Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Οι «ισχυροί σύμμαχοι» ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα είτε με τον Τραμπ είτε με τον Μπάιντεν


 Όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ καλλιέργησε προσδοκίες πάνω σε μία τροπολογία του «Δημοκρατικού» Γερουσιαστή Μενέντεζ, σχετικά με την απόκτηση αμερικανικών όπλων από την Τουρκία.

Ήταν ένα κείμενο ούτως ή άλλως προβληματικό, καθώς προέτασσε το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και δεν έδινε ουσιαστική απάντηση στο ζήτημα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόβλημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η τροπολογία με τους περιορισμούς - φύλλα συκής - δεν πέρασε τη διαδικασία στην Αμερικανική Γερουσία, δεν εκπλήσσει καθόλου. Άλλωστε, πολλές φορές υποστηρίχτηκε δημόσια από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ότι ο «Δημοκρατικός« Μπάιντεν τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να προχωρήσουν οι προμήθειες των F - 16 προς την Τουρκία. Τόσο «απομονωμένος» στο διεθνές προσκήνιο είναι τελικά ο Ερντογάν...

Αποδεικνύεται περίτρανα πως είτε με τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους, είτε με τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, το πολεμικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να κερδίζει δισεκατομμύρια από το εμπόριο των φονικών όπλων. Κι ακόμη πως οι ΗΠΑ θα κάνουν το παν για να διατηρήσουν την Τουρκία μακρυά από την «κακόβουλη επιρροή» των Ρώσων και Κινέζων ανταγωνιστών τους.

Το πανηγυρικό κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τη Σύνοδο της Πράγας, ότι «ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αποτελούν εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας», κατέρρευσε με πάταγο. Την ουσία αυτής της εξέλιξης, μάλιστα, προσπερνάει τόσο η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει» η διαδικασία διαβούλευσης της αμερικανικής γερουσίας, που αποτελεί ένα αμήχανο ευχολόγιο, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ περί σοβαρής ήττας «του δόγματος Μητσοτάκη, του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα». Δηλαδή, να τα δίναμε όλα, αλλά να διεκδικούσαμε και κάτι... Λες και ο λύκος πιάνεται φίλος, αρκεί να βρεθούν τα σωστά ανταλλάγματα.

Η ουσία της εξέλιξης για τον λαό μας, για την ασφάλεια στην περιοχή, βρίσκεται σε ερωτήματα όπως:

  • Η «ΝΑΤΟϊκή σύμμαχος» Τουρκία, που καθημερινά κάνει «σουρωτήρι» τον εναέριο χώρο της «συμμάχου» Ελλάδας, επιδιώκει να αποκτήσει από τη «ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο» των ΗΠΑ νέα αναβαθμισμένα F - 16 για να επιχειρούν πού;
  • Οι στρατιωτικές ασκήσεις της «ΝΑΤΟϊκής συμμάχου» Τουρκίας, απέναντι από τη Ρόδο, με σενάρια κατάληψης νησιού (!) και με καλεσμένους παρατηρητές ακόλουθους από τις «σύμμαχες» ΗΠΑ κι άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, αλλά και του ψευδοκράτους, ποια νησιά αφορούν;
  • Η επίμονη άρνηση του εκπροσώπου του State Department να απαντήσει σε ερωτήματα για την αποστρατιωκοποίηση των ελληνικών νησιών κι ευθέως για την κυριαρχία τους -πέρα από τη μόνιμη επωδό «βρείτε τα»- ποιας χώρας τα κυριαρχικά δικαιώματα θίγει;

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει στον ελληνικό λαό, ότι η επιθετικότητα της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, όχι μόνο δεν αποθαρρύνεται, αλλά ακριβώς ενθαρρύνεται από τη στάση των «ισχυρών συμμάχων» μας. Κι επομένως καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο λαός μας σε αυτούς τους «ισχυρούς συμμάχους».

Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε ότι «πρόθυμος σύμμαχος» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή βρήκε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στα «καλύτερά τους», παραλαμβάνοντας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που γέμισε τη χώρα με αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Από την επέκταση της Σούδας μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα και τη ΝΑΤΟϊκή φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, δήθεν για το προσφυγικό.

Η ευθυγράμμιση, άλλωστε, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, επισφραγίζεται και από την πολύ πρόσφατη κοινή υπογραφή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα του Ευρωκοινοβουλίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου «ό,τι κι αν λένε στο εσωτερικό, ψήφισαν το σωστό», κατά τον βουλευτή της ΝΔ Δ. Καιρίδη!

Τα πράγματα είναι καθαρά κι έχουν επανειλημμένα αποδειχτεί: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους επιδιώξεις, κάνουν τα δικά τους παζάρια με την Τουρκία, με κριτήριο την ενίσχυση και διατήρηση της συνοχής της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία. Και για αυτό δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός!

Όσο η Ελλάδα εμπλέκεται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους γενικότερους ανταγωνισμούς, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διαμορφώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς, με μεγάλους κινδύνους σε βάρος του λαού.

Αντίθετα, ο λαός μπορεί να θωρακιστεί και να ανοίξει έναν ελπιδοφόρο δρόμο μόνο με τον αγώνα του για να βάλει εμπόδια και να ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό. Παλεύοντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις - ορμητήρια πολέμου, να απεμπλακεί η χώρα από τον πόλεμο. Δυναμώνοντας τον αγώνα για αποδέσμευση από τις δολοφονικές συμμαχίες του κεφαλαίου, που για να είναι πραγματική νίκη του λαού, δεν μπορεί παρά να δένεται με την πάλη για να πάρει αυτός στα χέρια του την εξουσία.

Νίκος Παπαναστάσης είναι βουλευτής του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχης ε.α.

(Αναδημοσίευση από το «ieidiseis.gr»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου