Οι νέες μεγάλες δυνατότητες που διαμορφώνονται ώστε στα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη (βλ. σελ. 8 - 9) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (και σε άλλες πόλεις, σε διαφορετικές ημερομηνίες) να υπάρξει μαζική κάθοδος στον δρόμο και συμμετοχή περισσότερων σωματείων και φορέων αποτυπώνονται από τις συγκλονιστικές εικόνες των μεγάλων απεργιακών μαχών των τελευταίων βδομάδων.
Επίσης, από την τεράστια και πολύμορφη αλληλεγγύη που αποσπούν αυτές οι αναμετρήσεις, όπως των λιμενεργατών στην COSCO και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, χώροι που ο καθένας τους έχει δεχτεί πάνω από 300 μηνύματα στήριξης από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι τέτοια η αξία αυτής της έκφρασης αλληλεγγύης, που μετά και τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, εργαζόμενοι που είναι στον αγώνα κ.ά., τροφοδοτεί την κοινή δράση, τον συντονισμό της πάλης ανάμεσα σε κλάδους και χώρους δουλειάς.
Οι διεργασίες λοιπόν που είναι σε εξέλιξη στο εργατικό - λαϊκό κίνημα φαίνονται από το γεγονός ότι τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο συζητούν, εκτός από εργατικά σωματεία, που πήραν και τη σχετική πρωτοβουλία, ενώσεις και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, μαθητικά συμβούλια, φοιτητικοί σύλλογοι, ακόμα και πολιτιστικοί φορείς σε συνοικίες της Αθήνας. Επίσης, συνδικαλιστικές οργανώσεις που σε προηγούμενες κινητοποιήσεις δεν συμμετείχαν, σήμερα το συζητούν και παίρνουν σχετικές αποφάσεις.
Αυτές οι δυνατότητες δείχνουν την ανάγκη τις επόμενες μέρες να μην υπάρχει διοίκηση σωματείου και ομοσπονδίας, να μην υπάρχει Επιτροπή Αγώνα, άλλες μορφές οργάνωσης του κινήματος που δεν θα συζητήσουν, δεν θα κάνουν υπόθεσή τους την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Με πρακτικά μέτρα για τη μαζική προπαγάνδα, με ανακοινώσεις, αφίσες, διεκδικητικά πλαίσια με βάση τα οξυμένα προβλήματα κάθε κλάδου και χώρου, με πολύμορφη δράση που θα βοηθάει στη μαζική συμμετοχή, να «ξεσηκωθούν κι οι πέτρες» μέχρι τις 26/2. Να φανεί στην πράξη ότι «δεν πάμε για ένα ακόμα συλλαλητήριο», αλλά ο στόχος είναι αυτή η κινητοποίηση να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε, όπως φαίνεται, θα γιγαντωθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, καθώς και οι πιέσεις να σκύψουν το κεφάλι, να «αναμένουν» λύσεις «από τα πάνω» ώστε ανενόχλητοι η εργοδοσία, οι μονοπωλιακοί όμιλοι να ξεσαλώνουν σε βάρος του λαού που υποφέρει.
Τα συλλαλητήρια παίρνουν λοιπόν παλλαϊκά χαρακτηριστικά, αφού στο επίκεντρο έχουν τα προβλήματα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια και που δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας διαμορφώνουν μια εφιαλτική κατάσταση: Ακρίβεια και ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και στην Ενέργεια, που βάζουν όλο και πιο σφιχτά τη θηλιά των χρεών στον λαιμό των εργαζομένων. Εκατόμβη νεκρών καθημερινά λόγω του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, του κριτηρίου «κόστους - οφέλους» που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Φυσικές και «αφύσικες» καταστροφές από αναμενόμενες κακοκαιρίες που αποκαλύπτουν τις υποδομές - ρημαδιό με ευθύνη του κράτους και την εγκληματική «ιδιωτική πρωτοβουλία» σε κρίσιμες για τη ζωή του λαού εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι βλέπουν γύρω τους έναν προκλητικό χορό εκατομμυρίων ευρώ που πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες πηγές. Βλέπουν τα πάνω από 4 δισ. ευρώ για τις ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες αλλά και τη διαρκή διαφήμιση των «απροσδόκητων» ρυθμών ανάκαμψης εν αναμονή και της νέας τουριστικής σεζόν.
Αυτές οι τραγικές για τον λαό αντιφάσεις ήρθαν στην επιφάνεια με τους μεγάλους αγώνες που είναι σε εξέλιξη σε στρατηγικούς κλάδους και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα. Μια δράση η οποία αναπτύσσεται σε επιχειρήσεις που παράγουν τεράστιο πλούτο, φωτίζοντας ότι στο σημερινό σύστημα προϋπόθεση γι' αυτό είναι το τσάκισμα των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.
Ταυτόχρονα, τέτοιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίνουν κουράγιο σε όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μπορούν να παρακινήσουν για δράση ακόμα κι εκείνους που μέχρι χτες δίσταζαν, να πάρουν «διαζύγιο» από το «δεν αλλάζει τίποτα». Είναι αγωνιστικές διεργασίες που μπορούν να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στη μοιρολατρία, στο δηλητήριο της αναμονής για «λύσεις» από κυβερνητικούς και άλλους «σωτήρες», αλλά και στον εγκλωβισμό σε «σωτήριες διεξόδους», όπως η «πράσινη ανάπτυξη», η «γεωπολιτική αναβάθμιση» κ.ο.κ. Σε όλες εκείνες δηλαδή τις «συνταγές», που από τη μια θέλουν τον λαό στη γωνία και από την άλλη του φορτώνουν τα σπασμένα πότε της κρίσης, πότε της ανάπτυξης και πότε της εμπλοκής σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι.
Εκεί, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι γίνονται πρωταγωνιστές για τη ζωή και το δίκιο τους, εκεί που χτυπάει η καρδιά της πάλης για το μεροκάματο, για την προστασία του εισοδήματος, ενάντια σε απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, εκεί εκφράζεται και η δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Αυτή η δύναμη αναδείχθηκε στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της περασμένης Πέμπτης με την κάθοδο στην Αθήνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι έξω από το υπουργείο Οικονομικών συναντήθηκαν με τους αγωνιζόμενους εργάτες από μια σειρά κλάδων που δίνουν μάχη τις τελευταίες μέρες.
Τέτοιες είναι οι κινητοποιήσεις:
-- Στην κορυφαία μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας, τη ΛΑΡΚΟ, με παραγωγικές δυνατότητες που σπανίζουν σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως για την παραγωγή σιδηρονικελίου και ανοξείδωτου χάλυβα. Δυνατότητες δηλαδή που θα μπορούσαν όχι απλά να θρέψουν τους εργαζόμενους που κάνουν το «χώμα ατσάλι» και τις οικογένειές τους αλλά και να είναι πηγή πλούτου συνολικά για τον λαό. Αντί γι' αυτό η επιχείρηση απαξιώνεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, με τη σημερινή να της δίνει τη «χαριστική βολή», πάνω από 1.300 εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία και περισσότερες από 300 οικογένειες στον οικισμό της Λάρυμνας μένουν ξεσπιτωμένες, μπας και γλυκαθούν οι «στρατηγικοί επενδυτές» που πολιορκούν το εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Απέναντι σε αυτό το έγκλημα στέκονται εδώ και δύο χρόνια οι εργαζόμενοι σε όλες τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, έχοντας προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Μια δράση που τις τελευταίες μέρες, και μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, παίρνει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, με τις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας να είναι στο πόδι, ενώ το συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής αναμένεται να δώσει σήμα κλιμάκωσης.
-- Στο λιμάνι του Πειραιά, στις προβλήτες της COSCO, εκεί που πίσω από τις εμβληματικές επενδύσεις, τις «ευλογημένες» από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια και τα κέρδη - ρεκόρ με την ανάδειξη του Πειραιά σε «κόμβο», οι εργαζόμενοι ακόμα παλεύουν για να κατοχυρώσουν τα αυτονόητα: Τις ΣΣΕ, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Και με την απεργία τους την περασμένη Δευτέρα έδειξαν το μεγαλείο της δύναμης που έχουν οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους. Με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, την τεράστια αλληλεγγύη από όλο τον λαό κουρέλιασαν την προσπάθεια καταστολής. Αφησαν «σύξυλα» τα ΜΑΤ, τους βατραχανθρώπους, τις «αύρες» και τα στελέχη του Λιμενικού, οι οποίοι κράτησαν το λιμάνι «ανοιχτό», για να ...μην μπει τελικά ούτε ένας για δουλειά.
-- Στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν μια παλικαρίσια μάχη με απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Απέναντί τους έχουν μια εργοδοσία που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εύσημα για την «καινοτομία» της από όλες τις κυβερνήσεις, έχει καρπωθεί πακτωλό χρημάτων από «αναπτυξιακούς» νόμους, όπως του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, έχει τον πολυπόθητο για την αστική τάξη «εξαγωγικό προσανατολισμό», προμηθεύει κορυφαία ενδυματολογικά brand διεθνώς. Κι όμως, όλα τα παραπάνω δεν «προστάτευσαν» τους εργαζόμενους από την απληρωσιά και τις απολύσεις, από την εργοδοτική τρομοκρατία όταν αντέδρασαν διεκδικώντας το αυτονόητο: Να πληρώνονται για τη δουλειά τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
-- Στα «Πετρέλαια Καβάλας», σε μια ακόμα στρατηγικού χαρακτήρα βιομηχανία, οι εργαζόμενοι έζησαν ξανά το τι σημαίνει «θωράκιση των επενδυτικών σχεδιασμών»: Εργολαβίες, απολύσεις, επίθεση στους μισθούς. Και μόλις αντέδρασαν επιστρατεύτηκαν απέναντί τους αστυνομικές δυνάμεις σε μια επιχείρηση που δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή, ενώ την επόμενη μέρα βρέθηκαν απολυμένοι όλοι οι συνδικαλιστές - μέλη του ΔΣ του Σωματείου. Η παλλαϊκή αγωνιστική απάντηση που δόθηκε στην Καβάλα, τα δεκάδες σωματεία και οι μαζικοί φορείς που συντονίστηκαν στη μεγάλη σύσκεψη και στα συλλαλητήρια που ακολούθησαν, όπως και στη συναυλία αλληλεγγύης έδειξαν τις δυνατότητες που υπάρχουν να «ξεφύγει» η κοινή δράση από τα συνηθισμένα όρια, να συμμετάσχουν περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
-- Στον κλάδο των οικοδόμων, που συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, με την Ομοσπονδία τους να έχει αποφασίσει πανοικοδομική απεργία μέσα στον Μάρτη, την οποία προετοιμάζει με συζητήσεις στα Συνδικάτα, στα μεγάλα εργοτάξια και στους άλλους χώρους δουλειάς, συνεχίζοντας μια δράση που αποτελεί παράδειγμα και στήριγμα για όλη την εργατική τάξη.
Και, βέβαια, στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα μπλόκα των βιοπαλαιστών αγροτών που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, παλεύουν για να μπορούν να ζουν από την καλλιέργεια των χωραφιών τους, για εγγυημένο εισόδημα, για να μπορούν να παράγουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Για διεκδικήσεις δηλαδή που αφορούν όλο τον λαό, δείχνοντας την ανάγκη του κοινού συντονισμένου αγώνα, ο οποίος όλο και περισσότερο αναπτύσσεται στα μπλόκα, με τη συμμετοχή στις κατά τόπους κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων, Εργατικών Κέντρων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Μένουν ακριβώς δύο βδομάδες μέχρι το συλλαλητήριο. Δεκατέσσερις μέρες που για κάθε συνδικαλιστή, για κάθε εργαζόμενο και άνθρωπο του μεροκάματου που αγωνιά για την οργάνωση της πάλης, για κάθε σωματείο θα αποτελέσουν «πεδίο δόξης» για να «οργωθούν» χώροι δουλειάς, κλάδοι και συνοικίες, για να βρει αγωνιστική έκφραση το «ως εδώ και μη παρέκει» που ακούγεται σε κάθε λαϊκό σπίτι.
Στον βαθμό που σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συναντηθούν εκατοντάδες νέα σωματεία από επιχειρήσεις, κλάδους, άλλες μαζικές οργανώσεις, στον βαθμό που πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που οξύνει τα λαϊκά προβλήματα, συλλογικής διεκδίκησης και πάλης, τότε με άλλους όρους μπαίνει στην ημερήσια διάταξη η κλιμάκωση.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ανοίξει αυτή η συζήτηση παντού, σε όλα τα όργανα του κινήματος, χωρίς δισταγμούς, σε σωματεία και ομοσπονδίες, σε Εργατικά Κέντρα, σε μαζικούς φορείς, σε σχολεία και σχολές. Να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο δράσης και συντονισμού που θα δίνει «σάρκα και οστά» στο «τίποτα δεν χαρίζεται! Ολα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων».
Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης.
Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 17 Φλεβάρη ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία του εισοδήματος και την υγεία του λαού, αποφάσισε πλατιά σύσκεψη των αντιπροσώπων και των διοικήσεων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Συγκέντρωση την Παρασκευή 25 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό.
Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές από σωματεία που προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τα πρακτικά μέτρα για τη μαζική συμμετοχή.
Τέτοιες αποφάσεις παίρνουν σωματεία στον κλάδο των Τροφίμων, σχεδιάζοντας πρωτοβουλίες ώστε το κάλεσμα να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους. «Με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του κλάδου, που έχει ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής, έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες εξορμήσεις και περιοδείες σε μια σειρά χώρους δουλειάς», αναφέρει ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και του επιχειρησιακού Σωματείου στην «Tasty». Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρησιακών σωματείων προκειμένου το καθένα να οργανώσει το δικό του «παρών». Εκτός από την πανδημία και την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τους εργαζόμενους απασχολούν η ακρίβεια, οι τρομακτικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στις τιμές των καυσίμων, σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.«Τους προηγούμενους μήνες πήραμε μια σειρά πρωτοβουλίες στο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων. Πραγματοποιήσαμε κοινές συσκέψεις του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων, έγιναν πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις στην "Tasty". Σήμερα που το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται τέτοια επίθεση και οι μισθοί τελειώνουν πριν φτάσει ο μήνας στα μισά του, η ανάγκη να ενταθούν αυτές οι πρωτοβουλίες προβάλλει ακόμα μεγαλύτερη», σημειώνει ο Γ. Σχοινάς, αναδεικνύοντας τους ιδιαίτερους λόγους που έχουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο.
Στην ετήσια Γενική του Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») την Τετάρτη 16 Φλεβάρη (1 μ.μ. - 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο του εργοστασίου). Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Χαϊνάς, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο το Σωματείο θα συζητήσει με τα μέλη του και θα αποφασίσει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του επόμενου διαστήματος, στο οποίο ξεχωρίζει η μάχη για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα.
Σε τροχιά καθημερινών εξορμήσεων και συζήτησης ώστε να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο κινείται και το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.«Σε μια σειρά χώρους δουλειάς τα σωματεία και οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για αυξήσεις πραγματικές στους μισθούς, σε συνθήκες ακρίβειας που συρρικνώνει το εισόδημα, αναμετρούνται στην πράξη με αντεργατικές διατάξεις, όπως του νόμου Χατζηδάκη και των νόμων προηγούμενων κυβερνήσεων, με τα εμπόδια που θέτουν στην οργάνωση και τη διεκδίκηση», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Στάθης Σταθουλόπουλος.«Η πάλη του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας για κλαδική ΣΣΕ, για να καταργηθούν οι "ευέλικτες" μορφές δουλειάς και το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβικής εργασίας, για να μπει φρένο στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να επιβάλει δουλειά τα Σαββατοκύριακα, μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο», προσθέτει. Το ίδιο ισχύει και για το μέτωπο της διεκδίκησης μέτρων προστασίας από την πανδημία, το οποίο παραμένει ανοιχτό. «Πριν λίγο διάστημα προχωρήσαμε σε παρέμβαση σε επιχείρηση του κλάδου, στους εργαζόμενους της οποίας καταγράφηκαν 19 κρούσματα», αναφέρει και τονίζει την ανάγκη να ακουστεί δυνατά η φωνή της διεκδίκησης μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Boehringer - Ingelheim» είναι ένα από τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου που έχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στις 26 Φλεβάρη. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Μιχαηλίδης, υπενθυμίζει ότι τη συγκεκριμένη εταιρεία επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, επίσκεψη που συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς και μεγάλα λόγια για τις επενδύσεις και τη σημασία τους. «Τι σημαίνουν οι επενδύσεις, η αυξημένη παραγωγή, οι ανεβασμένοι τζίροι και η κερδοφορία για εμάς που μοχθούμε καθημερινά για να βγει η παραγωγή; Τι βελτίωση βλέπουμε στο εισόδημά μας τώρα που η ακρίβεια θερίζει και οι ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών μας μένουν ακάλυπτες;», σχολιάζει ο Π. Μιχαηλίδης και υπενθυμίζει ότι η εργοδοσία όλα τα προηγούμενα χρόνια περιορίστηκε σε «αυξήσεις» - ψίχουλα της τάξης του 0,8% έως 1,5%. «Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται: Γιατί δεν βελτιώνεται η ζωή μας; Γιατί το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας γίνεται όλο και πιο αβέβαιο; Γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση με την πανδημία; Το συλλαλητήριο μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε αγωνιστική διέξοδο σ' αυτόν τον προβληματισμό: Δεν είναι φυσιολογικό, ούτε δίκαιο να πλουτίζουν οι λίγοι και να φτωχαίνουν οι πολλοί, να μην έχουμε νοσοκομεία με εξοπλισμό και προσωπικό στον 21ο αιώνα, να πληρώνουμε τους ιδιώτες ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ. Πιάνοντας το νήμα αυτό, το Σωματείο θα φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, καλώντας τον να ανταμώσουμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Αττικής, να διαδηλώσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να γίνουμε μια φωνή απαιτώντας τη ζωή που μας αξίζει», τονίζει.
«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στη φτώχεια και στην ακρίβεια, διεκδικώντας μέτρα υγείας, υψηλής ποιότητας δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», τονίζει και ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου.«Ειδικά στον κλάδο της Ενέργειας, αυτήν την περίοδο, πίσω από την "πράσινη ανάπτυξη" δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα την κατάσταση που επικρατεί στα λαϊκά νοικοκυριά που πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι το 2021 και το 2022 πεθαίνει κόσμος επειδή προσπαθεί να ζεσταθεί με τα μαγκάλια γιατί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην πανάκριβη Ενέργεια. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι στον "λαμπερό" κλάδο της Ενέργειας τα σοβαρά εργατικά "ατυχήματα" έχουν γίνει καθημερινότητα για τους εργαζόμενους, είτε αυτοί δουλεύουν στα δίκτυα διανομής ρεύματος είτε στα εργοστάσια παραγωγής πετρελαιοειδών», υπογραμμίζει και συμπληρώνει:
«Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που γεννάει η ίδια η ανάγκη για την επιβίωση της εργατικής τάξης. Εμείς πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, να μη χάσουμε άλλο χρόνο, να δυναμώσουμε την πάλη και τις διεκδικήσεις μας για να κατοχυρώσουμε δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερά ωράρια. Για να γυρνάμε από τις δουλειές μας γεροί και υγιείς, να έχουμε ελεύθερο προσωπικό χρόνο, πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό».
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Σωματείο απευθύνεται μαζικά στους εργαζόμενους, σε όλα τα σωματεία και τους συνδικαλιστές,«ακόμα και σε αυτούς που μέχρι τώρα κρατάνε μία διαφορετική στάση, λέγοντάς τους ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, τώρα είναι η στιγμή να διαλέξουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Οτι είναι η ώρα να αφήσουν πίσω τους τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και να παλέψουν για τα δικαιώματα των εργατών», καταλήγει ο Χρ. Ματαράγκας.
Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο προετοιμάζουν επίσης σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Θριασίου: Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη οργανώνουν αυτοκινητοπορεία που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την Ελευσίνα (πάρκινγκ του «Lidl»), ενώ τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη θα προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα και στις 11 π.μ. στο ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
Σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Περιστέρι πραγματοποίησαν σύσκεψη και κατέληξαν στο εξής πρόγραμμα δράσης: Την Τρίτη 15 Φλεβάρη παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στον ΔΕΔΔΗΕ (Θηβών 57 Περιστέρι) ενάντια στις διακοπές ρεύματος. Το Σάββατο 19 Φλεβάρη συγκέντρωση - πικετοφορία στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο Περιστερίου (Εθν. Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή). Στις 22 και στις 24 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., αυτοκινητοπορείες στις γειτονιές του Περιστερίου (σημείο έναρξης: Ευαγγελίστρια). Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Περιστερίου για τα δημοτικά τέλη και συγκέντρωση - εξόρμηση στο κεντρικό κατάστημα του «Σκλαβενίτη» (Λ. Κηφισού 136).
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Πέμπτη 17 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. προχωρά σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας της στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με θέμα τον σχεδιασμό της δράσης της το επόμενο διάστημα.
.....Μέχρι και διπλάσιας αξίας οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά. Μεγάλες αυξήσεις στα είδη διατροφής και καθημερινότητας. Τρομερή αποτυχία της «ελεύθερης αγοράς» και της κυβέρνησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιδόματα-ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση. Αρνείται αναγκαία πιο γενικά μέτρα, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ηλεκτρικό, θέρμανση και βασικά είδη διατροφής. Αναγκαία σήμερα η ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων και το πέρασμα όλου του τομέα ενέργειας –και όχι μόνο της ΔΕΗ- στο δημόσιο, με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με λειτουργία υπό εργατικό κοινωνικό έλεγχο. Το ρεύμα και η θέρμανση είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα, να τελειώνουμε με τους ιδιώτες κερδοσκόπους, τις οδηγίες της ΕΕ και τα χρηματιστήρια!https://prin.gr/2022/02/pali/........ Τα γνωστά οπορτουνιστικά κουραφέξαλα των Τροτσκιστών του ΝΑΡ και όλου του οπορτουνιστικού συρφετού που μοναδικό στόχο έχει τον εγκλωβισμό του λαού στον καπιταλισμό. Τους ενημερώνουμε λοιπόν πως το κράτος δεν είναι ουδέτερο αλλά ο συλλογικός καπιταλιστής και υπάρχει πάντα ελεύθερη αγορά. Επίσης το πρόβλημα δεν είναι μόνο με την κακιά ...δεξιά... γιατί τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται και σε Ισπανία Πορτογαλία Τσεχία με Αριστερές κυβερνήσεις που συμμετέχουν και ...Κ.Κ όπως και σε χώρες που δεν είναι στην Ε.Ε. Αρα το πρόβλημα βρίσκεται στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στην κοινωνικοποίηση τους με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτά βάζουμε στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση στην κοινωνική συμμαχία και καλούμε όλους σε συμπόρευση με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα αποσπάμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Αφιερωμένα στους ....αντιτζανεττακιστές.... του ΝΑΡ. ..Χαιρετισμούς στον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστή Νταλακογεώργο. Να τον χαίρεστε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ