ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Προκειμένου να κρύψει τη στρατηγική του σύμπλευση με τη ΝΔ και το πώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας σε δύο άρθρα του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, που προέβλεπαν ότι παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα παραμείνουν κανονικά ενταγμένες στο «Υπερταμείο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας την κοροϊδία, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται τώρα να βγαίνει στα κεραμίδια, ήταν αυτός ο οποίος έβαλε τις δύο εταιρείες στο «Υπερταμείο» το οποίο και ίδρυσε, ενώ τις διατήρησε ως ανώνυμες εταιρείες με μετόχους και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να έχουν κέρδος.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου έχει ως εξής:
«Θα ξεκινήσω από την υποκρισία νούμερο 1, η οποία δεν είναι και ουσιαστική. Αν δεν κάνω λάθος, το 2016, όταν ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, είχε εγερθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε πει ότι είναι συνταγματικές οι διατάξεις αυτές, όμως αυτή δεν είναι η ουσία, αν θέλετε.
Δεύτερον: Μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία τι παραδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι το "Υπερταμείο" δεν λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό παραδέχτηκε σήμερα και ζητάει να φύγουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από το "Υπερταμείο". Αρα δεν λειτουργεί το "Υπερταμείο" υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.
Ας πάμε στις ουσιαστικές υποκρισίες. Υποκρισία νούμερο 2 και η πρώτη ουσιαστική: Τι πρέπει να είναι; λέει το ΣτΕ. Δημόσια υπηρεσία. Και τότε γιατί έχετε μετατρέψει σε ανώνυμη εταιρεία και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ; Από το 1980. Πώς συμβιβάζεται; Θα μπορούσε να είναι δημόσια υπηρεσία, χωρίς βεβαίως να έχουμε αυταπάτες τι σημαίνει μια δημόσια υπηρεσία σ' ένα αστικό κράτος. Αλλά με εσάς, με πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, είναι ανώνυμες εταιρείες και οι ανώνυμες εταιρείες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Δεύτερον: Εφόσον θέλετε το κοινό καλό, γιατί τις εισαγάγατε στο Χρηματιστήριο; Το 2000 εισήχθη η ΕΥΔΑΠ και το 2001 η ΕΥΑΘ. Το Χρηματιστήριο δεν είναι ο "ναός" του τζόγου και της κερδοσκοπίας; Γιατί, λοιπόν, πρέπει να είναι εισηγμένες εκεί;
Τρίτον: Γιατί πρέπει να έχει τη συγκεκριμένη μετοχική σύνθεση; Δηλαδή, για παράδειγμα - θα τα καταθέσω στα πρακτικά - στην ΕΥΔΑΠ, εκτός από το 50,1% που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών, το 11,3% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το 30,8% σε νομικά πρόσωπα - επιχειρήσεις και το 7,8% σε φυσικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα που έχουν μπει στην ΕΥΔΑΠ γιατί μπήκαν; Για να κερδίσουν δεν μπήκαν; Εκαναν μια επένδυση για να είναι κερδοφόρα, άρα έχουν κέρδη. Το ίδιο και με την ΕΥΑΘ. Το 50,01% στην Εταιρεία Συμμετοχών, το 24% στο ΤΑΙΠΕΔ, το 5,5% στη "Suez", μια πολυεθνική, η οποία τι θέλει; Να διαχειριστεί τους υδάτινους πόρους θέλει και μάλιστα συμμετέχει και σ' ένα πρόγραμμα εκτεταμένων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την άρδευση, όπως και οι υπόλοιποι μέτοχοι, που μπορεί να είναι και νομικά πρόσωπα, 20,5%.
Μα, δεν είναι υποκριτικό να λέτε με τέτοιες μετοχικές συνθέσεις ότι είναι μια δημόσια υπηρεσία; Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν εκτός από μια εταιρεία η οποία αποσκοπεί στο κέρδος και όχι στο κοινωνικό και κοινό όφελος;
Τρίτο ζήτημα: Τα υδάτινα φράγματα ποιος τα διαχειρίζεται; Ιδιωτικές εταιρείες δεν τα διαχειρίζονται; Τα δίκτυα ποιοι τα συντηρούν; Ιδιωτικές εταιρείες δεν τα συντηρούν; Αυτά είναι ξεκομμένα από το νερό και την παροχή; Μετρήσεις ποιοι κάνουν; Σε εργολάβους δεν τις έχουν παραδώσει γιατί δεν έχουν προσωπικό ούτε η ΕΥΔΑΠ ούτε η ΕΥΑΘ για να κάνει τις μετρήσεις στους μετρητές; Υποκρισία νούμερο 3, λοιπόν, και η δεύτερη ουσιαστική.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα; Στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, ανεξαρτήτως μορφής. Δεν το πληρώνει τώρα ο κόσμος; Το πληρώνει ακριβά; Βεβαίως. Τα τέλη σύνδεσης, ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι πανάκριβα; Ποιοι τα πληρώνουν αυτά; Δεν εντάσσονται μέσα στη λογική διαχείρισης των υδάτινων πόρων; Τι είναι αυτά; Εμπορευματικός χαρακτήρας είναι αυτός. Η ανταποδοτικότητα τι σημαίνει; Εμπορευματοποίηση σημαίνει η ανταποδοτικότητα, κι όμως είστε υπέρ της ανταποδοτικότητας όλοι σας.
Και βεβαίως τι υποκρισία είναι αυτή, όταν υπάρχουν περιοχές και πόλεις στην Ελλάδα - και μάλιστα τουριστικές - που δεν έχουν νερό ή που έχουν ακατάλληλο νερό το 2022; Εδώ δεν υπάρχει θέμα; Σας έπιασε ο πόνος για το τι γίνεται γι' αυτές τις περιοχές; Τίποτε απολύτως.
Πάμε και στα υπόλοιπα. Υποκρισία νούμερο 4 και τρίτη ουσιαστική. Αποδέχεστε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και άλλα κόμματα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Την αποδέχεστε. Τι λέει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων; Μιλάει για εμπορευματοποίηση, για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικοποίηση. Αυτό λέει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα κόπτεστε ότι είναι και καλά δημόσια υπηρεσία και κοινωνικό αγαθό;
Αρα, λοιπόν, από αυτήν την άποψη εμείς θεωρούμε ότι είναι πολιτικό το ζήτημα και δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία υποκρισίας περί αντισυνταγματικότητας».
Τη στήριξή της στο εκ προμελέτης έγκλημα της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού, αποδεικνύοντας τη συνενοχή της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, εκφράζει η Κομισιόν σε απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την παράδοση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αττικής σε επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος, V. Sinkevicius, στην απάντησή του στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη αποδέχεται ως «1 το κρατούμενο» την παράδοση της λειτουργίας και της συντήρησης του ΕΥΣ σε επιχειρηματικούς ομίλους με πολλαπλές δυσβάσταχτες συνέπειες τόσο για τα λαϊκά στρώματα όσο και για τους εργαζόμενους.
Η Κομισιόν επικαλείται την αρμοδιότητα των κρατών - μελών για «τον τρόπο οργάνωσης της υδροδότησης» ή για «τον καθορισμό των τιμολογίων», ανάβοντας ουσιαστικά έτσι το «πράσινο φως» για την κερδοφορία των ομίλων και για την ανεξέλεγκτη αύξηση των λογαριασμών. Αποδεικνύοντας, έτσι, για ακόμη μια φορά, τους άθλιους ισχυρισμούς των απολογητών της ότι σύμφωνα δήθεν με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό. Αυτή είναι άλλωστε η πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που μεταξύ άλλων διατηρεί την ΕΥΔΑΠ στο «Υπερταμείο», όσο και της προκατόχου της του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αυτή που ενέταξε την ΕΥΔΑΠ σε αυτό καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη βάση των κατευθύνσεων και των Οδηγιών της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (πόσιμο νερό).
Οσον αφορά τους εργαζόμενους στο ΕΥΣ, η ευρωενωσιακή νομοθεσία για τις συνθήκες πρόσληψης και εργασίας που επικαλείται η Κομισιόν στην απάντησή της δεν είναι άλλη από αυτή που εντείνει το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διαρκώς εντεινόμενη εκμετάλλευσή τους. Ο δε «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», τον οποίο επικαλείται, αποτελεί έναν μηχανισμό εδραίωσης της εμβάθυνσης της αντεργατικής βαρβαρότητας σε όλη την ΕΕ, με «ελάχιστους» μισθούς, «ελαστική» εργασία και γενίκευση των εργολαβικών για να πριμοδοτούνται τα κέρδη των ομίλων.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη της παράδοσης του ΕΥΣ σε επιχειρηματικούς ομίλους αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η ακρίβεια πετσοκόβει άγρια το ισχνό εισόδημα που του απόμεινε, χρειάζεται να οργανώσει τον αγώνα του μαζί με τους εργαζόμενους στο ΕΥΣ, που ήδη κινητοποιούνται ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, διεκδικώντας να μην υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή του νερού, καμία διακοπή υδροδότησης στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες του λαού του Λεκανοπεδίου και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πάλη για φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό που θα καλύπτει τις ανάγκες τους με γνώμονα την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, τόσο για το νερό γενικά όσο και για το πόσιμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου