνουν και να παίρνουν στα στρατόπεδα της χώρας. Είναι όμως έτσι;
Ας λυθεί η ...«παρεξήγηση»!Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τα δικαιώματα των κληρωτών στρατιωτών, των σμηνιτών και των ναυτών, το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν διαμορφώνει κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς για τον φαντάρο, πέρα από την επιβολή της γενικής υποχρέωσης για θητεία στη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 4, στο πλαίσιο της οποίας αποστολή, μέλημα και υποχρέωση των κληρωτών στρατιωτών είναι να συμβάλλουν αποκλειστικά και μόνο στην άμυνα της χώρας. Συνεπώς, δεν υπάρχει ούτε μπορεί να διαμορφωθεί συνθήκη αναστολής ή περιορισμού των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του στρατευμένου. Ο Στρατιωτικός Κανονισμός 20-1, ο οποίος κυρώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/1984, προβλέπει και ρυθμίζει τα ζητήματα της Υπηρεσίας, χωρίς περιορισμό και χωρίς αναστολή δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.
Αρα, με κανέναν τρόπο δεν «προβλέπεται» ο περιορισμός ή η αναστολή των δικαιωμάτων που έχει ο κληρωτός στρατευμένος ως πολίτης, όπως και η επιβολή άλλων καθηκόντων πέραν της άμυνας της χώρας.
Αυτό πρέπει να το γνωρίζει κάθε στρατευμένος, γιατί πάνω στην άγνοια του συγκεκριμένου ζητήματος, μερική ή ολική, συχνά «πατούν» ορισμένες διοικήσεις, ερμηνεύουν κατά το δοκούν, για να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» μέσα στις μονάδες.
Οι νέοι στρατευμένοι έχουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που έχουν και στην πολιτική τους ζωή!
Αυτό αφορά όλους τους κληρωτούς στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες. Ορισμένα από αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα - ενδεικτικά αναφέρονται εδώ με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις - είναι:
1. Η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία, για διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ, για τερματισμό του στοιβάγματος κατά δεκάδες σε θαλάμους και κοινόχρηστους χώρους, για καθαρισμούς και συνεχείς απολυμάνσεις των μαγειρείων και των τουαλετών. Για δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων υλικών και μέσων για την προστασία από τον κορονοϊό για όλη τη διάρκεια της θητείας. Για οργάνωση από την υγειονομική υπηρεσία της προσωποποιημένης ενημέρωσης όλων των στρατευμένων σχετικά με τα εμβόλια, προκειμένου να εξασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό εμβολιασμού, για κάλυψη των κενών σε υγειονομικό προσωπικό, υλικά και μέσα των ΣΤ.ΕΠ. Για εξασφάλιση με υπηρεσιακά μέσα ή με δωρεάν μεταφορά της μετάβασης των στρατευμένων για τον εμβολιασμό τους.
2. Η διεκδίκηση ώστε η Υπηρεσία να εξασφαλίζει επαρκή σε ποσότητα και ποιότητα σίτιση, όπως και όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης, υπόδησης, τα συναφή διακριτικά τους και όσα άλλα είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους δωρεάν. Να έχουν οι στρατευμένοι ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας του στρατοπέδου και δημοτικών χώρων.
3. Η διεκδίκηση ώστε το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνολικού ποσού των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω εξόδου να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα οι ημερομηνίες των γκρουπ πρέπει να καθορίζονται και να ανακοινώνονται έγκαιρα ώστε οι φαντάροι που επιθυμούν να ταξιδέψουν με αεροπορικό μέσο (ή δεν έχουν άλλο τρόπο, π.χ. για όσους υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ) να μην επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά.
4. Η διεκδίκησή τους για έκτακτη οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει τα έξοδά τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ώστε να σταματήσει η κοροϊδία των 8,62 ευρώ το μήνα. Ωστε να καταργηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς στους 12 μήνες, μέτρο που αυξάνει παραπέρα το οικονομικό βάρος που ήδη χρυσοπληρώνουν οι οικογένειες των στρατευμένων. Ωστε να λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ μπροστά στις γιορτές και οι στρατευμένοι που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια να λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 751 ευρώ. Ακόμη, για επαναπρόσληψη στον ίδιο εργοδότη μετά το πέρας της θητείας, καθώς και για αναστολή κάθε υποχρέωσής τους προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
5. Η ελεύθερη έκφραση και γενικά το δικαίωμα να διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Οι στρατευμένοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να συγκροτούν επιτροπές στρατευμένων στις μονάδες τους, να αναφέρονται υπηρεσιακά για ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, υγιεινής, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ζητούν τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου. Εχουν το δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο εντός της μονάδας, να τον αξιοποιούν ανεμπόδιστα, να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, την ειδησεογραφία και να διαβάζουν κατά τον ελεύθερό τους χρόνο όποια εφημερίδα επιθυμούν, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
6. Η έκφραση διαμαρτυρίας ενάντια σε καψόνια, ώστε να μη γίνονται, να καταργηθούν οριστικά, όπως και κάθε είδους αυθαιρεσίες ανωτέρων. Το δικαίωμα να διατυπώνουν τη γνώμη τους ελεύθερα, εντός της μονάδας τους, ενάντια στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, σε βάρος άλλων λαών, ενάντια στη δημιουργία αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας. Να διατυπώνουν τη γνώμη τους ενάντια σε εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων κατά παραγγελία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας, αντίθετα την υπονομεύουν, μπλέκοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους. Το δικαίωμα να απομονώνουν τις φασιστικές - εθνικιστικές απόψεις που καλλιεργούν το μίσος απέναντι σε άλλους λαούς, απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απέναντι στο εργατικό κίνημα.
7. Εκτός μονάδας κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, είτε στις εξόδους τους ή κατά τη διάρκεια των πάσης φύσεως αδειών τους, οι στρατευμένοι έχουν απόλυτα και ανεμπόδιστα όσα δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης. Εχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής συμμετοχής σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Εχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν πολιτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, να επισκέπτονται και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των σωματείων τους. Εχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις ενάντια σε πολέμους και επεμβάσεις σε άλλες χώρες, σε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν ότι μοναδική αποστολή και υποχρέωση των στρατευμένων είναι το να συντελούν αποκλειστικά και μόνο στην άμυνα της χώρας. Εχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και αυτοί στο πλάι του λαού μας, στον αγώνα που δίνει ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, καθώς και ενάντια στη σχεδιασμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια για τη συρρίκνωση και κατάργηση λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε κάθε πλευρά της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
8. Το δικαίωμα να ψηφίζουν στις όποιες εκλογές, όπως επίσης και η Υπηρεσία να διασφαλίζει την άσκηση του δικαιώματος αυτού. Αντίστοιχα ο στρατευμένος μπορεί απεριόριστα να ασκεί τα αστικά του δικαιώματα (σύναψη γάμου, διαζυγίου, συμφώνου συμβίωσης, σύνταξη διαθήκης, κατάρτιση των οποιωνδήποτε δικαιοπραξιών).
...και η ουσίαΌλα τα παραπάνω είναι γνωστά στα στελέχη του υπουργείου Αμυνας, των διαφόρων Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν λέμε κάτι καινούριο. Κι όμως, ορισμένοι από αυτούς είναι «ξεχασιάρηδες» και επιλεκτικοί απέναντι σε διατάξεις ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος, κουρελιάζοντάς το, όπου δεν τους βολεύει.
Τελικά αποδεικνύεται καθημερινά ότι το ζήτημα εάν θα γίνονται σεβαστά ακόμη και τα στοιχειώδη αναφαίρετα δικαιώματα των στρατευμένων, εάν θα ασκούνται και εάν θα διευρύνονται, είναι ζήτημα διεκδίκησης, πάλης, συσχετισμού δυνάμεων, όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται και στη ζωή έξω από τα στρατόπεδα. Αυτό αφορά τη διεκδίκηση των στρατευμένων μέσα στα στρατόπεδα, αφορά αντικειμενικά όμως και το εργατικό κίνημα, τα κινήματα των βιοπαλαιστών της πόλης και του χωριού, τους νέους και τις νέες λαϊκής καταγωγής που παλεύουν για σύγχρονα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ο κάθε στρατευμένος που στέκεται στην αναφορά διαμαρτυρόμενος, που λέει τη γνώμη του θαρρετά, όπως έχει κάθε δικαίωμα, δεν είναι μόνος του, στην πραγματικότητα συμβάλλει με τη στάση του να σηκώνουν το κεφάλι ψηλά και άλλοι νέοι.
Η πραγματική, αναντικατάστατη δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι νέοι στρατευμένοι την περίοδο της θητείας τους, είναι η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση, και αυτό επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα από αμέτρητα παραδείγματα. Αυτή είναι η ουσία! Αλλωστε, όσες κυβερνήσεις και εάν έχουν περάσει, συνεχίζοντας η μία από εκεί που το άφηνε η προηγούμενη, πρόσθεταν νέα εμπόδια στη στρατιωτική θητεία. Οι κατακτήσεις που υπάρχουν μέσα σε στρατόπεδα και βελτιώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τις συνθήκες διαβίωσης, ήταν επειδή οι στρατευμένοι διεκδίκησαν τις ανάγκες τους.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και σ' αυτήν τη φάση της ζωής ενός νέου ανθρώπου βρίσκονται δίπλα του, μαζί του στη διεκδίκηση, στην έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη, όπως άλλωστε δίπλα του είναι και στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά. Η πλειοψηφία των διαμαρτυριών των στρατευμένων θα παρέμεναν στα αζήτητα αν δεν δημοσίευαν τις επιστολές τους ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής», το πόρταλ «902.gr» και το «alt.gr», εάν δεν έφτανε στη Βουλή η φωνή των στρατευμένων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Το πρόσφατο γεγονός στο ΚΕΕΔ, με την τιμωρία του καταδρομέα, ο οποίος συμμετείχε στη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αθήνα, και τελικά το γεγονός ότι πάρθηκε πίσω η απαράδεκτη αυτή απόφαση μετά το κύμα καταδίκης από δεκάδες στρατιώτες από όλη τη χώρα, την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων, απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και δεκάδες φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δείχνει ότι μόνο ο αγώνας και η αλληλεγγύη είναι ικανά να θωρακίσουν τα δικαιώματα των στρατευμένων.
Του Νίκου Ζαχαρόπουλου, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου