Αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση της πανδημίας είναι και πάλι ο λαός, ο οποίος παραμένει εκτεθειμένος στα πρωτόκολλα ανοσίας των κερδών του κεφαλαίου, με τους επιδημιολογικούς δείκτες να ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα και την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας να είναι στον «αυτόματο πιλότο». Κάθε σύσταση της κυβέρνησης έχει ως αφετηρία την «ατομική ευθύνη» και την «αυτοαξιολόγηση», είτε για τη χρήση μάσκας είτε για τον εμβολιασμό, ενώ κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται εκεί που ο ιός βρίσκει έδαφος για να διασπείρεται, όπως στα μέσα συγκοινωνίας, σε καράβια και αεροπλάνα, στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Δηλαδή εκεί που το κόστος της προστασίας της υγείας του λαού θεωρείται περιττή πολυτέλεια, δίχως όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Χτες 16 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 30.206 νεκρούς.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95, το 56,84% εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς.
Κατά 10% αυξήθηκαν και πάλι οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 231 και πλέον ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 208.
Επιβεβαιώθηκαν 23.748 κρούσματα, με τα 3.664 να αφορούν επαναλοιμώξεις, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος. Πάνω από το 50% των κρουσμάτων (12.606) εντοπίζονται στην Αττική, 1.640 στη Θεσσαλονίκη και 858 στο Ηράκλειο. Πάνω από 500 κρούσματα στα Χανιά, στη Λάρισα, στην Αχαΐα, ενώ 418 εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα, 313 στην Εύβοια. Πέντε Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 200 κρούσματα και 16 πάνω από 100, ενώ στα ύψη είναι και ο αριθμός των υπό διερεύνηση κρουσμάτων (756), επιβεβαιώνοντας την ανεπάρκεια της επιδημιολογικής επιτήρησης.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889, των επαναλοιμώξεων σε 165.417 (4,3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Τη βδομάδα 20 - 26 Ιούνη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν: Χανιά (+145%), Βόλος (+107%), Λάρισα (+101%), Θεσσαλονίκη (+100%), Ξάνθη (+97%), Αττική (+66%), Αλεξανδρούπολη (+43%), Ηράκλειο (+42%), Αγιος Νικόλαος (+37%), Ιωάννινα (+35%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Πάτρα (+3%).
Κι ενώ η κυβέρνηση αγνοεί τους παραπάνω δείκτες επιμένοντας στο ραντεβού τον Σεπτέμβρη με τον ιό, όλα προμηνύουν ότι ο λαός θα βρεθεί και πάλι «κρεμασμένος» ανάμεσα στις συμπληγάδες της «εξοικονόμησης πόρων» και της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπου δεν χωρούν ούτε η ολοκληρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση ούτε τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας ούτε η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Ταυτόχρονα παραμένει η σύγχυση, με ευθύνη της κυβέρνησης, γύρω από τους εμβολιασμούς, αφού παρότι άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η ενισχυτική δόση για τις ηλικίες 30 - 59 ετών, αυτή δεν «συστήνεται», καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Οπως είπε χτες ο υπουργός Υγείας, «ενώ ως τώρα είχαμε κεντρική πολιτική στα εμβόλια, πλέον το ECDC (...) έχει αφήσει την πρωτοβουλία στο κάθε κράτος - μέλος. Οπότε είναι λογικό να δημιουργείται μία σύγχυση, ειδικά για το Σεπτέμβριο στο τι θα γίνει»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου