10/08/1809
Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
10/08/1884
Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, Ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.
Την περίοδο του Μεσοπολέμου είχε επισκεφτεί την Σοβιετική Ένωση μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928 σε συγκέντρωση στο θέατρο Αλάμπρα της Αθήνας Νίκος Καζαντζάκης και Παναΐτ Ιστράτι είχαν μιλήσει για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση θα απελάσει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.
Παναΐτ Ιστράτι: Ο Γκόρκι των Βαλκανίων
10/08/1913
Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική συνθήκη.
Συνθήκη Βουκουρεστίου10/08/1920
Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α’ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ' τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου.
Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη των Σεβρών
10/08/1944
Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο Βουρλιά Λακωνίας.
10/08/1944
Οι ναζί καίνε το Καρπενήσι. Βάρβαρες γερμανικές ναζιστικές ορδές και οι δωσίλογοι χαφιέδες τους έκαιγαν για δεύτερη φορά το ηρωικό Καρπενήσι
10/08/1945Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.
10/08/1947
Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ
10/08/1966
Το Αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη. Το «Λούναρ Ορμπιτερ 1» καταστράφηκε στις 29 του Οκτώβρη όταν προσέκρουσε στην απομακρυσμένη πλευρά του πλανήτη.
10/08/1967
Ο πραξικοπηματίας Γ. Παπαδόπουλος ενισχύει τις εξουσίες του με τη δημιουργία της «Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Διακυβέρνησης», απ' όπου θα κατεύθυνε τη δράση προς όλους τους τομείς.
10/08/1970
Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
10/08/1983
Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους μετέχουν και οι ΗΠΑ.
Οι ναζί καίνε το Καρπενήσι, 10 Αυγούστου 1944. Βάρβαρες γερμανικές ναζιστικές ορδές και οι δωσίλογοι χαφιέδες τους έκαιγαν για δεύτερη φορά το ηρωικό Καρπενήσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_500.html
Η ηγεσία της 9ης αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις για την εξασφάλιση οπλισμού, δευτερευόντως δε για να δοκιμάσει την αμυντική ετοιμότητα του εχθρού και να βελτιώσει τη δική της επιθετική ικανότητα. Ύστερα από πολλές προτάσεις, επέλεξαν ως στόχο τη βάση του Βουρλιά, επειδή διέθετε πολλά όπλα, υλικό και πυρομαχικά, είχε καίρια σημασία για τον εχθρό και η καταστροφή της θα δυσχέραινε τις κινήσεις του και, καθώς έκριναν, φυλασσόταν ανεπαρκώς.
https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_141.html
Στις 10 Αυγούστου 1887, ο Β. I. Ουλιάνοφ (Λένιν) υποβάλλει αίτηση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Καζάν να τον εγγράψει στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα τέλη Ιουλίου, ο Βλαντίμιρ Ίλιτς έστειλε τα απαιτούμενα έγγραφα στο πανεπιστήμιο. Σε έκκληση που απηύθυνε στον πρύτανη του πανεπιστημίου, έγραψε:
«Επιθυμώντας να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου και να εισαχθώ στο Πανεπιστήμιο του Καζάν, έχω την τιμή να ζητήσω ταπεινά από την Εξοχότητά σας να δώσει εντολή για την εισαγωγή μου στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής, βάσει των εγγράφων που επισυνάπτονται στο παρόν, μαζί με αντίγραφα εξ αυτών και συγκεκριμένα:
α) πιστοποιητικό εγγραφής,
β) πιστοποιητικό του χρόνου γέννησης και βάπτισης,
γ) επίσημο κατάλογο της υπηρεσίας του πατέρα,
δ) βεβαιώσεις εγγραφής στον σταθμό πρόσληψης για τη στρατιωτική θητεία και
ε) δύο φωτογραφικές κάρτες.
Ταυτόχρονα, βάσει της αρχής § 100, του Ανώτατου Εγκεκριμένου Χάρτη των Αυτοκρατορικών Ρωσικών Πανεπιστημίων, αναλαμβάνω να υπακούω στους κανόνες και τους κανονισμούς του πανεπιστημίου καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο Πανεπιστήμιο.
Αποφοίτησα από το γυμνάσιο του ΣΙμπίρσκ
Βλαντίμιρ Ουλιάνοφ
Πόλη του Καζάν. 29 Ιουλίου 1887».
Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς αποφάσισε να γίνει δικηγόρος στα χρόνια του γυμνασίου του. Αυτό, συγκεκριμένα, δήλωσε την παραμονή των εξετάσεων για τη βεβαίωση εγγραφής. Στη λίστα-ερωτηματολόγιο των μαθητών της 8ης τάξης του γυμνασίου του Σιμπίρσκ, στην ερώτηση σε ποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα ήθελε να σπουδάσει ο καθένας από αυτούς, ο Βολόντια Ουλιάνοφ απάντησε: «Θέλω να μπω στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Καζάν».
Το βαθύ ενδιαφέρον του για τις κοινωνικές επιστήμες - ιστορία, πολιτική οικονομία, δίκαιο - δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Θεωρούσε τη μελέτη αυτών των κλάδων, της ισχύουσας νομοθεσίας, ως μέσο καλύτερης κατανόησης της λογικής της ταξικής πάλης και των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτές για να καταστείλουν τους εργαζόμενους.
Προσπαθώντας για έναν πολιτικό αγώνα ενάντια στην απολυταρχία, ήθελε φυσικά να κατανοήσει την ουσία του κράτους και του νόμου, τους λόγους της εμφάνισής τους, τη σύνδεση μεταξύ των νομικών και πολιτικών θεσμών της χώρας και τα υλικά συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων, και Τέλος, οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή τους σε όργανο προστασίας των εργαζομένων. Ήταν αδύνατο να απαντηθούν σωστά αυτά τα ερωτήματα χωρίς γνώση των οικονομικών και νομικών επιστημών, χωρίς γνώση της μαρξιστικής θεωρίας του κράτους και του δικαίου.
Αναλογιζόμενος το ζήτημα της επιλογής ανώτερης σχολής, ο Λένιν επέλεξε τη νομική σχολή, πιστεύοντας ότι μόνο αυτή η σχολή θα τον βοηθούσε να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για να αναπτύξει μια κοσμοθεωρία που θα ανταποκρίνεται στις εσωτερικές του κλίσεις. Αυτός, όπως και ο Μαρξ στην εποχή του, προσπάθησε να κατανοήσει την ανατομία της κοινωνίας των πολιτών, έτσι έπρεπε να εντρυφήσει στην πολιτική οικονομία.
Αυτή η επιστήμη μελετήθηκε στη Νομική Σχολή. Έτσι, θα πρέπει να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της σχολής από τον Λένιν έγινε συνειδητά και κυρίως για πολιτικούς λόγους.