Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να διαχειριστεί το κύμα των ανατιμήσεων, αξιοποιώντας βέβαια και τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων, με ποσά που φορτώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και στις πλάτες του λαού. Παράλληλα, επιδιώκει κάποιες λεγόμενες συμφωνίες κυρίων, συγκεκριμένα με τους ιδιοκτήτες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, που βέβαια έχουν το πάνω χέρι στην τελική διαμόρφωση των τιμών.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας βάζει φρένο στις όποιες προσδοκίες και τα σενάρια σχετικά με υποτιθέμενες μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Οπως χαρακτηριστικά ξεκαθάρισε, «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».
Επιπλέον, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων επανάλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023.
Θυμίζουμε ότι η ραγδαία επιτάχυνση του επίσημου πληθωρισμού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έφτασε τον Νοέμβρη του 2021 στο 4,8% (από 3,4% τον Οκτώβρη, 2,2% τον Σεπτέμβρη, 1,9% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλη). Μεταξύ άλλων, οι ανατιμήσεις, οι μεσοσταθμικές ανατιμήσεις στην ομάδα Διατροφή και μη Αλκοολούχα ποτά έφτασαν σε 3,5%, στη Στέγαση σε 17,7% (λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 37,8%, φυσικό αέριο 180,9%, πετρέλαιο θέρμανσης 45,2%, ενοίκια κατοικιών) κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ που ανακοινώθηκαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία - έχει διαφορετική στάθμιση σε σχέση με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή - εκτινάχτηκε τον Δεκέμβρη του 2021 στο 4,4%, από 4% τον Νοέμβρη, ενώ όπως όλα δείχνουν οι ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς του επίσημου πληθωρισμού, η ακρίβεια σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης «ήρθε για να μείνει», ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο πληθωρισμός - βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή - αναμένεται να απογειωθεί το 2022 στο 3% (από 0,6% στο 12μηνο του 2021), ενώ η όποια αποκλιμάκωση αναμένεται το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι «θα αποκατασταθούν τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και θα υποχωρήσουν οι τιμές Ενέργειας και εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων».
Μάλιστα, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, εάν οι περιορισμοί στον εφοδιασμό διαρκέσουν περισσότερο και εάν αύξηση των μισθών μεγαλύτερη από την παραγωγικότητα μετακυλιστεί στις τιμές καταναλωτή».
Την ίδια στιγμή και ενώ και χτες η τιμή της χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας κινήθηκε πάνω από τα 230 ευρώ, με τα λαϊκά νοικοκυριά να είναι καταδικασμένα στην ενεργειακή φτώχεια, νέες επιδοτήσεις μοιράζονται απλόχερα στους βιομήχανους.
Οι εξελίξεις στην αγορά Ενέργειας έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι παρά τα αποπροσανατολιστικά ευχολόγια της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων περί «παροδικής ανωμαλίας των αγορών», οι υψηλές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου θα ταλαιπωρήσουν για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αφού ξεκάθαρα είναι αποτέλεσμα των «πράσινων πολιτικών» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις εξαγγελίες της περασμένης βδομάδας περί «επιδότησης» στους λογαριασμούς ρεύματος έδειξε για μια ακόμα φορά ότι κύριο μέλημά της είναι η προστασία των κερδών των ενεργειακών ομίλων, που όλο αυτό το διάστημα έχουν στήσει «πάρτι» στο χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να προστατεύσει από τις μεγάλες αυξήσεις τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους που είναι καταναλωτές Ενέργειας, αφήνοντας - φυσικά - τα λαϊκά νοικοκυριά στο περιθώριο. Η οριζόντια επιδότηση με 65 ευρώ/MWh ή στο 50% των αυξήσεων όλων των εμπορικών τιμολογίων, ανεξαρτήτως τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή), συνιστά πολιτική επιλογή με ξεκάθαρη ταξική ταυτότητα. Η επιδότηση κατά 50% της αύξησης για τους μικρομεσαίους μεροκαματιάρηδες, που μετά βίας πλήρωσαν τα προηγούμενα αυξημένα τιμολόγια, θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο βούλιαγμα στον φαύλο κύκλο ρυθμίσεων, δόσεων και οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, το ίδιο ποσοστό επιδότησης συνιστά πραγματικά σημαντική παροχή για τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή, εμπορία και προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μέσω άλλων εταιρειών που ανήκουν στη μητρική, άρα είναι αυτοί που κερδίζουν όλο αυτό το διάστημα από την εκτόξευση των τιμών. Με λίγα λόγια, οι κλάδοι Ενέργειας των γνωστών εγχώριων βιομηχανικών ομίλων έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα τεράστια κέρδη για λογαριασμό των μετόχων της μητρικής εταιρείας και την ίδια στιγμή ο κατασκευαστικός ή ο κλάδος χαλυβουργίας του ίδιου ομίλου θα επιδοτείται για το 50% της αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρισμού...
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε νέο «πακέτο» οριζόντιας επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος πρώτης κατοικίας, η οποία θα είναι κλιμακωτή, με σκοπό όπως ειπώθηκε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση Ενέργειας. Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα θα επιδοτείται το 80% της αύξησης και για κατανάλωση από 151 έως 300 KWh το 60%, με μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Η επιδότηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα ανέλθει στα 180 ευρώ ανά MWh, δηλαδή σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου απορροφάται το 90% της αύξησης.
Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά, σε συνέχεια αυτών που έχουν επιβληθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, ελέω «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στους νέους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στη χαμηλή τάση θα προστεθεί το 30% των αυξήσεων χονδρικής για τις πρώτες 300 KWh κατά μέσο όρο συγκριτικά με την προηγούμενη εκκαθάριση, ενώ το 10% των αυξήσεων θα επιβληθεί και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου