Γερμανία: «τράπεζα τροφίμων» |
Αυξάνονται συνεχώς τα «σημάδια» που δείχνουν προς εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης σε ΗΠΑ και ΕΕ, με όλες τις κυβερνήσεις να σπεύδουν να φορτώσουν τις συνέπειές της στους λαούς.
Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας για τη γερμανική οικονομία, την «ατμομηχανή» της ΕΕ.
Προχτές ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Νάγκελ, παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «ακόμα κι αν είναι όλο και πιθανότερη μια ύφεση στη Γερμανία», προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός όλο το 2023.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Bundesbank, οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία γίνονται όλο και πιο ζοφερές. «Η πιθανότητα να μειωθεί το ΑΕΠ το ερχόμενο χειμερινό εξάμηνο έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου», αναφέρει η κεντρική τράπεζα, ενώ εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενδέχεται να φτάσει «μια τάξη μεγέθους 10%» το φθινόπωρο.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία είχε υπολογίσει ότι το ΑΕΠ θα παρέμενε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο.
«Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για την προμήθεια φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα και οι ισχυρές αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να ασκήσουν σημαντική πίεση στα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις εταιρείες», προσθέτει η έκθεση της Bundesbank.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, που αγγίζει ήδη το 7,5%, και η ενεργειακή φτώχεια, απειλούν τον γερμανικό λαό με παρατεταμένη περίοδο λιτότητας. Ετσι, ενώ σύμφωνα με το βαρόμετρο της γερμανικής Sparkasse, πριν από έναν χρόνο μόνο το 15% των καταθετών στη χώρα δεν ήταν σε θέση να βάλει χρήματα στην άκρη, ο επικεφαλής της Ενωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων προβλέπει ότι πλέον, εξαιτίας της ακρίβειας, έως και το 60% των γερμανικών νοικοκυριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσει φέτος το σύνολο των μηνιαίων εισοδημάτων για την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης.
Την ίδια ώρα στη Γαλλία η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο. Ο σύνθετος δείκτης PMI της «S&P Global» για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα στη Γαλλία υποχώρησε για τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του 2021, ενώ οι νέες παραγγελίες στον κλάδο των υπηρεσιών και της μεταποίησης μειώθηκαν.
Συνολικότερα, αναλυτές του πρακτορείου «Bloomberg» προβλέπουν πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο την εκδήλωση ύφεσης στην Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων και λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας της «S&P Global», τον Ιούλη διαπιστώθηκε στην Ευρωζώνη μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Σε ένα τέτοιο φόντο, το ευρώ κατέγραψε νέο χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται πλέον στα 0,9909 δολάρια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση του ευρώ έναντι του δολαρίου από το 2002.
Ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς ολοκλήρωσε χτες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στον Καναδά, με επίκεντρο τις γερμανικές προσδοκίες για εξασφάλιση καναδικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς αναπλήρωση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Πέρα από λόγια «αλληλεγγύης», πάντως, στην πράξη δεν συμφωνήθηκε κάτι συγκεκριμένο, καθώς η ανακατεύθυνση καναδικού LNG προς την Ευρώπη δεν κρίνεται για την ώρα αρκετά προσοδοφόρα για τα μονοπώλια.
Ο Καναδάς «θα διερευνήσει τρόπους για να δει αν έχει νόημα να εξάγει LNG και αν υπάρχει λόγος να εξάγει LNG απευθείας στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό, προσθέτοντας ότι γίνονται «οικονομικές συνομιλίες» μεταξύ επιχειρήσεων στον Καναδά και στη Γερμανία.
Ο δε Σολτς σημείωσε ότι η Γερμανία αγωνίζεται για την κατασκευή τερματικών σταθμών LNG κατά μήκος της ακτής της. «Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε LNG για μια μεταβατική περίοδο», είπε. «Το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα - ποτέ δεν έχει κατασκευαστεί τέτοια υποδομή στη Γερμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Μιλώντας για το ίδιο θέμα σε χτεσινή διάσκεψη στο Τορόντο, ο Σολτς τόνισε ότι «καθώς η Γερμανία απομακρύνεται από τη ρωσική Ενέργεια με ταχύτητα φωτός, ο Καναδάς είναι ο εταίρος της επιλογής μας (...) Για τώρα, αυτό σημαίνει αύξηση των εισαγωγών μας σε LNG. Ελπίζουμε ότι το καναδικό LNG θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο Καναδάς «έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες να γίνει μια υπερδύναμη στον τομέα της βιώσιμης Ενέργειας και της βιώσιμης παραγωγής πόρων». Αργότερα χτες ο Γερμανός καγκελάριος αναμενόταν να υπογράψει συμφωνία για το «πράσινο» υδρογόνο στο Στίβενβιλ της επαρχίας Νιουφανλάντ.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ έρευνα οικονομολόγων που επικαλείται το δίκτυο CNN θεωρεί απίθανο η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) να «τιθασεύσει» τον πληθωρισμό χωρίς να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Ειδικότερα, το 72% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Εθνικής Ενωσης Οικονομικών Μελετών (ΝΑΒΕ) εκτιμούν ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει.
Στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 ανακοινώθηκε υποχώρηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν ωστόσο να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για «πραγματική ύφεση», επικαλούμενη άλλους δείκτες, όπως «η κατάσταση της αγοράς εργασίας».
Και εκεί, πάντως, στο πλαίσιο και της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης», οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα. Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία «Ford»: Η διοίκηση του αμερικανικού μονοπωλίου έβαλε μπροστά σχέδιο 3.000 απολύσεων, ειδοποιώντας τους πρώτους εργαζόμενους από το βράδυ της Δευτέρας.
Το σχέδιο της εταιρείας - το οποίο συνδέεται και με τη μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα - συμπεριλαμβάνει απολύσεις 2.000 μισθωτών και άλλων 1.000 εργαζομένων με άλλες συμβάσεις εργασίας σε παραρτήματα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ινδία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ford», Μπιλ Φορντ, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους για τις απολύσεις ανέφερε προκλητικά ότι «η οικοδόμηση του μέλλοντος απαιτεί αλλαγή και αναμόρφωση σχεδόν όλων των πτυχών του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα».
Στο μεταξύ, στο φόντο της ανακοίνωσης για τον διπλασιασμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Τουρκία από την αρχή του χρόνου, οι ΗΠΑ απευθύνουν «προειδοποιήσεις» στα τουρκικά μονοπώλια που αυξάνουν τις κερδοφόρες μπίζνες τους με το ρωσικό κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενα «ευκαιρίες» από την επιβολή των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας (στις οποίες δεν συμμετέχει η Τουρκία).
Η εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη επιστολή του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Αντεγιέμο με ημερομηνία 22 Αυγούστου προς το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Τουρκίας, αναφέρει ότι οι τουρκικές εταιρείες κινδυνεύουν να υπαχθούν σε αμερικανικές κυρώσεις αν συνεργαστούν με άτομα από τη Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις. Στις τουρκικές τράπεζες που διατηρούν σχέσεις ανταπόκρισης με ρωσικές τράπεζες θα απαγορευτεί να έχουν σχέσεις με αμερικανικές τράπεζες, διευκρινίζει η εφημερίδα.
Χαρακτηρίζει δε την Τουρκία «καταφύγιο ρωσικών κεφαλαίων», τονίζοντας πως στα τέλη της περασμένης βδομάδας το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Αντεγιέμο με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται από τους Ρώσους προκειμένου να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Σε αυτό το φόντο ήρθε να προστεθεί και η δήλωση αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία για την ισχυρή πιθανότητα ο ΟPEC+ (όπου συμμετέχει και η Ρωσία) να προχωρήσει το 2023 ακόμα και σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν για παραπέρα αύξησή της...
Την ίδια ώρα στη Βρετανία, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει, εκμηδενίζοντας τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα, και εκθέσεις προβλέπουν ότι τα 2/3 των νοικοκυριών θα βρίσκονται σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Γενάρη του 2023, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τα τεράστια εισοδήματα των καπιταλιστών που αναλαμβάνουν ρόλο γενικού διευθυντή σε μονοπώλια.
Ο «μισθός» των διευθυντών των εταιρειών που μετέχουν στον δείκτη FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, δηλαδή των κορυφαίων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιρειών, αυξήθηκε κατά 39% πέρυσι, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3,4 εκατ. στερλίνες σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα.
Οπως επισημαίνεται, ο μέσος «μισθός» των γενικών διευθυντών είναι 109 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο μισθό ενός εργαζόμενου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου