Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Σε «τεντωμένο σχοινί», στενάζουν οι υγειονομικοί από τις τραγικές ελλείψεις

 
Τεράστιες οι λίστες αναμονής, χιλιάδες οι κενές θέσεις, ράντζα παντού και ο κορονοϊός φουντώνει

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊόυ να φουντώνει ξανά, μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι από Σεπτέμβρη η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο, όμως την ίδια στιγμή σε «τεντωμένο σχοινί» εξακολουθούν να βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να δίνουν μάχη για να τα κρατήσουν όρθια απέναντι σε μια πολιτική διαρκούς υποβάθμισης και έντασης της επιχειρηματικής δράσης.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Οι λίστες αναμονής μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας για ένα χειρουργείο εκτοξεύονται, οι εφημερίες μοιάζουν κάθε φορά με θρίλερ, αφήνοντας δεκάδες ασθενείς στα ράντζα, οι εργαζόμενοι γίνονται λάστιχο, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες. Σε αυτό το φόντο βρίσκουν έδαφος και τραγικά περιστατικά, όπως αυτό στη Θεσσαλονίκη, όπου ακυρώθηκε μεταμόσχευση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

ΕΝΙΘ: «Κατά συρροή εγκλήματα»

Την δραματική αυτή κατάσταση που αποτυπώθηκε πριν από μερικές μέρες στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καθώς προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, για διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Η ΕΝΙΘ αναφέρει τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα στο «Ιπποκράτειο», χαρακτηρίζοντάς τα «κατά συρροή εγκλήματα». Συγκεκριμένα, τον Ιούλη ασθενής με πιθανό λέμφωμα παραπέμφθηκε σε άλλο νοσοκομείο για βιοψία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, ενώ τον προηγούμενο μήνα για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος. Την ίδια ώρα, χρόνιος νεφροπαθής βρίσκεται στην αναμονή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη, εδώ και 2 μήνες.

Οι συνολικά 9 αναισθησιολόγοι που έχουν απομείνει σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα γίνουν 7 μέχρι τέλος του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 θέσεις και οι αναισθησιολόγοι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται στους 40.

Σημειωτέον ότι το «Ιπποκράτειο» είναι ένα νοσοκομείο με εξειδικευμένα και κρίσιμα κέντρα για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Χειρουργική κλινική μεταμοσχεύσεων και τα παιδιατρικά τμήματα. Με χιλιάδες χειρουργεία και έκτακτα περιστατικά.

Η ανακοίνωση σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις της αναπ. υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία υποστήριξε πως η πρόσφατη προκήρυξη 4 θέσεων αναισθησιολόγων στο «Ιπποκράτειο» κατέστη άγονη και πως οι γιατροί δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν στο ΕΣΥ, καλώντας το υπουργείο να αναλογιστεί τα δεκάδες «αντικίνητρα» που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους γιατρούς, όπως την υπερεφημέρευση και την εξόντωση (οι γιατροί σε αυτές τις θέσεις θα υποχρεώνονταν σε 15 εφημερίες τον μήνα), τις απλήρωτες εφημερίες (οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες πάνω από 6μηνο), τους πετσοκομμένους μισθούς και τα φύλλα πορείας για ημερήσιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς.

«Η τεράστια υποστελέχωση των νοσοκομείων δεν είναι ούτε καινούργιο φαινόμενο ούτε έκτακτο. Η γιγάντωση των κενών το τελευταίο διάστημα είναι απλά το "ώριμο φρούτο" της διαχρονικής πολιτικής της υποβάθμισης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους παραφυάδες σε όλα τα διοικητικά επίπεδα», σημειώνει η ΕΝΙΘ και προσθέτει πως «είναι στρατηγική στόχευση όλων όσοι κυβέρνησαν και διοίκησαν μέχρι τώρα να εξαθλιώσουν το ΕΣΥ για να πριμοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα και να εμπορευματοποιήσουν ακόμα παραπέρα την υγεία του λαού».

Μάλιστα, τονίζει πως τα επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία των ασθενών θα πληθαίνουν όσο προχωρούν τα σχέδια για το «Νέο ΕΣΥ» με τις μηδαμινές προσλήψεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, την εξόντωση των υγειονομικών και τον εξαναγκασμό των ασθενών να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας αναντίστοιχες των αναγκών τους.

Η ΕΝΙΘ καλεί τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό, με αφορμή τα τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν στο «Ιπποκράτειο», να καταδικάσει συνολικά τους υπεύθυνους και να αγωνιστεί για τη ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης και παράλληλα απαιτεί από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να αναλάβουν τις εγκληματικές τους ευθύνες και να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις αναισθησιολόγων για το σύνολο των θέσεων με παροχή των αναγκαίων κινήτρων.

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του «Ιπποκράτειου» σημειώνει από την πλευρά της την προκλητική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ιπποκράτειου», που υιοθετεί το «επιδερμικό επιχείρημα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας περί άγονων προκηρύξεων και προσπαθεί να αθωώσει τη σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου», καθώς κατέθεσε προτάσεις για ανακατανομές και μετακινήσεις αναισθησιολόγων από γειτονικά νοσοκομεία προς το «Ιπποκράτειο», πρόταση που, όπως σημειώνει, δεν διαφέρει από την πάγια τακτική των μετακινήσεων - μπαλωμάτων που ακολουθούν η κυβέρνηση, η ΔΥΠΕ και οι διοικήσεις.

5 παθολόγοι για 80 κρεβάτια, για επείγοντα και τακτικά ιατρεία...

Η απαξίωση του νοσοκομείου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η υποστελέχωση και οι τεράστιες ελλείψεις βρέθηκαν στο επίκεντρο και της πρόσφατης κινητοποίησης που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», απαιτώντας να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των ιατρών του νοσοκομείου, με προτεραιότητα κατεπείγοντος όσον αφορά τους παθολόγους, τους ακτινολόγους και τους χειρουργούς. Επίσης να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ακτινολογικού τμήματος, να μην αυξηθούν οι κλίνες Covid αν δεν αυξηθεί το προσωπικό και οι υπηρετούντες παθολόγοι. Στη συγκέντρωση μίλησαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ενώ παρευρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής, φορείς και συλλογικότητες. Επίσης παρευρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χάρης Βουρδουμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω καλοκαιριού, που οι εργαζόμενοι δικαιούνται να πάρουν τη νόμιμη άδειά τους στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα ενημερώθηκαν ότι από σήμερα θα αυξηθούν οι διατιθέμενες κλίνες Covid κατά 20, με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να ενισχυθεί το νοσοκομείο με παθολόγους, πνευμονολόγο, εντατικολόγο, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 5 μόνο παθολόγοι καλούνται να είναι υπεύθυνοι για 80 κλίνες ασθενών, ΤΕΠ και τακτικά ιατρεία.

«Θριάσιο»: 3 νοσηλευτές στη βάρδια για 44 ασθενείς!

Στο νοσοκομείο «Θριάσιο», μετά και τη συνεχιζόμενη αύξηση των ασθενών με COVID, επιδεινώθηκαν εκ νέου οι συνθήκες περίθαλψης όλων των ασθενών (COVID και non). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επικίνδυνων συνθηκών νοσηλείας παθολογικών ασθενών από το ανεπαρκές νοσηλευτικό προσωπικό της Α' Παθολογικής κλινικής, όπου 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 44 ασθενείς - πολλοί από αυτούς σε βαριά κατάσταση - σε θαλάμους της Α' και της Β' Παθολογικής κλινικής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Πνευμονολογική κλινική, όπου το ίδιο σχεδόν προσωπικό συνεχίζει για 29 μήνες τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 αλλά και στις υπόλοιπες κλινικές (ΩΡΛ, Ορθοπαιδική, Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιολογική - ΜΕΚ), όπου δύο νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν συχνά την ευθύνη για περισσότερους από 30 παθολογικούς ή χειρουργικούς ασθενείς. Λόγω των ελλείψεων αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων, παραμένουν κλειστές 3 χειρουργικές αίθουσες στα χειρουργεία του 1ου ορόφου, 2 αίθουσες στο Μαιευτήριο και 3 αίθουσες στο Κέντρο Εγκαυμάτων - με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.500 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση - ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» ολόκληρου του νοσοκομείου, ενώ γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Τραγική η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Χίου

«H κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει τραγική, παρά τις κυβερνητικές "δεσμεύσεις"», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο νοσοκομείο, για τα εγκαίνια του Τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου.

«Οι ασθενείς με Covid συνεχίζουν - δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας - να νοσηλεύονται σε κοντέινερ και οι ελάχιστοι συνάδελφοί μας προσπαθούν με το φιλότιμό τους να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή νοσηλεία σε άθλιες συνθήκες.

Τα πράγματα είναι τα ίδια και χειρότερα με το ΕΚΑΒ, όταν μάλιστα ο κ. Πλεύρης υποσχόταν ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Οι εργολάβοι βάζουν σιγά - σιγά πόδι σε μια σειρά βασικούς τομείς της λειτουργίας του νοσοκομείου», καταγγέλλει το Σωματείο.

Δεκάδες τα ράντζα στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο

Στο ΨΝΑ Δαφνί, το μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας, τα ράντζα όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά όσο περνάει ο καιρός συνεχώς αυξάνονται σε ένα επικίνδυνο επίπεδο. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ: 147% πληρότητα στα 9 ΨΤΕ, σε κλινικές με δύναμη 25 κλινών, στην τελευταία εφημερία εισήχθησαν 18 ασθενείς φτάνοντας τους συνολικά νεοεισερχόμενους ασθενείς στους 306. Που σημαίνει 81 ράντζα, το ψυχογηριατρικό τμήμα έχει ανεπτυγμένες κλίνες 35, ενώ η κλινική έχει δυνατότητα για 25. Μόλις το 47% των οργανικών θέσεων νοσηλευτικής είναι καλυμμένες. Ο Σύλλογος Εργαζομένων απαιτεί την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου, τη μείωση του αριθμού των εφημεριών και διαμηνύει ότι «δεν θα επιτρέψουμε οι κλινικές μας να γίνουν αποθήκες ανθρώπων, θα εμποδίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και αλλαγής των εργασιακών συνθηκών. Θα προασπίσουμε το δικαίωμα των ανθρώπων σε αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και θεραπείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου