Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Με τον εφιάλτη της ακρίβειας ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης


Από 0,90 το 2020 και 1,15 το 2021 έφτασε στα 1,45 ευρώ το λίτρο το 2022

Ο εφιάλτης της ακρίβειας συνοδεύει την έναρξη από σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτώβρη, της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με ορατό τον κίνδυνο να ξεπαγιάσουν εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. 

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί στο 1,45 ευρώ το λίτρο. Η επιδότηση, που έχει ανακοινωθεί, είναι 0,25 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι, στις 15 Οκτώβρη του 2021, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει με τιμή 1,15 με 1,20 ευρώ το λίτρο, ενώ το 2020 είχε ξεκινήσει με 0,90 ευρώ το λίτρο!

Ακριβότερο, με βάση τις έως τώρα διακυμάνσεις των τιμών, θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο. Η τιμή του φυσικού αερίου προκύπτει 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. 


Όλα τα αστικά κόμματα συνδιαμόρφωσαν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας

Το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμο από τις επιλογές της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης, με τους οποίους συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες που έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.

Όπως είπε, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στη χώρα για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, αυτός βιώνει ακρίβεια, χαμηλά μεροκάματα, συντάξεις και φοροεπιδρομή. Και εξήγησε ότι αιτία της ακρίβειας στην Ενέργεια είναι οι μακροχρόνιες πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων. Μπορεί, τόνισε, η κυβέρνηση να κάνει λόγο για εξωγενείς παράγοντες, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να λένε για ιδεοληψίες της κυβέρνησης, αλλά όλοι προσπαθούν να συγκαλύψουν την τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός, καλλιεργώντας ψεύτικες εντυπώσεις.

Όλες οι κυβερνήσεις, επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, υλοποίησαν της πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μια πολιτική της ΕΕ, για να στηριχθεί η κερδοφορία των ομίλων και γι’ αυτό πρόταξαν την «πράσινη μετάβαση», επιβάλλοντας φόρους στο λιγνίτη για να γίνει ασύμφορος, δημιουργώντας ένα πολύ ακριβό ενεργειακό μείγμα, με εισαγόμενο φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες.

Όλα τα κόμματα, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έδωσαν σκανδαλώδεις παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους της πράσινης ενέργειας, υποχρέωναν τη ΔΕΗ να πουλάει το ρεύμα κάτω του κόστους στα αρπαχτικά της ενέργειας, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εισήγαγε τη χώρα στο Χρηματιστήριο ενέργειας, και επέβαλαν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Πάνω στο αντιδραστικό αυτό πλαίσιο, πρόσθεσε, ήρθαν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οδήγησαν και στη σύγκρουση στην Ουκρανία για τον έλεγχο της ενέργειας, αυξάνοντας περισσότερο τις τιμές της Ενέργειας.

Μαζί με την έμμεση φορολογία, αυτοί οι παράγοντες συνδιαμόρφωσαν το ακριβό ενεργειακό μείγμα οδηγώντας τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Σήμερα, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η κυβέρνηση δίνει επιδόματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το πράσινο ταμείο, τα οποία πληρώνει ο ίδιος ο λαός από την φορολογία του και στη συνέχεια καταλήγουν και πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για ένα «βαρέλι δίχως πάτο», είπε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, ζητάει να καταργηθεί η έμμεση φορολογία και οι ειδικοί φόροι, να καταργηθεί το τέλος ρύπου στο λιγνίτη για να γίνει ξανά αξιοποιήσιμος, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και η ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς και να να αποσυρθεί η χώρα από τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας γιατί τις πληρώνει ο λαός. Αυτές οι επιλογές του ΚΚΕ, τόνισε, συγκρούονται με την πολιτικές της ΕΕ.

Η δεύτερη αιτία των βασάνων του λαού, είναι οι πολιτικές που καθιέρωσαν μισθούς πείνας για φτηνό εργατικό δυναμικό, αναλώσιμο, επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, μαζί με την φοροεπιδρομή στους συνταξιούχους για την λεγόμενη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή την πολιτική της ΕΕ που επιτάσσει ο λαός να πληρώνει πολλά μέσω της φορολογίας για να συγκεντρώνονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πίνουν νερό στο όνομα αυτής της πολιτικής.

Μιλώντας ειδικότερα για το σημερινό νομοσχέδιο, σημείωσε ότι είναι συνέχεια των προηγούμενων πολιτικών, καθώς εκσυγχρονίζει τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων προσθέτοντας νέες διευκολύνσεις και κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόκειται δηλαδή για περιοχές όπου θα εφαρμόζονται ειδικές πολεοδομικές, φορολογικές και αναπτυξιακές παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο, με ειδικούς όρος δόμησης και χρήσης γης ακόμα και σε περιοχές NATURA. Η κυβέρνηση θέλει δηλαδή φτηνούς και αναλώσιμους εργάτες, όπως φαίνεται και από το άρθρο που προβλέπει την άδεια χρήσης κλαρκ από ανειδίκευτους εργάτες.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται ότι η αιτία των προβλημάτων του λαού είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία έχει τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα: Είναι ανισόμετρη, εξελίσσεται σε βάρος κλάδων της οικονομίας και γεωγραφικών περιοχών, είναι άδικη γιατί διευρύνει κοινωνικές ανισότητες, συγκεντρώνει τον πλούτο σε λιγότερα χέρια και είναι αβέβαια γιατί γεννά τους παράγοντες για νέες κρίσεις, που τα τελευταία χρόνια γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες.

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, καλεί τον λαό να μην εγκλωβιστεί στην κίβδηλη αντιπαράθεση των κομμάτων του κατεστημένου, να μην εγκλωβιστεί στα αδιέξοδα του συστήματος. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι σήμερα εμφανίστηκε ως «πλασιέ τμημάτων του κεφαλαίου». Με αφορμή σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, που διαμορφώνει «φιλικούς» όρους για επενδύσεις στην «φαρμακευτική κάνναβη», ανέφερε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συναντιούνται στο ζήτημα της κάνναβης, λέγοντας στο λαό να «φυτέψει μια κανναβουριά» στο μπαλκόνι του, για να ξεχνάει την πραγματικότητα.

Ο λαός όμως, επισήμανε, μπορεί να ανατρέψει το μέλλον που του ετοιμάζουν, παίρνοντας παράδειγμα από αγώνων εργαζομένων, όπως της COSCO, της ΛΑΡΚΟ, της efood, της «Μαλαματίνα». Αυτοί οι αγώνες, είπε κλείνοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος μπορούν να διαμορφώσουν ένα ποτάμι που θα τσακίσει τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων, να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει το δρόμο για την προοπτική, το σοσιαλισμό.

1 σχόλιο:

  1. Θα ξανάρθουν τα ζιβάγκα ξανά στη μόδα λέμε... . Δε φτάνει δηλαδή που φροντίζουν για τη γκαρνταρόμπα μας, φωνάζετε κι από πάνω. 😁
    «... Το πράγμα λοιπόν φωνάζει: Για να μη ζει ο λαός τον 21ο αιώνα με το κερί και το σκουφί μέσα στο σπίτι, για να πάρει ανάσες και πολύ περισσότερο για να αξιοποιηθούν όλες οι μεγάλες δυνατότητες και οι εγχώριες πηγές Ενέργειας προς όφελός του, χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, τους στόχους του κεφαλαίου, τους σημερινούς και επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες». Μόνο στον οργανωμένο αγώνα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες...»
    Leonidas Plakoutsis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου