Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκονται τα παζάρια και οι διαβουλεύσεις στη Γαλλία, πάνω στο νέο τοπίο που διαμόρφωσε ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών, στο φόντο των αναλύσεων περί κινδύνου «πλήρους παράλυσης» της χώρας και ανησυχίες για το αν θα μειωθεί η επιρροή της γαλλικής ηγεσίας στην «ευρωπαϊκή σκηνή».
Στο επίκεντρο των παζαριών, βρέθηκε όπως όλα δείχνουν και η πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», όπως αποκάλυψε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, μια ημέρα μετά την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας, η Μαρίν Λεπέν, απάντησε καταφατικά, επιβεβαιώνοντας πως δέχθηκε σχετική πρόταση από τον Μακρόν.
Tην πρόθεση του Μακρόν να αναζητήσει τη λύση σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» επιβεβαίωσε και ο γραμματέας του μεταλλαγμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ ο οποίος είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη.
Όσο αφορά τις χθεσινές συναντήσεις οι επαφές του Προέδρου ξεκίνησαν με τον ηγέτη των «Ρεπουμπλικάνων» («LR»), Κρ. Ζακόμπ, ο οποίος σε δηλώσεις του επέμεινε ότι οι «LR» δεν θα συνεργαστούν με το «Μαζί». Ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «προδοσία των ψηφοφόρων μας» και ανέφερε ότι «παραμένουμε στην αντιπολίτευση με αποφασιστικό» αλλά και «υπεύθυνο τρόπο».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, αφήνοντας μεγάλα «παράθυρα» συνεργασιών με τον Μακρόν για τα ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου, ο Ζακόμπ απάντησε σε ερώτηση για τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα περιμένει να δει τα κείμενα και σπεύδοντας να επισημάνει ότι «υπάρχει ανάγκη αύξησης των συντάξεων, θα περάσει από παράταση της περιόδου εισφορών, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις».
Σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό - έστω και κατά περίπτωση - αναγνώρισε και η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν (που ανακοίνωσε πως θα «παραδώσει» τα ηνία του κόμματος για να εστιάσει στο έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας). Μετά τη δική της συνάντηση με τον Μακρόν διαβεβαίωσε πως «αν τα μέτρα που κάθε φορά παρουσιάζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα ψηφίζουμε. Αν όχι, θα τα τροποποιούμε. Αν οι τροποποιήσεις μας δεν περιλαμβάνονται στα κείμενα τότε θα εναντιωνόμαστε», καταλήγοντας ότι «είμαστε βουλευτές υπεύθυνοι».
Διαθέσεις «διόρθωσης» και κοινής επεξεργασίας των προσπαθειών του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασαν και οι επικεφαλής άλλων κομμάτων.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS - συμμετείχε στη NUPES μαζί με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν), Ολιβιέ Φορ, που μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν ουσιαστικά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πίστεψα ότι κατάλαβε το μήνυμα των Γάλλων, με την έννοια ότι δεν μπορεί πια να είναι ο παντοδύναμος Πρόεδρος, ο υπερ-Πρόεδρος», ενώ χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πλούσια ανταλλαγή απόψεων» έσπευσε να αναρωτηθεί: «Τι θα κάνει τώρα; Θα είναι (αυτές οι συναντήσεις) απλά ένα πλαίσιο για να πει (ο Μακρόν) ότι είχε διαβουλεύσεις;...».
Όσον αφορά την «Ανυπότακτη Γαλλία», βασική συνιστώσα της NUPES («Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ενωσης»), της κεντροαριστερής - σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της (που σημειωτέον δεν διεκδίκησε βουλευτική έδρα) τόνισε και χτες ότι «δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία ούτε κυβέρνηση» και ότι «πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης Μπορν είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία δεν θα πάρει. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να καταλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Σημειωτέον, ο Μελανσόν έχει καταθέσει πρόταση συγκρότησης ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας για τις συνιστώσες της NUPES, που όμως δεν συναντά τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εταίρων του.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα απόψε στις 8 μ.μ. τοπική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου