Να μη διαλέξουν οι λαοί ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και σε εμπλοκή από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών
Τρεις δεκαετίες από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και μετά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ένας νέος πόλεμος ξέσπασε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε προετοιμαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με την επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη στήριξη τους στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, των παραστρατιωτικών μηχανισμών και των φασιστικών ομάδων της Ουκρανίας καθώς και με το σχέδιο οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας.
Αποτελούν πρόκληση τόσο τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, για “άμυνα”, “ασφάλεια” κι “εγγυήσεις” όσο κι οι υποκριτικές εκκλήσεις για ειρήνη από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ που έχουν μακελέψει προηγούμενα τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Μάλι κ.α
Απαράδεκτη είναι κι η αντικομμουνιστική συκοφαντία του Πούτιν ενάντια στους Μπολσεβίκους, τον Λένιν και τη Σοβιετική Ένωση. Επιχειρεί να κρύψει ότι οι ίδιοι λαοί κι εθνότητες που για 7 δεκαετίες έζησαν ειρηνικά στο σοσιαλισμό σήμερα βιώνουν τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.
Πίσω από τα προσχήματα και τα ανιστόρητα κηρύγματα κρύβεται η αλήθεια ότι η ιμπεριαλιστική αυτή σύγκρουση αφορά το σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και από την άλλη την καπιταλιστική Ρωσία για το μοίρασμα αγορών, δρόμων μεταφοράς ενέργειας και σφαιρών επιρροής. Τις συνέπειες αυτών των ανταγωνισμών τις πληρώνουν οι λαοί και με το αίμα τους και με νέο γύρο ακρίβειας στην ενέργεια, τα καύσιμα κι άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Το συμφέρον των λαών είναι να μην διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που είναι ανάγκη να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες εμπλέκονται σε αυτόν τον πόλεμο πολύμορφα, με αποστολές εκτός συνόρων, ευρωατλαντικές βάσεις στο έδαφος τους και κούρσα εξοπλισμών για τις ευρωνατοικές ανάγκες.
Να παλέψουν για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο σε κάθε χώρα
Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
«Έφτασαν οι πρώτοι ξένοι εθελοντές», δηλώνει ο Ζελένσκι - Πρόκειται για μισθοφόρους των ΗΠΑ, λέει η Μόσχα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.902.gr/eidisi/kosmos/288214/eftasan-oi-protoi-xenoi-ethelontes-dilonei-o-zelenski-prokeitai-gia
Σαν κοινοί εγκληματίες θα αντιμετωπίζονται δυτικοί μισθοφόροι στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Διαγραφή-- Την επέμβαση του ΝΑΤΟ ζήτησε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.
https://www.902.gr/eidisi/kosmos/288279/oi-teleytaies-exelixeis-meta-apo-okto-meres-polemoy
Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.
ΔιαγραφήΠερίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.
Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.
Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.
Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.
Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.
Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21.
Ωστόσο, μέσα στο 1933 παρουσιάστηκαν σαφή δείγματα στροφής στη στρατηγική της ΚΔ κι εκφράστηκαν στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1933).
Η πρώτη διαφοροποίηση σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία εκφράστηκε με τον ορισμό του φασισμού, ο οποίος για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε ως «…η ανοιχτή τρομοκρατική διχτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σωβινιστικών και των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου»22.
Ταυτόχρονα, στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ, δίχως ακόμα ν’ αποτελέσουν περιεχόμενο των αποφάσεών της, εκφράστηκαν σκέψεις ότι η πτώση του φασισμού δε θα συνοδευτεί από την άμεση εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό θα είναι πανδημοκρατικός. Αυτές οι σκέψεις έγιναν λίγο αργότερα στρατηγική της ΚΔ.
Με το 7ο Συνέδριο η ΚΔ αποσπούσε το φασιστικό φαινόμενο από την οικονομική βάση του καπιταλισμού συνολικά που το γεννά, δηλαδή από το στρατηγικό ζήτημα λύσης της αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Ωστόσο θεωρούσε το φασιστικό ρεύμα τέκνο του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26. https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφήhttps://www.kordatos.org/thewries-polemou-oukrania/ Το κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι ο Μανιαδάκης Λιόσης κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. ...ΑΞΙΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΥποστηρίζουμε την Ειρήνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕναντιωθείτε στην εισβολή του Πούτιν! Εναντιωθείτε στην επέκταση του ΝΑΤΟ! Απορρίψτε την αντιρωσική ξενοφοβία! Δικαιοσύνη και ειρήνη για τους εργαζόμενους της Ρωσίας και της Ουκρανίας!
Οσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει Ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μόνο η προλεταριακή επανάσταση μπορεί να σταματήσει και κανένας άλλος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΑπάντηση